Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Tomozei Justinian
Pr. Tomozei JustinianPreot paroh
Parohia Chircești

ADRESĂ

sat Chircești

Com Miclești, JUD. VASLUI

Parohia Chircesti
Istoricul Bisericii „Sfanta Treime” Chircesti
Satul Chircesti este asezat in partea de nord a judetului Vaslui, la limita cu judetul Iasi si face parte, din punct de vedere administrativ din comuna Miclesti, infiintata in anul 1864 prin Legea de organizare comunala data de domnitorul Al.I.Cuza.
A facut parte totdeauna,din tinutul Vasluiului, mentionat documentar la 1 spetembrie 1435. Condica liuzilor din 1803 inscrie satul Chicesti in Ocolul Crasna alaturi de satele Miclesti si Popesti, cu care vor forma comuna in anul 1864.
Chircestii au fost comuna aparte, prin Legea de unificare administrativa din 1925 pana in 1939.
Cu toate aceste schimbari si transformari,Chircestii sunt astazi, cel mai mare sat al comunei Miclesti cu oameni harnici si gospodari pastratori ai credintei si datinilor stramosesti. Majoritatea se considera „pamantenii Mariei Sale stefan cel Mare si Sfant” iar pe teritoriul satului se afla Movila lui Burcel care a fost „miluit” pentru fapte de vitejie.
Primele documente care mentioneaza existenta unor clerici si implicit existenta unor lacasuri de cult, dateaza din secolul al XVII-lea. Evident,nu se poate spune ca pana atunci, oamenii acestor locuri au fost niste pagani, tinand seama ca Sfantul Apostol Andrei cel dintai chemat, a inceput procesul de crestinare pe teritoriul tarii noastre,care a continuat timp de trei secole, proces consfintit prin Edictul de la Milano din 313, dat de Sfantul imparat Constantin cel Mare.
Primul preot  la Chircesti, amintit in documente, este „popa” Matei care la 1654 se judeca pentru o ocina in satul Bradicesti (Catalog documente moldovenesti,vol. III
(1653-1675), Bucuresti 1960,doc.86, p.42). Nu se stie unde era Biserica in acea vreme, si nici in perioada urmatoare.
Biserica actuala, avand hramul „Sfanta Treime” a fost zidita in 1809-1810, si are drept ctitor principal pe Alexandru Hrisoverghi, fostul proprietar al mosiei si al satului Chircesti.Neam de greci, veniti in Moldova in timpul lui Petru schiopul, va stapai in tinutul Vasluiului, la Negresti, Poiana Carnului si Pribesti, iar la Chircesti va ajunge „stapan” prin casatorie cu Casandra, fiica lui Sandu Miclescu,spatar in vremea domitorului Ionita Sandu Sturza.
Data zidirii a fost trecuta in greceste pe icoana hramului de pe catapeteasma si pe o inscriptie chirilica sculptata in lemn de stejar, asezata la intrarea in pronaos, care avea urmatorul text: „Mai intai socotiti-va si apoi intrati in Sfanta Sfintilor – 1810 dec.4”.Acestea au fost distruse odata cu reparatiile ulterioare.
Anul 1810, ca an al ctitoriei Bisericii „Sfanta Treime” din Chircesti este mentionat in cateva lucrari importante.
In Dictionarul geografic al judetului Vaslui, din 1889, se mentioneaza despre Chircesti: „Are o biserica cu un preot si doi eclesiarci, facuta in anul 1810 de Al.Hrisoverghi, fost proprietar al mosiei…”(C.Chirita, Dictionar geografic al judetului Vaslui,Bucuresti, 1889, p.49)
Intr-un dosar pastrat la Episcopia Husilor datat din 1894, unde sunt descrise bisericile din judetul Vaslui.
In Anuarele Eparhiei Husilor din anii 1934, 1935 si mai ales 1938 unde se mentioneaza: „Biserica Sf.Treime, constructie de zid din anul 1810, reparata in 1880,1887,1923 si 1931-1933(p.168-169)”.
In pomelnicul ctitorilor au fost trecuti alaturi de ctitorul principal si Meletie Lefter, episcop de Husi la acea data (1803-1826) si apoi mitropolit al Moldovei, precum si mitropolitul Veniamin (1803-1842).
Biserica este situata in afara satului, deoarce, in vremea cand a fost construita, in jurul ei se afla conacul boieresc, mutat la 1890,de stefan Rosetti, in partea de sud a satului.Are forma de corabie, cu turn – clopotnita pe pronaos, acoperita la inceput cu sindrila.Initial avea cate doua contraforturi exterioare la pereti, un pridvor in partea de sud prin care se si intra.
Prima reparatie despre care s-au pastrat documente, s-a facut in 1887, in vremea preotului Vasile stefanescu, trecut la cele vesnice in 1892.Reparatiile au constat, in principal, in tencuieli si zidarie , interior si exterior.
In 1923, biserica este din nou pusa in reparatie cu fonduri adunate de la credinciosi.S-a darmat pridvorul dinspre sud si s-a construit unul nou.
