Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Gherghe Emanuel
Pr. Gherghe EmanuelPreot paroh
Parohia Corbu

ADRESĂ

sat Corbu

Com Lipovăț, JUD. VASLUI

Parohia Corbu
ISTORICUL BISERICII DIN SATUL CORBU
Dupa o atenta cercetare a documentelor credem ca satul Corbu exista din anul 1648 deoarece boierul Topali il avea in componenta mosiei care se intindea de la Puscasi pana la Bulboaca.
Locuitorii satului, clacasi harnici, dar putini la numar, prin forte proprii au reusit in anul 1933 sa inceapa construirea unei Biserici sub pastorirea pr.paroh Ioan Popa. Zece ani mai tarziu in timpul PS Episcop Grigorie Leu,  pr.paroh Vasile Ropota a pregatit-o de sfintire in ziua de 26 octombrie, ziua sf. Mare  Mucenic Dimitrie izvoratorul de mir al carui hram il poarta. In anul 1972 pr. Dimitrie Gabureac cu sprijinul credinciosilor a initiat pictarea ei, pictor fiind Vasile Popescu din Bacau.
In urma cutremurului  din 31 august 1986 a cazut toata pictura fapt pentru care credinciosii, prin grija D-lor Vasile Straluciuc si Vasile Cernat in anul 1990 au efectuat lucrarile de consolidare , iar in urma efortului depus de d-l ing. Dan Grigore sub pastorirea pr. Ioan Barsan s-a efectuat pictura de catre pictorita Maria Handragel din Malini Suceava.
Astfel la data de 24 octombrie 1999 PS Ioachim Mares Episcopul Husilor a oficiat slujba de resfintire a bisericii.
Catapeteasma bisericii a fost placata cu pigment aurit, geamurile schimbate atasandu-se si vitralii, policandrele, tronul Maicii Domnului si iconostasul fiind inlocuite intre anii 2008-2009 prin stradania credinciosilor din Corbu dar si din tara sub pastorirea preotului paroh Emanuel Gherghe.
Actualul istoric a fost intocmit, surse fiind arhiva Statului precum si arhiva Episcopiei Husilor , in anul 2010 de catre pr. paroh Emanuel Gherghe.

 583 total views,  1 views today