Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Valeriu Escu
Pr. Valeriu EscuPreot paroh
Parohia Puntișeni Rădești

ADRESĂ

Sat Rădești,

Com. Costești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Puntiseni – Filia Radesti

ISTORICUL BISERICII DIN SATUL RĂDEȘTI, COMUNA COSTEȘTI, JUDEȚUL VASLUI, PROTOPOPIATUL VASLUI, EPISCOPIA HUȘILOR

SATUL RĂDEȘTI, ASEMENEA SATULUI PUNTIȘENI, ESTE AȘEZAT LA SUD DE ORAȘUL VASLUI, LA O DISTANȚĂ DE APROXIMATIV 30 KM. ESTE O AȘEZARE ÎNTEMEIATĂ PE LA ÎNCEPUTUL SEC. AL XVII ȘI LOCUITĂ LA ÎNCEPUT DE RĂZEȘI, PENTRU  CA, MAI TÂRZIU, SATUL SĂ DEVINĂ PARTE COMPONENTĂ A UNEI MOȘII BOIEREȘTI. ACEASTĂ LOCALITATE SE AFLĂ SITUATĂ PE UN PLATOU  ÎNTRE SATELE COSTEȘTI LA NORD, PUNTIȘENI LA VEST, CHIȚCANI LA SUD ȘI RÂULBÂRLAD LA EST.
BISERICA SATULUI, CU HRAMUL,, SFINȚII VOIEVOZI MIHAIL ȘI GAVRIIL ”A FOST LA ÎNCEPUT DE LEMN, STRĂMUTATĂ DE LA CHIȚCANI ÎN ANUL 1817 ȘI SERVIND CA BISERICĂ PAROHIALĂ PÂNĂ ÎN ANUL 1935, CÂND, PRIN CONTRIBUȚIA ENORIAȘILOR, DAR ȘI CU AJUTORUL UNOR OAMENI CU DRAGOSTE FAȚĂ DE HRISTOS, BISERICĂ ȘI GLIA STRĂMOȘEASCĂ, A FOST RIDICAT ACTUALUL EDIFICIU DIN CĂRĂMIDĂ PE TEMELIE DE PIATRĂ. LA ACOPERIȘ S-A FOLOSIT,ÎNCĂ DE ATUNCI, TABLĂ GALVANIZATĂ, CARE EXISTĂ ȘI ASTĂZI.
A FOST SFINȚITĂ DE EPISCOPUL TEOFIL HERINEANU.
BISERICA ESTE PICTATĂ ÎN INTERIOR, DAR LUCRAREA ESTE DE O CALITATE ÎNDOIELNICĂ, AFIRMAȚIE PE CARE NU O PUTEM SUSȚINE ÎN PRIVINȚA CATAPETESMEI,DE O CALITATE NET SUPERIOARĂ, DAR AL CĂREI AUTOR RĂMÂNE NECUNOSCUT. SFÂNTUL LOCAȘ NU CONȚINE OBIECTE DE VALOARE ISTORICĂ SAU DOCUMENTARĂ, FIIND DE DATĂ MAI RECENTĂ, ÎNSĂ ENORIAȘII MAI ÎN ETATE VORBESC DESPRE EXISTENȚA UNEI SFINTE EVANGHELII FERECATĂ ÎN ARGINT ȘI CATIFEA DESPRE CARE , ASTĂZI, NU MAI EXISTĂ NICI O INFORMAȚIE ȘI CARE NU SE MAI GĂSEȘTE ÎN SFÂNTA BISERICĂ.  DE MENȚIONAT CĂ ÎN BISERICĂ SUNT ȘI ICOANE VECHI DE PE LA 1894 DONATE DE FAMILII CREDINCIOASE PRECUM FAMILIA DUDĂU ȘI SOȚIA SA.
