Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Cătălin Ungureanu
Pr. Cătălin UngureanuPreot paroh
Parohia Sfânta Treime I

PREOT SLUJITOR

Pr. Narcis Juverdeanu
Pr. Narcis JuverdeanuPreot paroh
Parohia Sfânta Treime II

ADRESĂ

STR. ETERNITĂȚII, NR. 1

MUN. VASLUI, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”-reper al vietii spirituale din municipiul Vaslui

Este a doua  ca vechime, dupa Biserica domneasca, Sf. Ioan Botezatorul, ctitorita de stefan cel Mare si Sfant, In 1490.Acest lacas de cult, aflat In centrul orasului, este atestat documentar printr-un hrisov al domnitorului Miron Barnovschi Movila, la 30 iulie 1628 (7136 de la facerea lumii). Initial, aceasta biserica avea hramul Sf. Gheorghe si era atunci Inchinata Manastirii Zografu de la Muntele Athos. Mai tarziu, biserica   primeste numele de Adormirea Maicii Domnului – Uspenia. Ea este amintita  In mai multe hrisoave emise de diferiti  domni ai Moldovei cum ar fi: Miron Barnovschi Movila (30 iulie 1628), Alexandru Coconul,  la 2 aprilie 1630 si peste cateva luni, de  Moisa Movila, la 8 august 1630 care daruieste bisericii, vii, livezi si crame domnesti. Ea  devine apoi “mitoc” al Manastirii Dobrovat si aceasta, la 9 august 1796,  face schimb cu noul proprietar al Vasluiului,  hatmanul Costachi Ghica, care intra In stapanirea atat a bisericii, cat si  a mosiei acesteia .

In anul 1859, mica bisericuta din lemn este arsa de focul care  distruge acum si o buna parte din oras. In acelasi an, marele boier filantrop vasluian, caminarul Neculai Hagi Chiriac, dupa ce construise o clopotnita la 1836, Incepe si ridicarea unui nou lacas de cult din piatra, In mijlocul urbei, aceasta biserica devenind astfel Catedrala orasului. Caminarul nu  mai ajunge sa vada lucrarea terminata, deoarece moare la 1859, biserica fiind  construita un an mai tarziu de  nepotul sau, Dimitrie Castroian,  tot cu banii proveniti din averea caminarului.De altmineri, In partea stanga, mai jos de istoricul lacasului,  se afla piatra funerara a ctitorului bisericii.

Pisania pastrata In pronaos  este sugestiva, In acest sens: “ Pe acest loc(as) a existat o bisericuta de lemn lucrata de credinciosii Ciobanu Onila si Mihaila din Vaslui, ce a fost complet mistuita de foc In 1859. In acelasi an binecredinciosul boier crestin, Neculai Chiriac Hagiu din Vaslui Incepe ridicarea acestui lacas cu a sa cheltuiala, dar moare. Nepotul sau Dimitrie Castroian, continua lucrarea si o termina In 1860. Din averea mosului sau, Sfantul locas a fost reparat de mai multe ori, iar dupa marele cutremur de groaza, din noaptea de 10 noiembrie 1940, a fost consolidat, reparata pictura si eliberat de casele si maghernitele ce-l sufocau. Aceeasi lucrare a primit-o si clopotnita. Cheltuiala a fost suportata de crestinii vasluieni si autoritatile locale. Redeschiderea s-a facut In ziua hramului, la 15 august 1943, aflandu-ne In razboi” .

Documentele existente mentioneaza faptul ca Neculai Chiriac Hagiul era grec de origine, nascut In Bucovina  si a devenit la Vaslui un mare filantrop. Impreuna cu polcovniceasa Elena subin, proprietara targului, a Infiintat In 1841 prima scoala publica, iar In 1852, Impreuna cu banul Dimitrie Draghici, Intemeiaza primul spital  din oras. Dumitru Castroian, nepotul lui Neculai Chiriac, a continuat actiunile de binefacere ale mosului sau, donand 50.000 lei pentru Infiintarea unui spital la Husi si  finalizarea bisericii  cu hramul “ Adormirea Maicii Domnului”.

