Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Valeriu Escu
Pr. Valeriu EscuPreot paroh
Parohia Puntișeni

ADRESĂ

Sat Puntișeni,

Com. Costești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Puntișeni

ISTORICUL BISERICII DIN SATUL PUNTIȘENI, COMUNA COSTEȘTI, JUDEȚUL VASLUI, PROTOPOPIATUL VASLUI, EPISCOPIA HUȘILOR.
SATUL PUNTIȘENI ESTE AȘEZAT ÎN PARTEA DE SUD A ORAȘULUI VASLUI, LA O DISTANȚĂ DE APROXIMATIV 30 KM.ESTE O AȘEZARE VECHE,DATÂND CAM DE PE LA ÎNCEPUTUL SEC.AL XVII-LEA ȘI ESTE SITUAT  ÎNTRE DOUĂ DEALURI: UNUL POARTĂ DENUMIREA DE DEALUL RĂDEȘTILOR ÎN PARTEA DE RĂSĂRIT,NUME CE VINE DE LA SATUL RĂDEȘTI,IAR CELĂLALT,LA APUS,SE NUMEȘTE DEALUL PUNTIȘENILOR.
ÎN PARTEA DE MIAZĂZI ,LA O DISTANȚĂ DE 4KM. SE AFLĂ SATUL CHIȚCANI,IAR SPRE MIAZĂNOAPTE,LA CCA. 2KM. SE GĂSEȘTE SATUL COSTEȘTI.LA APUS,CAM LA ACEIAȘI DISTANȚĂ,PESTE PĂDURE SE AFLĂ SATUL ȘI MÂNĂSTIREA PÂRVEȘTI.
NU SE CUNOAȘTE NICI UN FEL DE INFORMAȚIE DE UNDE VINE DENUMIREA SATULUI. ACESTA ESTE ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ DE ALBIA PÂRÂULUI BUGA ,CE IZVORĂȘTE CHIAR DE LÂNGĂ BISERICA PAROHIALĂ,CONTINUÎNDU-ȘI CURSUL SPRE SATUL CHIȚCANI,PE CARE DE ASEMENEA ÎN DESPARTE ÎN DOUĂ,PENTRU CA ÎN FINAL SA SE VERSE ÎN RÂUL BÂRLAD LÂNGĂ LOCALITATEA SÂRBI,LA O DISTANȚĂ DE PESTE 10 KM.
BISERICA SATULUI PUNTIȘENI,CU HRAMUL SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA A FOST CONSTRUITĂ ÎN ANUL1802 LA DATA DE 14 OCTOMBRIE DIN LEMN ACOPERIT CU VĂLĂTUCI,DE CĂTRE CREDINCIOȘII LOCULUI,PE LOCUL ALTEIA ,MAI VECHI, DESPRE CARE NU AVEM NICI O INFORMAȚIE. BISERICA ESTE AȘEZATĂ ÎN PARTEA DE MIAZĂNOAPTE A SATULUI,ARE FORMĂ DE TIP NAVĂ,SIMPLĂ,CONSTRUITĂ ÎN STIL ,,MOLDOVENESC”,FĂRĂ NICI UN FEL DE PICTURĂ LA INTERIOR SAU EXTERIOR. CLOPOTNIȚA DIN LEMN  SE AFLĂ LA POARTA BISERICII.ÎN ANUL 1930,DIN CAUZA DEGRADĂRII AVANSATE ,BISERICA A  AVUT NEVOIE DE REPARAȚII. ATUNCI S-AU  REFĂCUT PEREȚII DIN VALĂTUCI,IAR ACOPERIȘULUI I S-A PUS TABLĂ GALVANIZATĂ.
DATORITĂ MATERIALULUI DIN CARE A FOST CONSTRUITĂ, ÎN ANUL 1966 A INTRAT DIN NOU ÎN REPARAȚII,ATÂT LA TEMELIE CÂT ȘI LA PEREȚI, PRECUM ȘI LA ACOPERIȘ CARE A FOST SCHIMBAT DIN NOU.
