Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ovidiu Ungureanu
Pr. Ovidiu UngureanuPreot paroh
Parohia Gârceni

ADRESĂ

Sat Gârceni,

Com. Gârceni, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Gârceni

BISERICA PAROHIALA “ SF. NICOLAE’’ DIN GARCENI

Asemanatoare cu biserica din Dumbraveni, biserica  monument istoric de la Garceni a fost construita cu mult inainte de aceasta. Desi preotul Ioan Barsan o dateaza ca fiind in anul 1776, deci cam in aceeasi perioada, preotul Grigore Mitru o mentioneaza in istoricul intocmit in manuscris ca fiind facuta in 1746, aducand ca argumentinsemnarea facuta cu slove chirilicepe un ppomelnic:”Acest pomelnic l-am facut cu Anastasie zugrav de pomana la biserica la Garceni, tinutul Tutova 7254 ( = 1746)noiembrie 18’’ .
In catagrafia pe anul 1809 aceasta biserica a fost consemnata ca avand acelasi hram, cu slujitorii Gavril Nicodim si Constantin Soroaga.
In anul 1909 slujea la aceasta biserica preotul Vartolas stefanescu Consatntin. Anuarele din deceniul al patrulea din sec.XX  o cnsemneaza ca fiind construita in anul 1746,  cel din anul 198 ii mentioneaza pe ctitorii Nicodim ieromonahul si Anastasia monahia.
In repetoriulmonumentele medievale apare ca fiind construita in sec. al XVIII- lea si recladita in anul 1827  din lemn de stejar, fiind desrvita  de  preoti si  ecleziarhi.
Intr-o publicatie recenta biserica din Garceni este mentionata ca fiind construita in anul 1746, avand ctitori pe ieromonahul Nicodim si monahia Anastasia.
scrisoare a unui ieromonah Mcarie, facuta la 2 mai 1826, iaintea refacerii bisericii, era adresata lui Ichim Vrabie si Lazor Vrabie, feciorii rapsatului monah Ghenadie. Din scrisoare rezulta ca biserica fusese zidita si facuta de raposatul preot Gheorghe si Gavril, care l moarte se numea Ghenadie Se mai arata ca preotul grigoras din Dumbraveni ceruse voie de la nemul vrabiestilor sa reface biserica tot pe temelia aceea veche. Ieromonahul Macarie ii sfatuioa pe Vrabiesti sa nu fie de accord  cu toate acestea. In incheiere ii indeamna sa acopere biserica , dar sa nu vanda pomenirea parintesca.
Timp de 100 de ani nu se stie ce reparatii s-au facut, se stie ca In anul 1826 a fost refacuta.
In anul 1921  s-au facut reparatii in timpul preotului Costachi Stefanescu. In anul 19 2  s-a reparat temelia si s-a facut gemlacu cu cheltuiala lui Tudorache Bujor, preot fiind Ion Dumbrava.  Biserica  a  fost dusumita, si I s-au reaarat stranele in anul  1955, sindrila de pe acoperis a fost inlocuita cu tabla in anul 1957, cheltuielile fin suportate de enoriasi.
Biserica are planul treflat, cu absidele laterale pentagonale, absida altarului pe sapte laturi, decrosata si pronaosul dreptunghiular.
Aspectul exterior, tabanuit cu scandura si avand acoperis din tabla muchiata, in felii. Pe latura de vest are un pridvor inchis, doua cruci vechi se innalta cate un bold de lemn la capetele coamei biserica a fost construita cu lemn de pe loc. Sub stresina bisericii se vad costoroabele sprijinite pe console simple sip rise de capriori cu cuie groase de lemn.pe barna de deasupra intrarii este cioplita funia, ancoramentul usii ste impodobit in intregime cu sculptura Regisrul de hasuri, dispus central , este incadrat de doua register ornamentale reprezentant doua benzi ondulate ale vrejului cu Frunze.In colturile din dreapta si stanga sunt rozete solare inscrise in hexagon.  Usa masiva din doua blani mari de stejar  prinse in “lamba’’ si incheiate in cepuri, in interiorul largit peretii sunt din barna vizibila pe perete au fost pictate  direct pe lemn scene biblice, in tempera,
Bolta mare a naosului are baza octogonala, cu un registru de 0.70 m , pe care sunt pictate scene biblice. De deasupra acestui registru poornesc 16 nervuri care converg cheia de bolta.catapeteasm a acestei biserici se aseamana cu cea de la Dumbraveni, opt cloane cu fructe exotice se indreapta spre coronament, registru de sub icoanele praznicare este sculptatin tehnica broderiei sparte.  U sile imparatesti au patru medalioane pictate
Icoanele imparatesti au un desen bine executat drapaj bogat. Altarul , cu tavan drept are peretii impodobiti cu covoare  iar icoanele au stergare albe..Dulapuri, lavite taranesti, scaune si bancute alcatuiesc mobilierul bisericii in pronaos si naos se afla strain vechi, crestate si traforate. Oicoana cu Maica Domniului cu Prncul are o ferecatura masiva de agint, o alta icoana reprezentand pe Sf, Ana , pictata pe panza este imbracata in meta cromat ea a fost luata de la schitul Malinesti , iar aici adusa de la schtul Duara
Multe icoane au fost depzitate la Husi: IISUS HRISTO JUDECATORUL, MAICA DOMNULUI CU PRUNCUL, BOTEZTORU DOMNLUI, SF, IOAN ZLATUST, pictate in sec.XVIII-lei, si SF, apostolic LUCA si TOMA, SF, AP. PETRU SI PAVEL, MAICA DOMNULUI CU PRUNCUL – sec. al XIX –leiDe asemeni au fost si carti cu valoare de ptrimoniu  EVHLOGHION, de Bucuresti – 1724, OCTOIH de Bucuresti -1746 Sfinte liturghii, Minee Triod si altele din sec. AL XIX lea.
In istoricul bisericii, scris de preotul Grigore Mitru, sunt mentionati preotii slujitori:  Andrei Chislovici (pana la1855), C. Stefanescu (1887-1929) , Ioan Dumbrava (1920-1962), Ion  Barsan si Grigore Mitru.
Biserica de lemn din garceni , alaturi de fifiala Dumbraveni , reprezinta o exceptie in ceea ce priveste decorarea interiorului cu picture executata direct pe lemnul constructiei. Fiind lucrate de aceeasi mesteri, iar picture fiind realizate de acelasi pictor, in persoanazugravului Anastasie, aceste constructii se prezinta ca veritabile monumente de arta, adapostind inestimabile valori artistice si culturale
Proprietati
Suprafete agricole:  – pasuni  2 ha
Casa Parohiala: 2200 mp
Biserica + Cimitir: 5600 mp