Project Description
PREOT SLUJITOR
ADRESĂ
sat Coșești
Com Ivănești, JUD. VASLUI
Parohia Cosesti
ISTORICUL BISERICII COSESTI, COMUNA IVANESTI JUDETUL VASLUI
Biserica cu hramul „Sfanta Cuvioasa Parascheva” este o constructie veche din barne de stejar cioplit cu forma de corabie datand din anii 1790-1795, avand ctitor pe Iordache Sion si sotia sa Ecaterina.
Biserica, ctitorie boiereasca a familie Sion, este asezata in partea de est a satului Cosesti, sat care facea parte din „Plasa Racova”. Numele satului provine de la familia de boieri Cosescu.
Conform lui Ghe. Ungureanu, op. cit. Ionascu , vechi boier, a fost tatal lui Razboian Cosescu si bunicul lui Sion Cosescu (1686-1692), urmasii acestuia au adoptat numele de Sion ca nume de familie, dupa un obicei curent in acea epoca.
Sionistii din veacul trecut au fost o familie cu traditie de carturari.
Iordache Sion (1732-1812), ctitorul bisericii, copia letopisete in tineretea sa. Acesta a avut sase fii dintre care cel mai mare, Antohie Sion (1787-1848) a avut rosturi politice si administrative in deceniile III-IV ale secolului XIX, dar si indeletniciri culturale: colecta documente si cronici din care a imprumutat si lui Mihail Kogalniceanu pentru publicare.
In anul 1882 familia Tiron a cladit clopotnita din zid care s-a daramat in urma cutremurului din 10 noiembrie 1940.
Biserica a necesitat reparatii in 1882 si 1923.Un document arata ca in anul 1923, in luna octombrie i s-a facut o reparatie in interior. Aceasta reparatie s-a facut de catre un comitet in frunte cu Ion Ghe. Tiron si ieromonahul Epifanie Vasilescu.
Pictura bisericii s-a facut cu cheltuiala lui Ion si Eugenia Tiron, Dumitru Cihodaru, Aristita Popovici Hordilescu, Maria David Nantu si Aurica Lascar Cararescu, toti din comuna Cosesti.
Sfintirea bisericii in urma acestei reparatii s-a facut in ziua de 22 iunie 1924 de catre episcopul de atunci P.S. Iacob Antonovici.
Biserica din satul Cosesti, com. Ivanesti, Jud. Vaslui este Monument Istoric cu o valoare deosebita atat din punct de vedere arhitectural, istoric cat cultural, ce trebuie pastrat ca un dar al lui Dumnezeu si ca osteneala a stramosilor nostri.
Proprietati
Teren arabil – 15 ha
Casa parohiala – 1200 mp