Intre anii 1931-1933, preotul Clement Florescu, numit paroh la 1 mai 1930, cu sprijinul enoriasilor,pune biserica din nou in reparatii.Prefectura judetului Vaslui a ajutat cu suma de 13.000 lei (AEH, 1938 p.168-169).S-au demolat contraforturile exterioare, s-a rezidit pridvorul din 1923, s-au executat tencuieli exterioare si interioare si s-a acoperit cu tabla zincata.Tot acum s-a construit cu ajutorul enoriasilor, in mahalaua Moldoveni – Velnita, casa parohiala cu doua camere, tinda si pridvor in spate, acoperita cu tabla(AEH, 1939 p.168-169).
N-au trecut decat 7 ani si biserica a fost pusa la grea incercare de cutremurul din 10 noiembriei 1940.intru-un raport catre Episcopia Husilor se mentioneaza ca biserica din Chircesti este distrusa cu totul: turla s-a darmat, s-au produs fisuri in pereti; iar valoarea stricaciunilor a fost estimata la suma de 250.000 lei.(Arh.Nationale,Filiala Vaslui,Fond Episcopia Husi,dosar 2 bis/1940)
Devizul de reparatii s-a ridicat, in conditiile cresterii preturilor din perioada razboiului, la suma de 1.500.000 lei (Arh.Nationale.Filiala Jud.Vaslui,Fond
Episcopia Husi,dos.1/1948, f.109-110).Din Fondul Maresal I.Antonescu, Prefectura Jud.Vaslui a contribuit cu suma de 100.000 lei (Arh.Nationale,Filiala Jud.Vaslui,Fond Prefectura Jud.Vaslui, dosar 16/1943, f.649).
S-a reconstruit turnul – clopotnita din temelie cu centura de beton armat, mai inalt, si s-au peretii prin tencuieli interioare si exterioare.
Reparatii s-au facut si in anii 1954,1965, cand datorita infiltratiilor de apa s-au produs fisuri in zid, fapt care , a necesitat o centura din fier – plat de jur-imprejurul bisericii.Totodata s-a sapat o fantana pentru acumularea apelor freatice.
Ca urmare a distrugerilor provocate de cutremurul din 30 august 1986, in timpul pastoriei preotului paroh Tomozei Constantin (1979-1990), au inceput lucrari de reparatie care au durat 2 ani (1986-1988), iar sfintirea bisericii savarsindu-se  de PS Eftimie , Episcop al Romanului si Husilor.
Lucrarile de reparatie au vizat consolidarea fundatiei si zidariei, s-a reparat acoperisul si s-a acoperit cu tabla zincata, s-a facut acces direct la altar din exterior, a fost schimbata catapeteasma care era intr-o stare avansata de degradare, fiind adusa o catapeteasma de la Episcopia Husi, care fusese la biserica din satul Magiresti jud.Bacau, satul natal al PS Ioachim, Episcop al Husilor(1996-2009)
Astazi, biserica nu mai pastreaza obiecte de patrimoniu, acestea fiind transferate la muzeul Episcopiei Husilor.
In prezent, biserica este pastorita de preotul Tomozei Justinian care a fost  numit la data de 1 martie 1990, paroh. Prin activitatea pastoral-misionara cat si social obsteasca,sprijina comunitatea implicandu-se in rezolvarea problemelor sociale.Pe langa aceste activitati, desfasoara si o activitate intensa educativ-morala,ca profesor de religie la scoala din sat.
In acest timp, a fost ridicat in curtea bisericii Monumentul Eroilor satului cazuti pentru libertatea si apararea patriei precum si a bisericii stramosesti din anii 1877-1878, 1916-1918 si 1941-1945.S-a construit casa parohiala in locul celei vechi si s-au inceput reparatiile la biserica cu binecuvantarea Preasfintiei Sale Parintelui Corneliu, Episcopul Husilor.
Biserica a fost impodobita cu mobilier nou (strani, iconostase, biblioteca)obiecte de cult, carti, vesminte.
Reparatiile interioare au fost finalizate, biserica fiind pregatita pentru pictura din nou, in tehnica fresco, iar in acest sens s-a intocmit Devizul Proiect Iconografic inaintat Episcopiei Husilor si aprobat de Patriarhia Romana – Comisia de pictura bisericeasca , Tem.nr.5885/2009 cu numarul 2062, din data de 13 noiembrie 2009.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, va trebui sa finalizam  lucrarile de reparatie exterioare si sa construim o casa mortuara.
Satul este pastratorul traditiei si istoriei cum spunea Dimitriei Gusti: „Sanctuarul unde s-a refugiat si s-a pastrat traditia si istoria care inseamna manifestare de viata a poporului romanesc”.
Biserica este sfanta si-i sfinteste pe toti; ea ne ocroteste si ne pazeste de tot raul, ne binecuvanteaza ca o mama iubitoare pentru fii ei.in biserica ne nastem, in biserica traim si tot aici vom invia pentru viata vesnica.
Proprietati
Teren casa parohiala – 1600mp
Teren cimitir plus biserica – 2 ha
Teren arabil – 4,52 ha
10 ha la Falciu

Loading