Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Marian Ursu
Pr. Marian UrsuPreot paroh
Parohia Pungești

ADRESĂ

Sat Pungești,

Com. Pungești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Pungești

Biserica parohiei Pungesti  a fost ctitorita de printul Nicolae sutu impreuna cu sotia sa, Ecaterina. Printul Nicolae sutu (1798-1871) face parte din familia domnitoare fanariota sutu, care, pentru mai multi ani, au condus destinele celor doua principate, Moldova si tara Romaneasca. A fost fiul ultimului domnitor fanariot, Alexandru sutu (1758-1821), domnitor in Moldova intre 1801-1802 si de patru ori domnitor al tarii Romanesti. A fost om politic si primul economist roman, memorialist si om de litere.
Mosia Pungesti a primit-o ca zestre prin casatoria cu Ecaterina Cantacuzino-Pascanu, fiica marelui vornic Constantin Contacuzino. Aici au ridicat biserica, singura lor ctitorie, sfintita in luna mai, anul 1845, asa cum reiese din  inscriptia de pe cutiuta cu sfintele moaste din piciorul sfintei mese.
Biserica a fost construita in stil neo-clasic, sub forma de nava, cu un turn-clopotnita deasupra pronaosului. Initial, biserica nu a fost prevazuta cu pridvor, acesta fiind adaugat mai tarziu. in interior, pronaosul este delimitat de naos de un perete, accesul facandu-se printr-o arcada semicirculara. Deasupra pronaosului se afla cafasul si intrarea spre turnul vechi al coplotnitei. Turnul clopotnitei a fost construit ca si intreaga biserica din zid, dar, la cutremurul din 1977, s-a darmat, fiind acoperit cu unul din lemn acoperit cu tabla. Frumosa catapeteasma ce desparte naosul de sfantul altar este sculptata in stil baroc, iar icoanele pictate in stil neo-bizantin, demonstrand gusturile renascentiste ale ctitorului. Icoanele semana foarte mult cu pictura catepetesmelor Sf. Spiridon si biserica Banu din Iasi, care au fost executate de pictorul Eutatie Altini,si care, desigur, n-a putut picta icoanele pentru  ca murise in 1815, dar e posibil s-o fi facut un ucenic de-al lui.
Biserica detine doua cimitire in vecinatatea ei, iar in unul dintre ele se afla si o troita ridicata in memoria eroilor locali, ridicata in perioada comunista.
Datorita cutremurelor de pamant, biserica a avut nevoie de mai multe consolidari aproape dupa fiecare cutremur care a zguduit zona locala. Astfel, din informatiile pe care le detinem, ea a fost reparata in 1911 de parintele Vasile Stamate, singurul preot inmormantat in cimitirul parohial, cand a si fost inzestrata cu mai multe odoare. Dupa cutremurul din 1940 biserica a fost din nou renovata de parintele Alexandru Mironescu si sfintita in 1943. O alta renovare de mai mica insemnatate a fost facuta in 1965 de parintele Constantin Vintila, dar si intre anii 1969-1971 de nou venitul parinte Ioan Plesca. in timpul cutremurului din 1977, biserica a suferit grave avarii cand s-a darmat si turnul clopotnita. Dupa acest moment de cumpana din viata parohiei s-a inceput o noua consolidare a bisericii, dar nu atat de temeinica cum s-a dovedit mai tarziu. S-a dat jos turnul clopotnita din caramida si s-a construit unul nou din lemn in stil stefanian.
in 1986 a avut loc un nou cutremur, care, desi n-a fost atat de puternic ca cel din 1977, a adus din nou avarii grave bisericii, dovedind netemeinicia celor facute dupa 1977. Cele doua cutremure din 1990 au pus si mai mult in pericol constructia bisericii, fiind luata in consideratie tot mai in serios o consolidare generala. Astfel, dupa 1990, s-a facut subzidire, s-a incorsetat in stalpi de beton armat, s-a tencuit exterior si s-a dat in praf de piatra, s-a facut un nou pridvor in locul celui vechi din lemn, s-a pictat interiorul in tehnica fresco si ocnitele din exterior, s-a vopsit tabla de pe acoperis cu grund si vopsea de masina si s-a impodobit interiorul cu diferite podoabe bisericesti. Biserica cu un vesmant nou, a fost sfintita pe 27 iulie 2003 de PS. Ioachim in fruntea unui sobor de preoti.
Pentru ca turnul clopotnitei din lemn facut in 1977 nu mai suporta greutatea clopotelor, in 2004 s-a construit o noua clopotnita din beton la intrarea in cimitir unde au fost mutate clopotele. Clopotnita a fost sfintita de PS Ioachim la 23 mai 2004.
intre 2006-2007 a fost ridicat un complex social prevazut cu sala de mese , bucatarie si un altar de iarna.
De mentionat in istoria parohiei este si faptul ca pe 14 octombrie 1935 unui elev al scolii din Pungesti, aflata atunci in vecinatatea bisericii, i s-a aratat intr-o vedenie un batranel, caruia el ii spunea ”mosul” si pe care il considera a fi Dumnezeu. In urma acestei vedenii care s-a aratat de trei ori – in trei zile de luni la rand – , la porunca ”mosului”, s-a sapat o fantana care urma sa fie vindecatoare de boli. Fantana se pastreaza pana astazi si a fost renovata de curand, deoarece in perioada comunista ajunsese intr-o stare avanasta de degradare.
Parohia detine si o casa parohiala situata mai jos de centrul satului, ridicata in perioada 1975-1976 de parintele Ioan Plesca din caramida, in locul celei vechi din lut in care nu se mai putea locui. De mentionat este faptul in vechea casa parohiala a stat in gazda  Alexandru Vlahuta pentru o scurta perioada cat a fost judecator la plasa Pungesti. Acest lucru este mentionat in romanul ”Dan”, a carui actiune se petrece, in parte, la Pungesti.
Pana in 1948, biserica a detinut 18 ha de pamant, astazi avand 4 ha local si 6 ha in tinutul Falciului pe care il administreaza Sfanta Episcopie.
Dintre preotii slujitori cunoscuti ai acestei parohii amintim:
– Pr. stefan Haruba;
– Pr. Vasile Stamate;
– Pr. Alexandru Mironescu, nepotul mitropolitului Primat Athanasie Mironescu;
– Pr. Constantin Vintila, care avea grad de ofiter- locotenent-colonel;
– Pr. Ioan Plesca, pensionat in anul 2000;
– Pr. Adrian tapu, din 1 decembrie 2000.
in decursul vremii biserica a fost deservita si de cintareti de valoare cu scoala de patru ani la Seminarul din Husi, si care au format chiar un cor pe trei voci.
Astazi ea este deservita de d-nul cantaret Vaile Iosub, fiu al satului, absolvent al scolii de cantareti bisericesti de trei ani, promotia 2006.

