Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Escu Adrian
Pr. Escu AdrianPreot paroh
Parohia Bouşori Filia Valea Siliştei

ADRESĂ

sat Valea Siliştei

Com. Soleşti, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Boușori – Filia Valea Siliștei
Satul Valea Siliștei a fost atestat documentar în calitate de cătun în anul 1800. S-a contopit, în anul 1816, cu satul Știoborăni. La data de 15 august 1854 cătunul Valea Siliștei a devenit independent. Din anul 1865  a fost însumat Comunei Știoborăni, până în anul 1925, când a fost trecut la Comuna Boușori. În 1939 a revenit la Comuna Știoborani și apoi, prin desființarea Comunei Știoborani în anul 1968 a trecut la comuna Solești. Biserica s-a construit în anul 1885. Școala a început să funcționeze din anul 1900, sub directa conducere a învățătoarei Elisabeta Leuștean.
Un efect al însemnătății deosebite pe care îl are anul 1885 este și construirea bisericii Sfântul Nicolae care înca de la începuturile ei a fost păstorită de preoții care au deservit nevoile credincioșilor din satele Boușori și Știoborăni.
Stilul construcției este identic cu cel al Bisericii din satul Boușori, stil navă cu turlă pe pronaos care servește ca și clopotniță. Sub îndrumarea  vrednicului de pomenire Pr. Constantin Ciolacu a fost consolidată, parțial reconstruită și învelită cu scândură  iar în anul 1997 acoperită cu tablă. S-au mai executat lucrări de întreținere și consolidare și de asemenea de dotare cu mobilier specific fiind azi într-o stare mai bună decât Biserica din Satul Boușori.
Mai trebuie amintit faptul că Pr. Costantin Ciolacu este des pomenit de către enoriași amintirea sa fiind vie datorită daruirii cu care a păstorit aceste sate și după trecerea sa la cele veșnice Satul Boușori a devenit parohie având ca filie satul Valea Siliștei, bisericile fiind inchinate Sfântului Ierarh Nicolae.
Din aceste sate și-au dat viața pentru apărarea patriei un numar de 117 eroi din Valea Siliștei și 72 din Boușori.
Parohia deține o suprafață de 9 ha teren din care 0,70 ha sunt folosite pentru construirea casei parohiale iar 3, ha fânețe, restul fiind folosite in agricultură pentru cultivarea cerealelor.