Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ionel Stoian
Pr. Ionel StoianPreot paroh
Parohia Hârșova – Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului

ADRESĂ

Sat Hârșova,

Com. Delești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Hârșova – Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului

BISERICA  ADORMIREA MAICII DOMNULUI
Biserica de lemn din Harsova  a apartinut schitului cu acelasi nume, cunoscut si sub numele de Harsovita sau schitul lui Galusca, este datata ante 1669 si a fost reconstruita de stefan Galusca in anul 1772 .
In anul 1809 la schitul Harsovita exista o biserica de lemn cu hramul Sfantul Nicolae, metoh al Manastirii Floresti.
Anuarele Eparhiei Husilor din anii 1934-1938 precizeaza ca biserica parohiala din Harsova cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construita din lemn in anul 1772 .
Intr-un dictionar de la sfarsitul secolului al XIX-lea  se consemneaza ca  in anul 1772 a fost reconstruita biserica de catre stefan Galusca si serveste ca biserica de mir .
Mai multe elemente de datare ne ajuta sa precizam ca in anul 1772 biserica exista deja. Pomelnicul triptic, scris cu litere chirilice, il consemneaza pe ctitorul stefan Galusca alaturi de alti monahi. Sub curcea rastignirii de pe coronamentul iconostasului este insemnat anul 1771. Aceasta dovedeste ca acum s-a renovat catapeteasma iar in anul urmator, 1772, s-a finalizat renovarea bisericii.
in decursul vremii biserica a avut de suportat multe reparatii. O astfel de reparatie a avut lor in anul 1888, alta in anul 1913, cand s-a consolidat temelia, a fost acoperita partea de nord cu scandura, s-a dat jos sindrila si s-a acoperit cu tabla.
Dupa toate datele referitoare la biserica de lemn, Schitul Harsova dateaza din secolul al XVII-lea iar la reparatia din anul 1772 i s-a schimbat hramul vechi „Sfantul Nicolae”  cu hramul nou „Adormirea Maicii Domnului” pe care il are si astazi. Este posibil ca un timp biserica sa fi figurat cu ambele hramuri, de vreme ce in anul 1809 este consemnata cu hramul „Sfantul Nicolae”.
Biserica din lemn pastreaza planul simplu al bisericilor vechi in forma de nava, cu altarul pentagonal si pridvorul partial deschis. in peretele din partea de sud a absidei altarului a fost decupata o usa mica.
Interiorul bisericii este luminat de cele patru ferestre care au ancadramentul decorat cu lujer din care se detaseaza flori si frunze intre chenare de linii si zimti.
Deasupra pronaosului a fost amplasat cafasul care a avut un grilaj de zabrele sprijinindu-se pe stalpii peretelui despartitor dintre pronaos si naos.
In fata iconostasului a fost montat „curpanul” pentru iluminat, prelucrat din metal si impodobit cu flori.
Catapeteasma a fost sculptata si pictata in secolul al XVIII-lea de mesteri necunoscuti. Usile imparatesti au fost impodobite cu flori, rodii si lujeri ondulati. Spatiile dintre registrele orizontale ale catapetesmei sunt bogat impodobite.
De o deosebita valoare sunt sunte cele patru icoane imparatesti ale catapetesmei care se deosebesc de celelalte. Aceste icoane au caracteristici comune: desenul precis, decorul bogat foloseste pulberea aurie. Fiecare din cele patru icoane poarta pe ele un text scris cu litere chirilice.
Clopotnita construita pe furci, cu acoperis piramidal din tabla, adaposteste o toaca de lemn si trei clopote. Pe unul dintre acestea, de marime mijlocie, este notat: „Donat de fratii Vasile si Petru Buhaescu. 1971”.  Pe clopotul mai mare se afla turnata o inscriptie chirilica in relief, indescifrabila, datorita returnarii partiale a clopotului in anul 1953. Din transcrierea partiala a acestei inscriptii rezulta ca „Acest clopot s-au facut cu cheltuiala arhimandritului kir … nacealnic la schitul Harsova si s-au facut la anul 1833”.
Monumentul istoric a dainuit peste veacuri si de la noi mai departe ca un mesager in timp al culturii medievale romanesti.
in cursul anului 2009 a fost refacuta instalatia electrica si s-a montat un nou paratrasnet.