LA TETRAPODUL DIN DREAPTA CATAPETESMEI EXISTĂ O ICOANĂ A MAICII DOMNULUI CU PRUNCUL DE DIMENSIUNI MICI ,CARE, DIN MĂRTURIILE ENORIAȘILOR AR FI ÎMBRĂCATĂ ÎN AUR. DEȘI AM ANALIZAT-O CU ATENȚIE, ESTE FOARTE GREU DE STABILIT CE FEL DE METAL ÎMBRACĂ ACEASTĂ ICOANĂ, DEOARECE MATERIALUL ESTE ACOPERIT CU O SUBSTANȚĂ VERZUIE.
LOCUITORII SATULUI SUNT ÎN MAJORITATE PENSIONARI, DE RELIGIE ORTODOXĂ, EXCEPȚIE FĂCÂND O SINGURĂ FAMILIE SECTARĂ, (CREȘTINI DUPĂ EVANGHELIE ), CU VÂRSTE ÎNAINTATE ȘI SE OCUPĂ, ÎN CIUDA ANILOR, CU AGRICULTURA PE TERENURILE PROPRII. O MICĂ PARTE DINTRE EI ESTE CONSTITUITĂ DIN TINERI CARE, FIE LUCREAZĂ LA DIFERITE ASOCIAȚII AGRICOLE, FIE ÎN AFARA LOCALITĂȚII, ÎN DIVERSE DOMENII DE ACTIVITATE.
DUPĂ 2005 BISERICA A FOST ÎNFRUMUSEȚATĂ,TOT PRIN CONRTIBUȚIA ENORIAȘILOR,CU O CLOPOTNIȚĂ NOUĂ,DIN BETON, ÎN LOCUL CELEI VECHI, DIN LEMN,CARE S-A DĂRÂMAT ÎN URMA UNEI FURTUNI. DE ASEMENEA S-A CONSTRUIT UN GARD NOU DIN SCÂNDURĂ ÎN FAȚA BISERICII,URMÂND CA ,ÎN CONTINUARE SĂ SE EFECTUEZE ALTE LUCRĂRI.
DRUMURILE SATULUI SUNT DE CALITATE, ÎNSĂ, LA FEL CA ÎN CELELALTE SATE ,ODATĂ CU VENIREA ANOTIMPULUI PLOIOS SAU A IERNII, DEVIN IMPRACTICABILE ȘI CU GREU SE POATE AJUNGE ÎN LOCALITATE. ÎN SAT FUNCȚIONEAZĂ O ȘCOALĂ PENTRU ELEVII DIN CICLUL PRIMAR  (I-IV) ÎNSĂ NUMĂRUL COPIILOR ESTE ÎN DESCREȘTERE, CA URMARE A ÎMBĂTRÂNIRII POPULAȚIEI.
CA NUMĂR DE LOCUITORI AICI SUNT APROXIMATIV 50 DE FAMILII CU 120 DE SUFLETE.
PREOȚII CE AU SLUJIT LA ACEST SFÂNT LĂCAȘ SUNT ACEIAȘI PE CARE I-AM POMENIT ÎN ISTORICUL BISERICILOR DIN SATELE PUNTIȘENI ȘI CHIȚCANI; LA FEL ȘI CÂNTĂREȚII. ÎN PRIVINȚA PARACLISERILOR TREBUIE MENȚIONAT, LA RĂDEȘTI, MOȘUL MOROZAN,UN CREȘTIN DE O VALOARE SPIRITUALĂ DEOSEBITĂ.
ÎN REDACTAREA ACESTOR ISTORICE AM FOLOSIT MATERIALE DIN ARHIVA PAROHIEI,PRECUM ȘI INFORMAȚII DIN VECHILE ISTORICE ÎNTOCMITE DE PĂRINTELE IEROMONAH DUMITRU(DIOMID) V.ȘTEFAN. DE ASEMENEA, M-AM BAZAT ȘI PE MĂRTURIILE ENORIAȘILOR, MAI ÎN VÂRSTĂ, DIN  PAROHIE.