Project Description
PREOT SLUJITOR
ADRESĂ
sat Costești
Com Costești, JUD. VASLUI
Parohia Costesti I
Istoricul Bisericii Parohiale Costesti I, cu hramul „ Pogorarea Sfantului Duh”
Satul Costesti se intinde pe malurile paraului Ghilahoi (Bilavoi) si este situat in partea de sud a judetului Vaslui la 25 km de Vaslui si 36 km de Barlad, iar spre vest la 5 km de statia CFR Crasna. in sat sunt doua parohii, Costesti I si Costesti II, sediul Primariei locale, gradinita si scoala generala de 9 clase, Caminul cultural, Dispensar uman si veterinar, farmacie si o societate agricola.
Locuitorii satului sunt de origine romana, ortodocsi in totalitate si se ocupa cu agricultura. O mica parte din tineret sunt plecati la diferite santiere din tara sau de peste hotare. Numarul enoriasilor ortodocsi din tot satul Costesti este de 590 familii si 3208 suflete. in sat nu sunt ocupatii in afara de agricultura, cu caracter aparte sau atrizanat. Nu se pastreaza portul popular, obiceiuri folcloristice sau datini strabune, decat cele obisnuite, care se manifesta mai ales in Ajunul Craciunului si in jurul zilei de 1 ianuarie. Viata culturala este legata de activitatea Caminului cultural si de scoala Costesti prin ansamblul scolar coral si formatii de dansuri populare, premiate la mai multe concursuri judetene.
In strinsa legatura cu Biserica Parohiala Costesti I, inca din anul 1918, credinciosii s-au hotarat ca sa ridice o biserica noua, deoarece biserica existenta la acea data, construita din lemn si lut, era in paragina. Se formeaza comitetul de initiativa in frunte cu P.C. Preot Paroh Gheorghe V. Onu, invatatorul Ghenghea N. Petru si altii prin strangerea de fonduri necesare de la credinciosi. Anul 1920 se poate considera anul cand a inceput lucrarea, care se va finaliza in anul 1923. La data de 26 octombrie 1923, intr-un cadru festiv, se sfinteste biserica de catre PreaSfintitul Episcop Nicodim Munteanu. Interiorul bisericii s-a pictat in ulei abia in anul 1938 de catre pictorul Sebastian Constantino si I. Enescu , la acea vreme preot fiind P.C. Preot Paroh Ioan Leon.
Biserica Parohiala Costesti I este situata in partea de rasarit a satului Costesti si este vizibila din departare. Biserica si cimitirul sunt invecinate, suprafata totala fiind de aproximativ 900 m2. Temelia constructiei este executata din blocuri de piatra cioplita si legata in ciment. Constructia zidariei este realizata din caramida presata, in rosu afara. Cladirea este in forma de cruce, are o suprafata de 150 m2, iar specific acestei constructii este pridvorul de la intrare asezat pe patru stalpi din beton cu arcade in fata si in lateral.
De-a lungul timpului biserica a suferit mici modificari in ceea ce priveste zidaria originala, din cauza cutremurelor din 1940 si 1977 care provoaca mari stricaciuni. Turla si zidaria de la altar prezentau grave fisuri. Turla este demolata complet si recladita, dar a fost coborata cu aproximativ 2 m, iar zidurile de la altar au fost ancorate cu fier. intre anii 1940 si 1945 Pantocratorul, stranile si pridvorul s-au pictat din nou in fresca de catre pictorul Iosif Wass din contributia credinciosilor si donatia Ministerului Culturii Nationale. Biserica s-a sfintit din nou de catre PreaSfintitul Episcop al Eparhiei Husilor Grigorie Leu. Interes deosebit din punct de vedere artistic prezinta doua iconastase care au fost stramutate de la vechea biserica. Se pastreaza pana astazi, au o vechime de aproximativ 200 de ani si atrag atentia prin dantelaria sculpturii si coloritul picturii de la icoanele imparatesti. Prin grija preotilor slujitori ai acestui sfant lacas care s-au succedat P.C. Preot Paroh Ioan Constantinescu, P.C. Preot Paroh Petru Rosu, P.C. Preot Paroh Vasile Parcalabu, si cu dragostea credinciosilor, biserica a fost mereu renovata.
