Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ionel Oatu
Pr. Ionel OatuPreot paroh
Parohia Munteni de Sus

ADRESĂ

Sat Muntenii de Sus,

Com. Muntenii de Sus, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Muntenii de Sus

Cu Vrerea Tatalui, satul Muntenii de Sus este asezat in partea de N-E a judetului Vaslui pe o lungime de 2 km, intre doua dealuri cu ulite inguste,largi si drepte fiind o asezare veche. In sat mai este o Biserica construita in anul 1833, pe locul altei Biserici, care nu se stie cand a fost constuita. De la ea a ramas piciorul Sfmtei Mese facuta din pulpina unui copac bine daltuit. In sat sunt doua scoli una veche pentru patru clase si una noua pentru opt clase construita in anul 1963, un local pentru consiliu popular un Camin Cultural, si mai multe magazine. Locuitorii satului sunt romani de religie crestin-ortodoxa, avand ca ocupatie de baza agricultura. Numarul lor este de doua mii de suflete. In afara de agricultura unii locuitori se ocupa cu cresterea oilor, iar femeile cu tesutul covoarelor, impletituri din lana etc.
Cu Ajutorul Fiului, in anul 1996 s-a inceput construirea unei noi biserici cu hramul „Sfantul Apostol Andrei”, Apstolul neamului romanesc motivat de faptul ca biserica veche este mica iar numarul crediciosilor s-a marit. Acest sfant locas s-a construit, pe terenul aflat in mijlocul satului donat de Neacsu Vasile, din contributia crediciosilor prin osteneala si purtarea de grija a Pr.OATU IONEL paroh al acestei parohii, impreuna cu consiliul si comitetul parohial. Biserica actuala este construita din lemn de brad pe temelie de piatra in forma de cruce, in exterior este pardosita cu sindrila, iar in interior este tencuita si pictata. Pictura murala a fost executata de colectivul de pictori condusa de Eugen Condurache, iar catapeteasma a fost pictata de Tudor Balau fiu al acestei parohii. Biserica este acoperita cu tabla zincata avand doua turle mari si cinci mici. In anul 2005 s-a inceput si finalizat constructia clopotnitei in care sunt asezate 3 clopote.
aroh OATU IONEL
Cu Savarsirea Sfantului Duh, sfintitu-s-a aceasta Biserica de catre PS. Parinte IOACHIM al HUSILOR, duminica 28 iulie 2002 in cadrul unui distins sobor de preoti impreuna cu protopopul locului PC. Parinte VASILE PIRCALABU, in prezenta autoritatilor de stat judetene si comunale si a uniu impresionant numar de crediciosi.

Istoricul Bisericii Parohiale cu hramul’’ Sfintii Trei Ierarhi’’ din parohia Muntenii de Sus, Com Muntenii de Sus, Protopopiatul Vaslui

Satul Muntenii de Sus este asezat in partea de N-E a Raionului Vaslui pe o lungime de 2 km intre doua dealuri. Are ulite inguste, largi si drepte fiind o asezare veche. Are o singura Biserica crestin ortodoxa, doua scoli, una veche pentru patru clase si una noua pentru opt clase construita in anul 1963, un local pentru sfatul popular, un camin cultural, un magazine de consum, o moara mare cu valturi si o cooperativa agricola de productie.
Locuitorii satului sunt romani de religie crestin-ortodoxa, ocupatia lor principala fiind agricultura. Numarul lor este de 1650 de suflete. In afara de agricultori uni locuitori se ocupa  si cu crestere oilor, iar femeile cu indusatria casnica, tesaturi de covoare alese si impletituri de lana.
In sat se pastreaza portul popular si graiul specific de la munte de unde isi trag si originea. Au obiceiuri folclorice la sarbatorile de iarna, colindul, uraturile, jianul, capra, steaua etc.
Nu se stie de unde vine numele actualului sat. Batranii spun ca locuitorii lui ar fii venit de la munte sa lucreze pe mosiile boieresti si s-au stabilit aici de unde satul si-a luat numele de Munteni.
In sat exista o echipa artistica de jocuri populare pentru care au fost evidentiati la Raion. Biserica parohiala este asezata in partea de N-E a satului, este construita in anul 1833 pe locul altei biserici care nu se stie cand a fost construita de niste ciobani care pasteau oile in padurea Merieni, de la ea a ramas piciorul Sfintei Mese facut din tulpina unui copac bine daltuit.
Biserica acuala este construita din lemn de stejar si valatuci, pe temelie de piatra in forma de cruce, in exterior pardosita cu scandura vopsita in ulei ros, iar in interior este lipita si varuita.
Este acoperita cu tabla neagra, in vara aceasta se va schimba invelitoare cu tabla alba galvenizata. Biserica are un aspect simplu cu o singura turla din scandura unde sunt asezate doua clopote mici.
Biserica a fost construita de enoriasi.
In anul 1880 I sa- schimbat acoperisul care era din scandura cu tabla neagra, iar peretii exteriori au fost pardositi cu scandura. In anul 1934 I s-a schimbat dusumeaua, s-a facut cafasul si in exterior s-a schimbat scandura de la pereti.
In anul 1957 i s-a spalat icoanele de la catapeteasma.
Stilul in care se incadreaza Biserica este cel moldovenesc. Nu este pictata Biserica ci numai catapeteasma care este nedemontabila construita din lemn de tei, vopsita in culoarea albastra cu stalpi dati in bronz galben. Starea bisericii este ediocru. Ea este inzestrata cu toate obiectele necesare pentru cult. Nu are obiecte pretioase si nu prezinta nici o importanta artistica, istorica sau documentara. Are nevoie de reparatii la acoperis. Drumul de acces de la centru raional pana in sat este soseaua nasionala Vaslui-Iasi si se poate calatori cu autobuzul IRTA si cu autoibuzul IGO Vaslui pe orice anotimp avand o distanta de 7 km.