Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Hrestic Ionel
Pr. Hrestic IonelPreot paroh
Parohia Băbuşa

ADRESĂ

sat Băbuşa

Com. Băceşti, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Băbuşa

Scurt istoric al bisericii ,,Sfântul Dumitru” din satul Băbușa, comuna Băcești, județul Vaslui.

Originea toponimicului Băbușa este explicată ca derivând din cuvântul baba sub forma de diminutiv – băbuța – Băbușa.
O prima atestare oficială a satului Băbușa apare la data de 3 iunie 1619 într-un document legat de vistiernicul Vlașca, unde satul apare sub denumirea de Leucușeni.
Biserica satului Băbușa este construită din barne de stejar pe temelie de piatră, inițial fiind acoperită cu șindrilă. Potrivit traditței ar fi fost adusă din satul Racoviță la anul 1750. Conform altor documente, biserica se pare că a fost făcută în anul 1772. În timpul lucrărilor de restaurare făcute în anul 1966 sub păstorirea preotului paroh Niță Constantin, se pare că a fost găsit în Sfânta Masă un document datat din anul 1776, care ar fi primul ,,act de nastere” al bisericii din Băbușa, act ce a fost dus la Arhivele Naționale din Iași.
Actuala pisanie a fost tradusă de profesorul universitar Leon Simanschi de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Acesta datează vechimea bisericii ca fiind din anii 1836 – 1837, dar se pare că atunci ar fi avut loc o lucrare de restaurare a bisericii.
De-a lungul timpului, bisericii din Băbușa i s-au atribuit mai multe lucrări de restaurare, dar la anul 1924, sub păstorirea preotului paroh Ion Popovici, a fost schimbat hramul din Sfinții Voievozi în Sfântul Dumitru pentru a nu avea același hram cu biserica din Bacești, a cărei filie devenise. Biserica are planul în formă de navă, cu altarul decroșat din pronaosul dreptunghiular. Deasupra pridvorului se află un turnuleă amplasat la capătul coamei acoperișului, pe care nu-l depășește decât cu streașina. Acest turnuleț a fost folosit inițial ca și clopotniță.
Cele trei clopote ale bisericii din Băbușa sunt prinse pe ,,taranci” de lemn, ferecate cu fier. Cel mic, cu o sonoritate deosebită, este cel mai vechi, dar nu se știe de când. Cel mare datează din anul 1901 conform inscripției pe care o are, iar cel mijlociu se pare că a fost turnat o dată cu restaurarea din anul 1966.
Cu o valoare aparte, datorită elementelor sculpturale din interior, biserica Sfântul Dumitru din Băbușa, datând din cea de-a doua jumătatea sec. al XVIII-lea, reprezintă un crâmpei de spiritualitate medievală moldovenească.
Proprietăți
BISERICA PLUS CIMITIR – 500mp.

Loading