Anii 1980-1990 sunt de o importanta capitala in istoria Bisericii Parohiei Costesti I, intrucat s-au desfasurat lucrari mari ce definesc starea ei actuala. Evidentiem aici implicarea deosebita a P.C. Preot Paroh Vasile Parcalabu in lucrarea de consolidare a bisericii. De asemenea incepand cu anul 1990 sub indrumarea si grija P.C. Preot Paroh Dadanogu Vasia (+2009) si cu ajutorul bunilor enoriasi se termina lucrarea de acoperire a bisericii, se incepe constructia la casa praznicala (trapeza) si la clopotnita, se zugraveste si se picteaza din nou in fresca biserica in interior si in exterior de catre pictorul Jean Zarnescu si se impodobeste sfantul lacas cu strani, iconostase si catapeteasma noi.
In anul 1994, intr-un cadru festiv, se sfinteste biserica, casa praznicala si clopotnita de catre PreaSfintitul Episcop al Eparhiei Husilor Ioachim Mares (+2009). in prezent Biserica Parohiei Costesti I se bucura de beneficiile tehnoligiei moderne: este dotata cu usi si geamuri termopan pentru izolatie termica (lucrare realizata in anul 2006), si cu sistem de incalzire centrala pe baza de combustibil solid. Aceast proiect a fost initiat de catre P.C. Preot Paroh Dadanogu Vasia si finalizat apoi la inceputul lunii noiembrie 2009 de catre P.C. Preot Paroh Dadanogu Mihai, cu sprijinul financiar acordat de Primaria Costesti.
Casa praznicala sau trapeza a fost ridicata intre anii 1992-1993 din contributia credinciosilor. Are o suprafata de 120 m2 si este situata la N de biserica. Prezinta 3 incaperi: holul de la intrare si mobilierul dotat cu vesela si utilitati, sala de mese in care se afla si biblioteca parohiala, iar a treia incapere este destinata Cabinetului Medical Stomatologic. Precizam ca acesta functioneaza din anul 2004 cu binecuvantarea PreaSfintitul Episcop al Eparhiei Husilor Ioachim Mares si desfasoara multe activitati caritabile in randul copiiilor si batranilor. Temelia este executata din blocuri de piatra legate in ciment, cu o adancime de 1.8 m. Constructia zidariei este din bca si ciment. Deasupra trapezei se inalta maiestuos clopotnita bisericii cu trei clopote si o toaca de lemn. Clopotul cel mare are 200 de kg si este turnat in anul 1960 la Galati prin donatia doamnei Stanescu Alexandrina.
Casa parohiala are o suprafata de 150 m2 si este construita din lemn si valatuci. A fost dobandita prin contributia enoriasilor in anul 1937 in timpul pastoririi P.C. Preot Paroh Ioan Leon. Nu se cunoaste actul dobandirii casei parohiale. Suprafata totala a terenului casei parohiale este de aproximativ 1200 m2, pe care este construita casa parohila si diverse dependinte. in curte se afla vie, pomi fructiferi si gradina. Dupa anul 1980, prin grija P.C. Preot Paroh Vasile Parcalabu, casa parohiala este consolidata. Se ridica prispa in jurul casei din piatra legata cu ciment pentru intarirea fundatiei si se tencuiesc peretii exteriori cu ciment. in prezent din cauza unor grave fisuri ale zidurilor se desfasoara un proiect de renovare a unei parti din casa parohiala. Din spusele celor mai varstnici enoriasi aceasta parte ar avea o vechime de 100 de ani.