Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ilie Ionel
Pr. Ilie IonelPreot paroh
Parohia Coșești

ADRESĂ

sat Coșești

Com Ivănești, JUD. VASLUI

Parohia Cosesti
ISTORICUL BISERICII COSESTI, COMUNA IVANESTI  JUDETUL VASLUI
Biserica cu hramul „Sfanta Cuvioasa Parascheva” este o constructie veche din barne de stejar cioplit cu forma de corabie datand din anii 1790-1795, avand ctitor pe Iordache Sion si sotia sa Ecaterina.
Biserica, ctitorie boiereasca a familie Sion, este asezata in partea de est a satului Cosesti, sat care facea parte din „Plasa Racova”. Numele satului provine de la familia de boieri Cosescu.
Conform lui Ghe. Ungureanu, op. cit. Ionascu , vechi boier, a fost tatal lui Razboian Cosescu si bunicul lui Sion Cosescu (1686-1692), urmasii acestuia au adoptat numele de Sion ca nume de familie, dupa un obicei curent in acea epoca.
Sionistii din veacul trecut au fost o familie cu traditie de carturari.
Iordache Sion (1732-1812), ctitorul bisericii, copia letopisete in tineretea sa. Acesta a avut sase fii dintre care cel mai mare, Antohie Sion (1787-1848) a avut rosturi politice si administrative in deceniile III-IV ale secolului XIX, dar si indeletniciri culturale: colecta documente si cronici din care a imprumutat si lui Mihail Kogalniceanu pentru publicare.
In anul 1882 familia Tiron a cladit clopotnita din zid care s-a daramat in urma cutremurului din 10 noiembrie 1940.
Biserica a necesitat reparatii in 1882 si 1923.Un document arata ca in anul 1923, in luna octombrie i s-a  facut o reparatie in interior. Aceasta reparatie s-a facut de catre un comitet in frunte cu Ion Ghe. Tiron si ieromonahul Epifanie Vasilescu.
Pictura bisericii s-a facut cu cheltuiala lui Ion si Eugenia Tiron, Dumitru Cihodaru, Aristita Popovici Hordilescu, Maria David Nantu si Aurica Lascar Cararescu, toti din comuna Cosesti.
Sfintirea bisericii in urma acestei reparatii s-a facut in ziua de 22 iunie 1924 de catre episcopul de atunci P.S. Iacob Antonovici.
Biserica din satul Cosesti, com. Ivanesti, Jud. Vaslui este Monument Istoric cu o valoare deosebita atat din punct de vedere arhitectural, istoric cat cultural, ce trebuie pastrat ca un dar al lui Dumnezeu si ca osteneala a stramosilor nostri.
Proprietati
Teren arabil – 15 ha
Casa parohiala – 1200 mp

Loading