Project Description
PREOT SLUJITOR
STAREȚĂ
ADRESĂ
SAT MORENI, COM. COSTEȘTI
JUD. VASLUI
PREZENTARE
Istoric
Viata monahala a inceput cu patru secole si jumatate in urma si a fost intretinuta de calugari. Prima biserica din lemn a fost construita in vremea domnitorului Petru Rares, de boierul Lupan Buznea pe mosia sa. Dupa numele pârâului din apropiere a fost cunoscut ca schitul Bilahoi sau Ghilahoi. A purtat si numele Deleni, al comunei de care apartine. Biserica fiind stricata cu vremea, a fost refacuta de credinciosii Horduna si Ginsca in anul 1801. Schitul a durat pâna in 1864, când s-a desfiintat. S-a reinfiintat in 1935 tot cu obste de calugari, dar in anul 1949 se transforma in schit de maici. Din 1992 m-rea are din nou obste de maici. in 1953 s-a construit o biserica noua, care a fost renovata si pictata in 1986, cu contributia credinciosilor din parohiile Moreni, Deleni, Dânga, Costesti si Buda. Pictura a fost executata de pictorul Constantin Zafiu. Biserica este mica, din lemn si pamânt batut si nu are turla. Spatiul interior este compartimentat in altar, naos spatios si pronaos cu mic spatiu. Are si un mic pridvor deschis.
Obstea a reusit sa ridice mai multe cladiri, intruna din ele fiind construit un frumos si spatios paraclis. Lucrarile au fost coordonate de Parintele Meletie Mercas. In timp, a fost amenajat aici si un frumos muzeu, in care cei ce sosesc la manastire pot admira diverse exponate de arta bisericeasca, printre care se numara si ultimul clopot al bisericii vechi si cateva descoperiri arheologice, monede vechi, sau obiecte de bronz, ce dateaza din epoca paleolitica. Tot in cadrul ansamlului monahal functioneaza si mai multe ateliere de tricotat, unde sunt realizate numeroase vesminte preotesti. De asemenea, maicutele de aici, care se ingrijesc de aspectul intregului complex, au in grija si vacutele crescute in micuta ferma ce a luat nastere aici.
Date tehnice/Biserica
Paraclisul este construit in mijlocul cladirii parter, lunga de 80 m, orientata in incinta de la sud la nord si cu cerdac pe toata lungimea, sustinut de coloane din beton armat. Cerdacul are pe toata lungimea un zid inalt de 80 cm si pe acesta se afla vara ghivece cu diverse specii de flori. Paraclisul are un altar spatios, luminat de doua ferestre la rasarit. Naosul formeaza un singur spatiu cu pronaosul si este luminat de câte doua ferestre la sud si alte doua la nord. in pronaos este si un balcon. Toate ferestrele sunt din lemn, duble, mari si terminate in arc. Pe naos este o turla infundata, octogonala si cu o cruce metalica deasupra. Câte o turla cu cruce deasupra se afla si la fiecare capat al cladirii.
Catapeteasma este din lemn de stejar, cu o frumoasa sculptura. Sculptura catapeteasmei cât si a mobilierului tot din stejar este executata de sculptorul in lemn Modoranu din Vaslui.
Pridvorul este inchis, asezat in partea sudica a paraclisului si are intrarea pe o usa amplasata la rasarit. Pardoseala in altar si naos este din dusumea de scândura, iar in pridvor din ciment acoperit cu linoleum.
Pictura
Executata in tehnica fresca apartine pictorului Ioan Varnescu din Casin.
in fata cladirii in care este paraclisul, la 15 m, este ridicat un monument din marmura, in care s-a fixat pisania manastirii. Dincolo de monument, in fata cladirii (dreapta-stânga), sunt alte doua cladiri etajate care au cerdacuri sustinute de coloane din beton. Toate cladirile sunt acoperite cu tigla.
Alte informatii
Clopotnita, aflata la 75 m est de paraclis, este o constructie din zid, cu trei etaje si gang de intrare in incinta. in clopotnita sunt fixate sase clopote.
La prima intrare in manastire, care este la rasarit, spre satucul Moreni, este o poarta masiva din lemn de stejar care are in sculptura ei „Drumul Crucii“, „Sfintii Apostoli“ si „Acatistul Maicii Domnului“. De la aceasta poarta se circula pe o alee pavata de 170 m pâna la clopotnita. Aleea este marginita pe o parte si alta de arborele tuia. in partea sudica a acestei alei, este o cismea cu apa in cadere permanenta, un iaz cu peste, plantatie de nuci si meri, iar la nord de alee o plantatie de vie.
in afara participarii la cele trei slujbe zilnice, maicile lucreaza in gospodariile anexe ale manastirii si atelierele de tricotaje si vestminte preotesti.
Incinta este imprejmuita cu zid de caramida pe fundatie de beton, tencuit si acoperit cu tigla. in imediata apropiere a manastirii, in partea sudica si nordica este o mare livada de ciresi care are un aspect foarte pitoresc in timpul infloritului din luna mai.