ÎN INTERIOR, CATAPETEASMA ESTE PICTATĂ ÎN STIL  BIZANTIN,DAR NU CUNOAȘTEM ȘI NUMELE PICTORULUI. EXISTĂ  ÎNSĂ O INSCRIPȚIE DESPRE PICTURĂ ÎN PARTEA DE JOS A ICOANEI MÂNTUITORULUI HRISTOS PE  TRON ÎMPĂRĂTESC CARE NE INFORMEAZĂ: ,,ÎN ZILELE PREA ÎNĂLȚATULUI DOMN  GRIGORE ALEXANDRU GHICA VOIEVOD  S-AU  ZUGRĂVIT ACEASTĂ CATAPETEASMĂ,CU CHELTUIALA DUMISALE COMISARIA RUXANDRA ESTIL,1 MAI 1852,IULIE 26  ZILE”.
BISERICA NU  ARE OBIECTE DE VALOARE ISTORICĂ SAU DOCUMENTARĂ ÎN AFARĂ DE CÂTEVA CĂRȚI VECHI SCRISE CU  CARACTERE CHIRILICE.
ÎNCEPÂND CU ANUL 2005 BISERICA A INTRAT ÎNTR-UN PROGRAM DE CONSOLIDARE GENERALĂ DATORITĂ FAPTULUI CĂ PREZENTA NENUMĂRATE FISURI,ATÂT LA INTERIOR,CÂT ȘI LA  EXTERIOR,IAR ÎN SFÂNTUL ALTAR PODEAUA DE LEMN,ÎN URMA UNOR PLOI ABUNDENTE,FUSESE INUNDATĂ ȘI SE DEGRADASE AȘA DE TARE ÎNCÂT CU GREU SE PUTEA SĂVÂRȘI SFÂNTA LITURGHIE.
DE ATUNCI ȘI PÂNĂ  ÎN PREZENT ,ÎN FIECARE AN,PRIN  CONTRIBUȚIA TUTUROR  ENORIAȘILOR, S-AU FĂCUT DIVERSE LUCRĂRI DE CONSOLIDARE CARE AU CONSTAT ÎN  ADĂUGAREA A PATRU CONTAFORȚI DE BETON ARMAT ÎN PARTEA DE RĂSĂRIT A BISERICII, TURNAREA UNEI PLĂCI DE BETON ÎN SFÂNTUL ALTAR,UNDE S-A PLACAT ȘI CU GRESIE, PRECUM ȘI ÎN BISERICĂ,LOC UNDE A FOST PUS PARCHET. DE ASEMENEA,LA EXTERIOR, BISERICA ESTE RETENCUITĂ,PRILEJ CU CARE, PE PEREȚII DE VALĂTUCI S-A APLICAT PLASĂ NEAGRĂ, ȘI BETON,MATERIAL CE A AJUTAT MULT LA ÎNTĂRIREA SFÂNTULUI LĂCAȘ. ÎN INTERIOR ,PLASA NEAGRĂ A FOST PRINSĂ CU VERGELE DE FIER  BETON DE RABIȚUL APLICAT AICI .TOT ACUM, PRIN CONTRIBUȚIA PĂRINTELUI HOȚOLEANU DIN VASLUI, BISERICA A PRIMIT ,CA DONAȚIE, PATRU ICOANE,CE ÎNFRUMUSEȚEAZĂ ASTĂZI O PARTE DIN PEREȚI.
TOȚI LOCUITORII SATULUI SUNT DE ORIGINE ROMÂNĂ,IAR CA RELIGIE,ORTODOCȘI ȘI NUMĂRĂ CCA.100 DE FAMILII PLĂTITOARE DE CULT CU APROXIMATIV 600 DE SUFLETE. PE LÂNGĂ ORTODOCȘI MAI EXISTĂ TREI FAMILII SECTARE: UNA  DE PENTICOSTALI, UNA DE AVENTIȘTI DE ZIUA A ȘAPTEA ȘI O BĂTRÂNĂ CE MĂRTURISEȘTE EREZIA  CREȘTINILOR DUPĂ EVANGHELIE.
OCUPAȚA PRINCIPALĂ A LOCUITORILOR SATULUI ESTE AGRICULTURA,IAR O PARTE DINTRE EI LUCREAZĂ ÎN DIFERITE ORAȘE DIN ȚARĂ SAU ÎN AFARA ȚĂRII. DRUMURILE SATULUI AU DEVENIT PRACTICABILE,GRAȚIE UNUI PROGRAM EUROPEAN DE ABILITARE ,DAR NUMAI PE PERIOADA VERII,PENTRU CĂ ,PRIMĂVARA CÂND SE DEZGHEAȚĂ,TOAMNA CÂND PLOUĂ,PRECUM ȘI IARNA , PE NINSOARE SAU VISCOL,ACESTEA SE BLOCHEAZĂ ȘI DEVIN IMPRACTICABILE. DE MENȚIONAT ESTE FAPTUL CĂ SATUL ARE CASĂ PAROHIALĂ PROPRIE, A CĂREI CONSTRUCȚIE A ÎNCEPUT ÎN ANUL 1970 PE VREMEA PĂSTORIRII PREOTULUI IEROMONAH DUMITRU (DIOMID) V. ȘTEFAN ȘI S-A DEFINITIVAT ÎN 1975.
