Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ionel VieruPreot paroh
Parohia Delești Răduiești

ADRESĂ

Sat Răduești – Delești,

Com. Delești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Delesti – Filia Raduiesti

BISERICA FILIALA „SF. M. Mc. GHEORGHE” DIN RADUIESTI – DELESTI –

Istoricul satului Raduiesti
Pe valea pârâului Stemnic, denumit astazi Buda, la poalele dealurilor Viei, Boldea si Cioata, se afla vechiul sat de razesi Raduiesti. Satul exista inca din sec. Al XV-lea, luândusi numele de la un oarecare Radoiu.
Dragae, fiica lui Toader, a vândut la data de 24 ianuarie 1522 ocina sa, a patra parte din satul Raduiesti, pe Stemnic, si a patra parte din moara, partea de jos, unchiului sau Dragota si varului sau Neagul, pentru 200 de zloti tatarasti. Acesta avea uric de la stefan Voievod. stefan cel Tânar intarea aceasta vânzare la 24 iunie 1522.
In anul 1774 satul este consemnatvcu numele de Albesti, in mosia satului stapânind diferiti proprietari. Erau aici 10 case si bordeie, doua pustii. Slujbasii bisericesti din Albesti (Raduiesti) erau popa Alexandru, popa Lupul si diaconul Vasile Vulpe. In sat mai erau cinci birnici, trei ruptasi si trei mazili (Toma Tinca, Vasile si Ionita Suflet).
La 10 septembrie 1778, din porunca lui Moruzi voievod, banul Sandu Galusca si spatarul stefan Caracas faceau hotarnicia satului Raduiesti.
Prin anaforaua din 18 august 1816, intarita de Scarlat Al. Calimah voievod la 20 sept. 1816 se despartea mosia razeseasca Albesti de mosia Radaiesti a spatarului Arghiri Cuza.  in acelasi an in sat se aflau 18 liudi care plateau birul pe un sfert de an in valoare de 55 de lei, 4 locuitori fiind scutiti de catre banul Arghiri Cuza.
La 22 februarie 1829 o carte de judecata a Divanului se referea la hotarele mosiei Albesti care s-a numit Raduiesti, fiind semnata de logofatul Costache Conachi vornic.  O alta marturie hotarnica a lui Manbeegibasa Statachi Caramanet era incredintata  Ispravniciei tinutului Vaslui la 6 sept. 1830 si se referea la alegerea mosiei Raduiesti care se numea Albesti.
Un perilipsis cu documentele mosiei Raduiesti numita acum Albesti, care se gaseau la Ionita Lupu, Neculai Cozma si la alti razesi poarta data de 4 oct. 1842.
In anul 1872 satul Raduestii Cuzei facea parte din comuna Petresti, plasa Stemnic.  Toponimicul se refera la familia de boieri Cuza care a stapânit o parte din mosia satului si care au ctitorit si biserica de lemn.
La sf. Sec. Al XIX-lea, satul avea 57 de familii cu 186 de suflete.  in anul 1912 satul Raduiesti avea o populatie de 329 locuitori, nr. lor crescând in anul 1930 la 423; acestia formau 105 gospodarii si locuiau in 111 case.
In anul 1935 satul avea 49 de familii cu 202 suflete. in anul 1967 in Raduiesti erau 80 de familii. in prezent, sunt 71 familii.
In sat exista si o casa parohiala care dateaza din anul 1906 si cumparata de la proprietari in 1971 de enoriasi aflati sub pastorirea pr. Hriscu Ioan..
Proprietati
– 2 ha teren faneata, situat pe ses, langa soseaua Vaslui-Osesti
– 0,20 ha teren cimitir biserica
– 0,15 ha teren casa parohiala