Project Description
PREOT SLUJITOR
ADRESĂ
Sat Popești,
Com. Dragomirești, JUD. VASLUI
PREZENTARE
Parohia Radeni – Filia Popesti
La 3 km spre rasarit, din satul Radeni, din drumul judetean Bacau-Barlad, peste raul Tutova, peste un delut, intr-o mica vale, se afla situat satul POPESTI.
Acest sat cu 105 numere, din care 76 familii si 29 vaduvi, formeaza filiala Popesti.
In decursul anilor, satul a suferit unele modificari, fiind construit pe versantul de rasarit al vaii din jurul bisericii, vesant care in anii 1977 a suferit alunecari de teren ce au determinat populatia sa se mute cu casele pe versantul de sud al vaii pandant cu biserica. Astfel, a ramas biserica in mijlocul campului, inconjurata de cimitir.
Documente care sa ateste vechinea satului si a bisericii nu avem, deoarece in decursul anilor satul a apartinut mai multor comune : Voinesti, Popesti, Radeni, Dragomiresti. Actele, fiind stramutate de fiecare data, au ajuns intr-un final la Barlad la subsolul unei cladiri, care ulterior a fost inundata si actele astfel distruse.
Biserica este construita din piatra si var-nisip, zidurile avand o grosime de aproximativ un metru. Dupa forma si stil pare a fi destul de veche.
Spun batranii pe ale caror declaratii ne bazam ca in timp biserica a fost parasita in urma unui incendiu, care a distrus integral acoperisul si interiorul. De asemenea, cutremurul din 1940 i-a produs serioase pagube.
Intre anii 1947-1949, cu osteneala putinilor enoriasi, a fost reparata, acoperita cu sindrila si impodobita cu o catapeteasma donata de cineva din Barlad (veche).
Cu ocazia aceasta s-a gasit o piatra pe care scria anul 1484 ( nu s-a pastrat piatra), aceasta marturie ne face sa credem ca in acel an a luat fiinta satul si biserica.
Intr-o condica cu pomelnicele din Postul mare, biserica avea hramul ,,Bunavestire”. Preot Nicolau Gheorghe in 1937-1956 i-a schimbat hramul in ,, Sf. Dumitru”.
Intre anii 2001-2005, sub pastorirea Pr. Chesa Niculaie, numai din efortul enoriasilor, biserica a fost consolidata exterior – interior, acoperita cu tabla zincata, pastrandu-se forma initiala.
Toate aceste marturisiri le avem de la enoriasii acestui sat, fiind demni de crezare.