Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ovidiu Ungureanu
Pr. Ovidiu UngureanuPreot paroh
Parohia Gârceni – Dumbrăveni

ADRESĂ

Sat Dumbrăveni,

Com. Gârceni, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Gârceni – Filia Dumbrăveni

BISERICA PAROHIALA  NASTEREA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL  DIN  DUMBRAVENI – GARCENI

Cand au ales locul  pentru amplasarea  bisericii din satul Dumbraveni si a cimitirului , localnicii au stabilit ca aceasta sa fie construita in partea de nord a satului , pe un loc cu mai multa stabilitate.
In majoritatea surselor bibliografice unde apare consemnata biserica , aceasta are ca an de ctitorie  1814.  Intradevar , desupra intrarii in pridvorul  deschis al bisericii se poate citii “Iet 7322’’ ceea ce corespunde cu anul 1814.  Dupa aceasta datare urmeaza semnul mainii , apoi scris I chirilica “In godi 7292’’ , ceea ce corespunde anului  1784. Interpretand aceste date inseamna ca biserica a fost ctitorita in anul 1784 , iar in anul 1814  acesteia i-a fost facuta o reparatie.  Pe fantanita de piatra din altar se afla o inscriptie  in slove chirilice , pe care le redan integral:  “Aceasta sfanta biserica iaste facuta de preotul Grigoras si de pruncii lui ce s-au p(u)rtat toata cheltuiala cu agiutorulu datu de pe razesi monah (…) sau mancari ne-au datu numai Ionu (…) Vasilachi Tranca (…) a dat calugarul (…) 7295 (=1787).’’ Dupa cum rezulta din aceasta insemnare , din care numele calugarilor au fost sterse , biserica din Dumbraveni este o ctitorie colectiva a razesilor de aici , indrumati de preotul Grigoras si ajutati de monahii Varlaam si Ioasafat.  Din istoricul bisericii scris de preotul Grigore Mitru  rezulta ca acest lacas ar fi fost metoh al schitului Rafaila.  Este posibil ca in anul 1814  sa se fi  refacut cu cheltuiala ieroschimonahului  Ghenadie, a preotului Vasile si a presviterei  Vasalca.
La cinci ani de la terminarea bisericii, aceasta a fost inzestrata cu un clopot pe care este insemnat cu litere latine: “  MICH GOOS IOHANN GEORG FIELGRADER IN WIEN. ANNO 1792 ’’ ( M-a turnat Iohann Georg Fielgrader in Viena anul 1792)
De-a lungul vremii, bisericii din Dumbraveni i s-au facut  o serie de reparatii. In anul 1866,  1925.
Biserica de lemn din Dumbraveni face parte din categoria celor cu planul treflat, cu absudele laterale pentagonale si altarul pe cinci laturi,  decrosat,   avand pronaosul dreptunghilar, biserica mai pastreaza  prpridvorul deschis, cu cei 9 stalpi decorate cu sculpturi si crestaturi.   Batranul Neculai C, Popa din sat foloseste pentru acest tip de plan termenul popular  “chiciorul   crucii ’’.
Despre aceasta biserica se spune ca a fost facuta cu lemn de pe loc. Batranii spun ca sub biserica se  afla  trei radacini massive ale unor copaci cu diametrul de 1,85 m,  amplasate doua la altar si a treia in pronaos.
Catapeteasma are register sculptate in lemn si traforate, care unesc ramele proorocilor cu ale apostolilor, iar pe aceste cu icoanele praznicare. Icoanele de pe catapetasama au nfost pictate in anul 1814,   iar timpul care s-a scurs a facut sa se degradeze stratul mde vopsea si gletul. Icoanele imparatesti au fost pictate in anul 1817   folosind pulberea de aur: Maica Domnului, Mantuitorul, Sf, Voievozi. Icoana reprezentand “Invierea Domnului’’, pictata in aceasi maniera, se afla in nos. Ramele icoanelor de tampla au o bogata decoratie. Pe icoana care a scris titlul in chirilica, intitulata “CREAREA LUI ADAM’’ este notat: “ AICI CAND IAU DUH DIN TATAL’’ , Pe icoana “Adam si Eva’’ este notat cu slove chirilice: “ AICI CAND AU LUAT POAME DIN GURA SARPELUI SI SAU VAZUT GOI’’ . Icoana “Facerea Evei’’ are si ea o insemnare> “AICI DESCOPERA PE EVA DIN COASTA LUI ADAM’’ . Pe ultima din cele partu icoane intitulata “Izgonirea  lui Adam’’ este scris: “aici i-au izgonit din rai afara’’. Toate aceste icoane s-au scris in chirilica si au fost pictate in 1817.
Colonetele care pornesc de  la baza  tamplei sunt impodobite cu Frunze de vie , struguri si flor.Cele sase scene sunt invaluite cu vrejuri ondulate.
In parte dreapta a altarului se afla fantanita din piatra pentru  pslarea rituala.
In biserica se pastreaza o serie de obiecte de cult, din care sfintele vase , facute de argint de China in anul  1905  de preotul ion Haulica, dupa cum rezulta din insemnarea de pe o Evanghelie.
Clopotnita veche este din barne, cu un registru de denticuli la mijlocsi altul inflorat la etaj. Acesta este deschis si impodobit cu 8 stalpi ornamentati din taietura, avand fete frunza bradului.
Clopotnita adaposteste o toaca de semn peforata la capete in foprma deX   ,  ciocanelele din ramificatii naturale ale crengilor de copac si clopotul din anul 1792.   Datorita arhitecturii moldovenesti, precum si a importantei artistice pe care o prezinta  atat picture cat si sculptura din interioraceasta a fost declarata monument istoric.
Ceea ce particularizeaza aceast biserica este sculptura in lemn si picture executata in ulei pe lemn si in tempera de lemn, inscriptiile de pe lemn si de pe piatra facute in slove chirilice la sfarsitul sec,. al XVIII- lea si la inceputul celui urmator, sunt elemente representative ale spiritualitatii moldovenesti medievale din acest colt de tara.

Suprafete agricole:
– arabil – 2 ha si 1400 mp
-vii – 1000 mp
– pasuni – 1 ha si 9100 mp
Paduri : 2 ha
Biserica + Cimitir: 4000 mp