Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Escu Adrian
Pr. Escu AdrianPreot paroh
Parohia Bouşori

ADRESĂ

sat Bouşori

Com. Soleşti, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Boușori

Satul Boușori este atestat documentar la data de 3 mai 1495, printr-un document dat de Ștefan cel Mare, scris pe piele de iepure. Este așezat pe partea apuseană a dealului Nedeia și pe coasta de est a dealului Onaca. Prin mijlocul satului curge pârâul Boușorilor. În anul 1772 satul avea 176 de locuitori care in 1786 crescuseră la 206 locuitori. În anul 1816 satul Boușori s-a contopit cu cătunul Valea Silistei de care s-a despărțit în 1832. În zonă exista în acel timp moșia Boușoara. După reforma administrativă din 1865 satul Boușori a devenit  component al comunei Solești. Prin reforma administrativă din 1925 satul Boușori a devenit Comună încorporând și satul Valea Siliștei. Printr-o alta reformă administrativă, din anul 1939, a fost reatașat Comunei Solești. Prin reforma din 1950 a fost atașat Comunei Știoborăni și prin reforrma administrativă din 1968 s-a desființat Comuna Știoborăni, satele Boușori, Știoborăni și Valea Siliștei fiind încorporate administrativ comunei Solești. Ca și megieșii lor din Valea Siliștei, răzeșii din Boușori s-au ocupat cu cultivarea cerealelor, pomiciultura, creșterea animalelor și cultura viței de vie. Biserica Sfântul Nicolae a fost ridicată în anul 1842, iar școala a fost construită în anul 1904. Primul învățător fiind Elena Leuștean. Până atunci puținii copii cu vârstă școlară au frecventat școlile din Solești, Știoborăni și Valea  Siliștei.

Biserica Sfântul Nicolae a fost ridicată prin efortul sătenilor sub directa îndrumare a preotului paroh care deservea nevoile spirituale ale credincioșilor din satele Boușori, Știoborăni și Valea Siliștei, al cărui nume însă nu s-a păstrat. Biserica a fost ridicată folosindu-se ca material așa numitul paiantă, dar numeroasele cutremure și intemperii la care a rezistat mai bine de un secol a făcut ca în anul 1959 să fie ridicată actuala Biserică închinată tot Sfântului Ierarh Nicolae, prin directa implicare a preotului paroh Constantin Ciolacu, preot ce a rămas întipărit adânc în memoria enoriașilor până în zilele noastre păstorind timp de aproape jumătate de secol această parohie. Actuala biserică este construită în stil navă cu turlă deschisă pe naos, oferind un spațiu destul de generos pentru nevoile sprirituale membrilor acestei mici comunități.
De-a lungul  timpului au fost necesare reparații tot prin purtarea de grijă a părintelui Constantin Ciolacu care a consolidat-o prin acoperirea ei cu scândură și turnarea unei centuri de susținere stadiu în care se află și astăzi fiind necesare lucrări de consolidare, trecerea  vremii spunându-și cuvântul în cel mai pronunțat mod.
Pe prima pagina a Sfintei Evanghelii se află scrise numele preoților slujitori ce au păstorit această Biserica dupa 1990:
Pr. Constantin Ciolacu, Pr. Hartopanu Constantin, Pr. Pascariu Constantin, Pr. Campeanu, Pr. Ilie Nicolae Lucian, Pr. Adrian Escu, fiind hirotonit preot în data de 24  ianuarie 2010 de către P.S. Parinte Corneliu, Episcopul Hușilor.

Loading