Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr.Ambroze MihaiPreot paroh
Parohia Broșteni Filia Valea Mare

ADRESĂ

sat Valea Mare

Com. Ivănești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Brosteni – Filia Valea Mare
In anul 1944-1946, din contributia enoriasilor in curtea cimitirului, in satul Valea Mare a fost ridicata biserica filie a parohiei Brosteni, cu hramul Sfantul Dumitru. Satul isi are cimitirul propriu din 1935, prin donatia enoriasului Alecu Z. Chiriac, zis Bucur. Nu este monument istoric. A fost construita din valatuci, in forma de corabie, in exterior a fost captusita cu scanduri, n-are picturi, ci doar icoane.A fost invelita cu tabla, cu o singura turla si privita din exterior are infatisare simpla.s tilul in care s-ar putea incadra este cel moldovenesc. Catapeteasma din  tei si stejar a fost sculptata de tamplarul  Vasile Branza din Laza,Vaslui in anul 1946.Toate icoanele au fost pictate pe placaj, predominand fondul galben,,rosu,,albastru-verde,,in anul 1946 de catre preotul Arnautu Nicolae.
De-a lungul timpului, nu a fost renovata ci , doar intretinuta.,In anul 2009, prin donatia consistenta a familiei enoriasei Florina Chiriac s-a reusit armarea peretilor exteriori,,inlocuirea usilor Sfantului Altar si a Pridvorului,,precum si inlocuirea tablei vechi de pe acoperis.
Nu este inzestrata cu obiecte pretioase.Prin donatii, enoriasii au inzestrat biserica cu icoane si obiecte de cult sau mijloace gospodaresti necesare.