Project Description
PREOT SLUJITOR
ADRESĂ
Sat Șerbotești,
Com. Solești, JUD. VASLUI
PREZENTARE
Parohia Șerbotești
ISTORICUL BISERICII SERBOTESTI
Pe valea paraului Lunca, numit si Serbotesti se insira pe o distanta de 2 km, casele satului Serbotesti. Satul este atestat documentar la data de 11 februarie 1400, cand a fost daruit de Alexandru cel Bun lui Dan Vames. Din sursele pastrate si transmise de la stramosi rezulta ca pe aceste meleaguri s-au asezat peste 50 de familii venite din Transilvania si Bucovina impreuna cu preotul lor, principala indeletnicire fiind –ca si azi –agricultura si cresterea animalelor.
In mijlocul satului se afla actuala biserica parohiala cu hramul “Sfantul Ierarh Nicolae”. Prima biserica a fost restaurata in anul 1817 de catre Teodor Buhus, despre care se spune ca ar fi adus aici mai multe familii de clacasi din Transilvania si Bucovina pentru a lucra mosia postelnicului Iancu Adamache. Faptul ca biserica a fost restaurata inseamna ca exista deja cu mult inainte si avea hramul “Sfanta Inviere”. Datorita vechimii si intemperiilor vremii biserica s-a deteriorate, una din reparatii fiind facuta in anul 1880 in timpul Pr.Gheorghe Bazgan, cand s-a schimbat hramul “Sfanta inviere” cu “Sfantul Nicolae”, zece ani mai tarziu fiind resfintita. Biserica a fost facuta din valatuci cu scanduri necesitand multe reparatii.
Intre anii 1932 – 1934 biserica a fost mutata la o distanta de 30m spre sud de lacul vechi, barnele bune fiind refolosite iar catapeteasma ramanand cea pictata in anul 1880. Noua biserica era din barne, peretii fiind acoperiti cu scandura sipcuita la incheieturi, iar saclul din piatra fiind construit din temelia de piatra uscata a vechii biserici.
In luna iulie a anului 1986 un foc mistuitor avea sa transforme in scrum biserica si odata cu aceasta intregul inventar de cult, mobilier si picture pe lemn.
Intre anii 1986 – 1989 s-a construit la o distanta de 50m spre vest de locul vechii biserici arse, actualul lacas de cult “in timpul pastoririi Pr. Vasile Florea, prin contributia si munca voluntara a credinciosilor din satul serbotesti –Vaslui, precum si prin subventia Sfintei Episcopii a Romanului si Husilor si contributiile unor credinciosi din judetele Vaslui, Iasi, Suceava, Galati si Braila” asa cum reiese din pisania bisericii.
Datorita faptului ca biserica s-a construit intr-o perioada in care era in floare, iar la conducere se afla un sistem totalitarist ateu, nu putine au fost piedicilie intampinate se sateni si preot in ridicarea lacasului de cult. De multe ori credinciosii care participau la lucrarile de ridicare a bisericii au fost dati jos de pe schele, chemati la militie, amenintati cu puscaria si preotul amendat. Materialele au fost procurate cu mare greutate doar prin cooperatiile de consum de la acea vreme.
In luna iulie a anului 1990 biserica a fost sfintita de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, la ceremonii participand si primul ministru de la acea vreme Petru Roman si fiind prima biserica din Episcopia Romanului si Husilor sfintita dupa revolutie.
Biserica este construita din caramida cu fundatie, stalpi si centuri din beton armat, acoperita cu tabla zincata, fiind mult mai incapatoare fata de cea anterioara. Arhitectura bisericii este in forma de corabie, cu altarul semirotund despartit de naos de o frumoasa catapeteasma sculptata de mesterii populari de la Targu Neamt. Icoanele care impodobesc catapeteasma sunt pictate pe panza si lipite pe suport de lemn intr-un frumos stil bizantin. Naosul sau mijlocul bisericii este dreptunghiular, destul de spatios indemnandu-te la meditatie si rugaciune. Din bolta naosului coboara cele doua policandre impozante care lumineaza toata biserica. Pe pereti sunt aplicate icoanele mari pictate pe panza in acelasi stil bizantin.
Din pronaos se urca in turnul clopotnita al bisericii unde sunt amplasate cele trei clopote si toaca de lemn.
Tencuiala exterioara a bisericii este finisata cu praf de piatra si modele geometrice, iar de jur –imprejurul bisericii sunt turnate trotuare.
Cimitirul se afla in curtea bisericii formand impreuna cu aceasta si casa parohiala un ansamblu desavarsit ca parte integranta a satului Serbotesti.
Intre anii 2000 – 2010 biserica a fost inzestrata cu noi obiecte de cult necesare slujbelor bisericesti (candele, cadelnita, vesminte preotesti, sfesnice, Sf.Evanghelie, Sf. Vase, Sf. Chivot, policandre, prapuri, felinare, nasalii, sistem de sonorizare), a fost scoasa dusumeaua din biserica datorita aparitiei unei ciuperci si turnata pardoseala de beton cu sapa, au fost refacute trotuarele din jurul bisericii si soclul acesteia, a fost turnata o alee pana la poarta bisericii, a fost refacut gardul din partea estica a bisericii ( cel de la cimitir) din panouri de plasa bordurata si s-a construit casa parohiala.
Intre slujitorii sfintelor altare la Parohia serbotesti amintim: preot Gheorghe Bazgan (+ 1897), C.Chiriac, preot Vasile Florea (1950 – 2000). In present biserica se afla sub obladuirea preotului paroh Alin-Catalin Iordachita.
Prin frumusetea si sobrietatea ei, Biserica din Serbotesti se incadreaza perfect in peisajul rural al acestui sat moldovenesc.
PROPRIETATI
TEREN ARABIL – 25000 mp Teren
Biserica si Cimitir – 1800 mp