Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ionel Ogrinj
Pr. Ionel OgrinjPreot paroh
Parohia Bahnari

ADRESĂ

Cartier Bahnari

MUN. VASLUI, JUD. VASLUI

PREZENTARE

SCURT ISTORIC
Biserica parohiala, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este construita in anul 1862 de catre Stefan si Smaranda Angheluta, proprietarii mosiei din acea vreme, numita Chitoc.
Forma constructiei este de cruce simpla cu bolta in mijloc.
Deasemenea ferestrele au tot o bolta mica fiecare, fara vitralie.
Aceasta biserica a fost ridicata pe temelia unei alte biserici vechi din lemn, a carei vechime se pierde in vremuri, neavand nici un izvod despre aceasta decat o singura piatra funerara , care atesta inmormantarea unuia dintre preotii deserventi decedat in anul 1820, si care a fost slujitor in acest sfant locas disparut.
Dupa construirea bisericii actuale in anul 1862, din documentele vremii aflam, ca in anul 1867, preotul satului se numea Lazar Ochiu in varsta de 30 ani,sotie fiindu-i Catrina Ochiu de 28 ani, iar cantaretul satului se numea Vasile Petru Maxim.
Prima atestare documentara a satului Bahnari, apare la 28 mai 1668, intr-un act emis la Iasi, de domnitorul timpului, Ilias Alexandru Voda, care l-a “miluit” pe Postolache, Marele Paharnic cu o parte din mosia targului Vaslui “(…) peste deal,pana-n valea Bustei si peste matca(…) si prin fundatura vaii Bahnariului(…) pana-n dealul Manjestilor”.Vecinatatile acestei proprietati nu lasa nici un dubiu asupra localizarii satului, si cu siguranta la acea vreme 1668 exista si biserica din lemn despre care am amintit.
La 28 ianuarie 1749, satul Bahnari este pomenit din nou tot printr-o “marturie hotarica” a lui Neculai Racovita.
In perioada 1768-1774, Moldova a fost ocupata de trupele imperiale ruse si aceasta ca urmare a dorintei Tiranului de impunere a stapanirii sale vesnice asupra tarii, a efectuat un recensamant foarte exact al tuturor oraselor, satelor si chiar catunelor, in care este consemnat  si Bahnariul.
Intre anii 1880 si 1900, “Societatea Geografica Romana”, dupa o munca laborioasa si, dupa o perioada lunga de desfasurare a campaniei de strangere a datelor, a tiparit:”Marele Dictionar geografic al Romaniei” in care au fost consemnate toate localitatile tarii indiferent de marime si importanta, unde apare si satul Bahnari, cu urmatoarea descriere: (…) sat situat in partea de Nord-Est al comunei Muntenii de Jos.Este situat pe coasta dealului Mereni, pe valea Bahnariului si pe coasta dealului Bahnari.prin mijlocul lui trece paraul cu acelasi nume.Are o suprafata de 2937ha.
Este demn de retinut faptul ca in anul 1878, un numar de 14 familii din Bahnari impreuna cu alte 17 familii din alte localitati au format satul Stefan cel Mare, care astazi este resedinta comunei cu acelasi nume.
In decursul vremii actuale biserica a fost reparata in anii 1943 si 1986, la exterior, dupa avariile suferite de pe urma cutremurelor din anii 1940 si 1977.Nu a avut nevoie de alte reparatii si consolidari intrucat biserica prin felul constructiei este solida asezata pe o temelie tare.
In anul 2008 i s-a schimbat complet acoperisul, fiind inlocuita lemnaria si tabla.La nici una din reparatii nu i s-a schimbat forma initiala.
Dintre slujitorii care au deservit aceasta biserica nu se cunosc decat cei incepand din anul 1929, intrucat inainte de acest an biserica a fost deservita circa 40-45 ani de calugari.
Preotii deserventi din anul 1929 si pana in prezent sunt:
pr.Nicu Ivan 1929-1935,
pr.Popescu Dumitru 1935-1941,
pr.Ioan Dragomir 1941-1971,
pr.Botan Ioan 1971-1999.
Pc.Pr. Ceaciru Gheorghita,
Biserica este pictata de un pictor necunoscut si nu este monument istoric.
Proprietati
Teren arabil – 1 ha.
Cladiri (biserica si casa parohiala) – 1200 mp.

Loading