HRAMUL: „Sfantul Alexandru” si „Sfintii Arhangheli”.
PREOT PAROH:  Adrian tapu, absolvent a Seminarului din Dorohoi, a Facultatii de Teologie din Iasi si a Masterului de la aceeasi Facultate.
DASCAL: Vasile Iosub, absolvent a scolii de Cantareti din Husi si, in prezent, student la Facultatea de Teologie din Constanta.
DATA CONSTRUIRII BISERICII:     1845 de printul Nicolae sutu si sotia sa, Ecaterina
NUMAR DE CREDINCIOSI:  722 de suflete cu 280 de familii.
SUPRAFTA CIMITIR PAROHIAL: 6.900 m2
CASA PAROHIALA: Construita in 1975-1976 .din caramida.
DATE DE CONTACT: Preot  paroh Adrian tapu, nr. Tel. 0766746913 sau 0746137712.
SCURT ISTORIC:
Parohia Pungesti, cu biserica parohiala „Sfantul Alexandru” si „Sfintii Arhangheli”, si o biserica filie satul Stejaru cu hramul „Sfintii Arhangheli”. Biserica parohiala din Pungesti este ctitoria printului Nicolae sutu, fiul domnitorului Alexandru Sutu, si a sotiei sale, Ecaterina. Zidita in anul 1845 din caramida, a primit hramul „Sfantul Alexandru”, in memoria tatalui sau, domnitorul Alexandru sutu.
De-a lungul timpului, biserica a fost reparata de mai multe ori si, de fiecare data, a fost inzestrata cu diferite odoare. Din documentele pastrate avem informatii ca biserica a fost reparata in anii: 1911, 1932, 1945,1968-1970, 1977-1980, 1990-2003.
Cele mai importante reparatii s-au facut intre anii 1990-2003, cand s-a consolidat biserica in exterior si interior, s-a vopsit acoperisul, s-a zidit un nou pridvor.Biserica a fost sfintita de PS Ioachim la 27 iunie 2003.
In 2004 s-a facut si o clopotnita la intrarea in cimitir, iar intre 2006-2007 s-a construit un complex social.
Dintre preotii slujitori ai acestei parohii amintim:
–    Pr. Stefan Haruga;
–    Pr. Vasile Stamate;
–    Pr. Alexandru Mironescu;
–    Pr. Constantin Vintila;
–    Pr. Ioan Plesca;
–    Pr. Adrian Tapu.