ÎN SAT EXISTĂ O ȘCOALĂ ȘI O GRĂDINIȚĂ,AMBELE FRECVENTATE DE COPII ENORIAȘILOR DIN CELE TREI SATE ALE PAROHIEI.
ORDINEA PREOȚILOR CE AU SLUJIT LA ACEST SFÂNT LOCAȘ, ȘI CUNOSCUTĂ DE ENORIAȘII MAI BĂTRÂNI,  ESTE URMĂTOAREA:
-PR.PANAINTE CORCIOVĂ
-PR.GHEORGHE TEODORESCU
-PR.PETRE MĂRCUȘANU
-PR. ȘTEFAN ATANASIU
-PR.DUMITRU NESTOR
-PR.ALEXANDRU ȚURCANU
-PR.ILIE SULĂ
-PR.ȘTEFAN DAMIAN
-PR.MATACHE IONESCU
-PR.IOAN DREXLER
-PETRE ROȘU
-PR.IEROMONAH DUMITRU (DIOMID) V. ȘTEFAN
-PR. PÂRCĂLABU CONSTANTIN
-PR.ȘTEFĂNACHE IOAN ȘI ACTUALMENTE, DIN DATA DE 14 AUGUST 2005, PR. VALERIU ESCU.
CÂNTĂREȚII MAI CUNOSCUȚI ȘI MENȚIONAȚI ÎN ISTORICUL VECHI SUNT:
-ROIU M. TEODOR
-GHEORGHE GHEȚIU
-CORCIOVĂ(BURDUJANU) GHEORGHE DIN SATUL BUDA
ACTUALMENTE ACTIVEAZĂ CA ȘI CÂNTĂREȚI LA PAROHIE.
-NICOLAE ȚIPLEA DIN SATUL RĂDEȘTI
-POIANĂ CRISTINEL DIN SATUL BOGDĂNEȘTI
PARACLISIERII POMENIȚI DE ÎNAINTAȘII MEI  SUNT:
-DIACONU TEODOR
-BUDACEA IOAN,IAR LA ACEASTĂ DATĂ ACTIVEAZĂ CA PARACLISIERI.
-GUZUMAȘ CONSTANTIN LA  BISERICA DIN SATUL CHIȚCANI
-APARASCĂI RADU LA BISERICA DIN SATUL PUNTIȘENI
-CHIRVASE EMIL LA BISERICA DIN SATUL RĂDEȘTI

Parohia Puntiseni detine urmatoarele suprafete de teren:

-10 hectare teren arabil;
-2 hectare pasuni;
-casa parohiala cu 10 ari de teren arabil in jurul ei;
-Biserica cu hramul ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva,, din Puntiseni cu o suprafata cladita de 66 metri patrati;
-cimitirul bisericii Puntiseni situat in jurul ei cu o suprafata de490 metri patrati;
-Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului,, din satul Chitcani cu o supafata cladita de 150 metri patrati;
-cimitirul situat in jurul bisericii cu o suprafata de 2500 metri patrati;
-Biserica cu hramul ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil,, din satul Radesti cu o suprafata cladita de 100 metri patrati;
-cimitirul bisericii din Radesti situat in jurul acesteia cu o suprafata de 220 metri patrati.
Mentionam faptul ca tot terenul arabil ,inclusiv cel al casei parohiale, a fost intabulat si exista carte funciara pentru fiecare suprafata.