Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Emanuel NechiforPreot paroh
Parohia Cursesti

ADRESĂ

Sat

Com. , JUD. VASLUI

PREZENTARE

Istoricul bisericii parohiale Cursesti-Deal cu hramul „Sfantul Nicolae”

Putinele informatii privind istoricul parohiei Curesti provin din Chestionarul din 1947, completat de preotul paroh de atunci, Ioan Sarbu, si din unele insemnari marginale de pe cartile de cult care au ramas pana astazi in inventarul bisericii. Mentionez ca parohia nu are in arhiva ei alte acte mai vechi care sa detalieze starea bisericii inainte de numirea parintelui Sarbu aici.
Astfel, biserica parohiala din Cursesti-Deal, numita pe atunci „Cursesti-Manastirea” (posibil sa fi functionat si ca manastire o perioada scurta), a fost zidita din caramida in 1852 la dorinta si cu cheltuiala unei familii boieresti, Constantin si Ecaterina Sofronie, care isi au locul de veci langa biserica, in partea dreapta a ei. Pana in 1940 s-a facut o reparatie la biserica, dar de catre „mesteri rai si straini de neamul roman si de alta religie”. Din cauza materialului slab folosit la constructie si a trecerii timpului, biserica s-a daramat in timpul cutremurului din 1940. Preotul Ioan Sarbu, impreuna cu credinciosii din parohie, a luat masuri pentru reconstruirea bisericii din caramida si pentru construirea unei clopotnite tot din caramida, lucrari ce s-au finalizat dupa 1950. Biserica a fost sfintita in data de 6 septembrie 1964 de catre Preasfintitul Partenie Ciopron; la slujba au participat 6 preoti, in frunte cu preotul Nicolae Rugina, protoiereul de atunci al Vasluiului, 2 diaconi de la catedrala episcopala din Roman si un reprezentant al Ministerului Cultelor.
In afara de parintele Ioan Sarbu, care a slujit pana la data mortii sale, in 1993, aici au mai slujit urmatorii preoti: Ungur Pompei (1993-1999), Mehedinti, Floares Marius (2001-2010). intre cantaretii bisericesti care au slujit la strana amintim pe Gheorghe I. Popa (numit in functie in 1918), pe Vasile Strat (numit onorific), pe Profira – a si pictat o parte din icoanele din biserica parohiala – si pe Constantin Ciumandru.

Proprietati
Conform arhivei Nationale, parohia Cursesti detinea 15 ha pamant arabil
In prezent detine o casa parohiala cu o suprafata de aprox 1550 mp