Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Costică Hîrtopanu
Pr. Costică HîrtopanuPreot paroh
Parohia Munteni de Jos

ADRESĂ

Sat Muntenii de Jos,

Com. Muntenii de Jos, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Muntenii de Jos

Parohia Muntenii de Jos, are in componenta doua biserici, biserica veche a satului, cu hramul  “Sf. Trei Ierarhi”, construita  in anul 1955 si biserica noua din centru, cu hramul “Cuv. Parascheva”, construita in anul 1975.
Biserica veche a fost construita din valatuci datorita vicisitudinilor vremii (1955) deoarece biserica din zidarie solida a fost  naruita la marele cutremur din anul 1940, ramasitele fundatiei se pot vedea si astazi.
In decursul timpului s-au efectuat o serie de lucrari de intretinere , iar incepand cu anul 1999 s-au efectuat lucrari de reperatii  capitale interior si exterior, s-a schimbat complet acoperisul care prezenta o avansata stare de degradare si s-a construit o clopotnita noua.
Datorita peretilor din paianta cu tencuiala armata nu se poate executa pictura, interiorul fiind ornat cu icoane pe panza si pe lemn de diverse marimi, care nu fac parte din patrimoniul national.
Datorita miscarii populatiei  spre centrul satului si a legaturii cu soseaua nationala , s-a simtit nevoia construirii unui nou lacas de cult imprejurul  caruia a luat fiinta si un cimitir, astfel in 1975 se pune temelia iar in 1977 se sfinteste biserica cu hramul “ Cuv. Parascheva”, de catre P.S. Eftimie arhiereu vicar al Episcopiei Romanului si Husilor la acea vreme.
Biserica este construita din zidarie, iar din anul 2000 a intrat intr-un program de reabilitare prin lucrari la fatada , schimbarea invelitorii din tabla , refacerea aleilor. Pentru faptul ca nu s-a efectuat  nici un fel de pictura  in prezent se lucreaza la documentatie si executia picturii murale in tehnica “fresco”.
Personal slujitor :- in trecut –Pr.  Iancu Mosneagu si Pr. Gelu Polcovnicu , fii ai satului .
-In prezent  – din anul 1999 preot paroh Costica Hirtopanu licentiat in teologie cu distinctia de sachelar .
Cantareti bisericesti au fost: Ichim Gheorghe , Leanca Vasile , Chelaru Neculai , Apetrei Marian.
Parohia a detinut in trecut 11,5 ha teren arabil fara curti si constructii. Cimitirul are o suprafata de 1 ha. In prezent conform Legilor  fondului funciar, stapaneste cu titlu de proprietate suprafata de 10 ha teren arabil si curtea bisericii vechi ( Pe Rapa).
Nu are casa parohiala, este de categoria I cu 500 familii.