Project Description

GALERIE FOTO

PREOT PAROH

Pr. Vasile Maxim
Pr. Vasile MaximPreot paroh
Parohia Draxeni

ADRESĂ

Sat Draxeni,

Com. Rebricea, JUD. VASLUI

PREZENTARE

  • I.1.1. Parohia Draxeni
    A. Istoricul comunității parohiale (maxim 15 rânduri)
    Numele parohiei și protopopiatul din care provine: Parohia Draxeni, Protopopiatul Vaslui.
    Numele localității (+ toponimie): Sat Draxeni, Com. Rebricea, Jud. Vaslui.
    Prezentare generală a localității (geografic, istorico-demografic, arheologic, cultural, economic): Satul Draxeni este situat în partea de S-V a oraşului Negreşti, la 22 km, respectiv la mijlocul distanţei dintre oraşele Vaslui şi Iași (35 km). Se întinde pe o lungime de 2,5 km pe valea parâului Râsca. Este așezat între două dealuri, dealul ‚‚Pârlitei’’ la nord şi dealul ‚‚Odăii’’ la sud, dealuri care adăpostesc satul de vânturile care bat de la nord la sud. Numele satului se pare ca vine de la un român adus pe aceste locuri de boierii greci pe nulele lui Vasile Draxîn în sec. XVII-XVIII. Așezarea actuală a satului este din jurul anului 1850, partea de est, respectiv după anul 1973 partea de vest, în urma alunecărilor de teren. Locuitorii satului Draxeni sunt români, de religie creștin ortodoxă în mare majoritate, 256 de familii cu 983 de suflete, iar 3 familii cu 5 suflete creştini dupa Evanghelie. Ocupaţia principala a locuitorilor este agricultura şi creşterea animalelor, o mica parte dintre ei lucrează la Iaşi.
    B. Istoricul bisericii parohiale
    Istoria zidirii ei: Biserica cu hramul Sf. Ier. Nicolae, aflată la 700 m nord de satul Draxeni. A fost zidită după cum reiasă din inscripţia de deasupra uşii de la intrare în anul 7235 (1723) cu cheltuiala boierilor Ioan şi Hristofor Adamache împreună cu alţi boieri Neculai Baliţa, Stîrcu Grecu şi alţii; meşteri fiind Tanas, Morar şi Stratulat. Sfânta Biserică nu a fost construită pe locul unde se află astăzi. Bătrânii spun că a fost construită în locul
    numit ‚‚Odaia’’, sub dealui Râşcani. În urma unei alunecări de teren satul s-a mutat mai la vale iar biserica pe niște tălpi a fost mutată circa 800 m mai la vale la piciorul dealului. Acest lucru s-a petrecut în jurul anului 1861, în timpul ‚‚holerii celei mari’’ după cum reiese de pe o piatră funerară.
    Arhitectura (plan, dimensiuni, materiale de construcție): Biserica are formă de corabie, fără nici o turlă. E construită din bârne de tei si amnare de stejar, temelie din piatră, e acoperită cu tablă şi pardosită cu sândură interior şi exterior. Până în anul 1964 a avut un pridvor de scândură care putrezise şi a fost înlocuit cu unul de chirpici cu temelie de piatră.
  • Acest pridvor a fost extins în anul 2006. Pereţii bisericii sunt subţiri cam 15 cm. E împărţită în trei: Sf. Altar, ocopă cam a patra parte, catapeteasma este veche, e ștearsă, nu are un stil precis, Sfânta Masă e de piatră, Proscomidiarul e de scândură. Pe jos este pardosită cu
    scândură iar bolta e din lemn vopsit bleo. Naosul este separat de pronaos de o a doua catapeteasmă.
    Pictura (când a fost realizată, de cine, când a fost restaurată): Biserica nu este pictată, sunt câteva icoane vechi, fără a se ști de cine au fost pictate şi în ce perioadă.
    Obiecte vechi de cult: Nu există.
    Manuscrise şi cărţi vechi: Nu există.
    Pomelnice și alte înscrieri sau inscripţii: Deasupra uşii la intrare săpată în lemn este pisania (1,5m / 0,35m).
    Şirul preoţilor parohi: Pr. Ioan Apostol (la 1930); Pr. Constantin Buraga (1 iunie 1934 -1964); Pr. Vasile Hîncu (1964-1971); Pr. Sabadac Petru (1971-1 oct 1982); Pr. Matei Victor(1982 – 1986); Pr. Jiga Adrian (1990-1994); Pr. Doltu Duca Dănut (1994); Pr. Stratulat Matei Mihai (1994-2005); Pr. Mistreanu Ion Cătălin (2005 -2010); Pr. Macsim Tiberiu Vasile (2010 – prezent).
    Cântăreţi şi epitropi de seamă: Cântăreţi: Vasile Benchea (1963-1987, a făcut Scoala de cântăreţi de la Mănăstirea Neamţ, a activat şi după ce a ieşit la pesie, până în anul 2001 când a trecut la Domnul; a format un cor parohial), Balan Ion (2007-2010, 2013-
    prezent), Lungu Ilie (2010-2013) Epitropi: Neculai Onuţu, Cârlescu Toader, Benchea Grigore (2010- prezent).
    C. Cimitirul (ele)
    Este situat de jur împejurul bisericii pe o suprafaţă de 0,5 ha, fiind împrejmuit cu plasă de sârmă împletită.
    D. Activități culturale și filantropice în trecut
    activ. culturală (Școala confesională; Căminul cultural; Activitatea unor asociații sau organizații religioase; Foaia parohială și alte publicații; Coruri; Biblioteci parohiale; Muzee; Colecții [de carte sau documente care nu sunt organizate sub forma de muzeu]; Tabere cu tineri; Grădinițe; Pelerinaje; Concursuri; Activități catehetice): Nu se cunosc date.
    activ. filantropică (case sociale: cămine de bătrâni, de copii etc.): Nu sunt mențiuni deosebite.
    E. Profilul actual al parohiei
  • numărul de credincioși: Parohia Draxeni are actualmente 416 familii cu 1617 sulflete împărţie astfel: sat Draxeni- 256 fam. cu 983 suflete, filia Bolaţi-63 fam. cu 214 suflete, filia Tufeşti de Jos – 76 fam. cu 352 suflete, cătunul Râscani 21 fam. cu 68 suflete.
    activități pastoral-misionare, culturale, editoriale, filantropice, catehetice ș.a.: În anul 2012 în colaborare cu Fundaţia World Vision România s-a înfiinţat o bibliotecă parohială ‚‚Sf. Ier. Nectarie’’ cu peste 400 de titluri; începânnd cu anul 2010 s-au realizat plerinaje pt copii (peste 50 de copii anual)în diferite zone ale ţării; au fost ţinute începând cu anul 2011 mai multe seri catehetice,etc. Actualmente se construieşte o biserică în centrul satului cu hramul Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul care este în stadiu de finalizare.
    Surse bibliografice
    1. Arhiva parohială
    Datele de contact ale parohiei:
    Parohia Draxeni, Sat Draxeni, com. Rebricea, jud. Vaslui, Draxeni – Sf. Ier. Nicolae, Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul.

Loading