Dintre obiectele deosebite existente In Biserica  mentionam o Evanghelie tiparita la Manastirea Neamt, In 1821, In timpul caimacamiei mitropolitului  Veniamin Costachi, originar din Rosiesti, judetul Vaslui. Aceasta carte sfanta a fost cumparata de  Gheorghe  Botezatu, la 19 ianuarie 1826, de la parintele Luca Neamtu, cu o suta de lei. Evanghelia a rezistat incendiului din 1859. In anul 1866 aceasta a fost Imbracata  In catifea rosie si ferecata In argint curat pe cheltuiala lui Ion Popovici. Lucrarea a costat 763 lei si a fost executata de Constantin Argintaru din Iasi. Se mai  pastreaza pana astazi si o icoana foarte valoroasa a Maicii Domnului, ce o Infatiseaza plangand la picioarele Mantuitorului nostru Iisus Hristos, rastignit pe Cruce.

Biserica  Adormirii Maicii Domnului din municipiul Vaslui, ctitorita In vremea domnitorului Al.I . Cuza, arhitectul Romaniei moderne, este renumita  si prin turnul  clopotnita fiind atunci unul din punctele de referinta ale urbei, Intrucat cladirile erau mici In jurul lacasului.

In anul 1866 Biserica Adormirii Maicii Domnului – Uspenia era consolidata de  preotul Constantin Maria Impreuna cu presbitera Elena, cu Ion Balasa si  Dumitru Aftinoaie din Vaslui, reparatia rezistand  timp de 50 de ani, pana dupa primul razboi mondial .

De-a lungul  vremii, aceasta Biserica a  devenit una de referinta pentru oras. Astfel, Primaria orasului Vaslui a comemorat la hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din 15 august 1940  si pe cei 50 de eroi cazuti In razboiul pentru Intregirea Neamului (1916-1918) pentru a da Incredere locuitorilor In situatia grea prin care trecea tara.. Cu acest prilej se protesta si fata de rapirile teritoriale din trupul tarii, a Basarabiei si Bucovinei, din vara tragica a acelui an.

Biserica a fost  construita In stil slavon, neoclasic, In forma de nava, cu influenta ruseasca. Ea a fost impodobita cu o frumoasa pictura bizantina care de-a lungul timpului a suferit mai multe interventii nesemnificative. Cutremurul din noaptea de 10 noiembrie 1940 a avariat-o grav. De altfel, cladirile orasului Vaslui au fost distruse sau afectate In proportie de 65%. Multe din acestea trebuiau  reconstruite ca: edificiile Prefecturii, Primariei, Tribunalului  si cladirile unor scoli. Opera de refacere si sistematizare a orasului Vaslui se facea de Serviciul Tehnic al Primariei, fara a avea directive de la centru. Prin eforturile enoriasilor si autoritatilor locale, Indeosebi ale primarilor de atunci, general de Divizie Ion Rascanu si prof. C. Capra, au reusit  sa Incheie consolidarea  Bisericii si a clopotnitei, In plin razboi, la 15  august 1943, cand are loc redeschiderea acesteia la care participa oficialitatile urbei. Preot paroh era  Gheorghe Tarnoveanu. Pictura a fost  realizata cu ajutorul credinciosilor de Sebastian Constantinescu (1936-1940), Constantin Blendea (1980) si Constantin Nitulescu (1990). O pictura reusita de  mari dimensiuni, ce Infatiseaza ”Nunta de la Cana Galileii,” aflata pe peretele din dreapta  a fost  realizata prin cheltuiala sotilor Virginia si  Constantin Tanase, renumitul actor vasluian de revista.Tot pe acest perete se afla si „Predica de pe munte”o pictura facuta pe cheltuiala Generalului Ion Rascanu. Pe peretele din stanga se afla doua picturi de mari dimensiuni : „Inmultirea painilor”si „Binecuvantarea pruncilor”, ultima realizata prin cheltuiala „Societatii Femeilor Ortodoxe” din  Vaslui.  Actiuni de restaurare  a picturii s-au executat si dupa cutremurul din 4 martie 1977  In timpul preotului  Vasile Ulea cand s-a resfintit pictura In iunie 1981 de P.S.Episcop  Eftimie Luca, al Episcopiei Romanului si Husilor, In prezenta unui sobor de preoti si diaconi. Dupa 1990, prin stradania parintelui protopop, Vasile Parcalabu, s-au intiat ample lucrari de Infrumusetare,  introducandu-se  Incalzire centrala, placandu-se pardoseala cu marmura, s-a  construit si pictat  o camera mortuara  si s-au pavat aleile din curtea bisericii

Asadar, Biserica „ Adormirea Maicii Domnului” reprezinta un lacas  de frunte In peisajul vietii spirituale a orasului, fiind foarte aproape de centrul civic si de statuia lui Stefan cel Mare si Sfant , aparatorul romanilor In evul mediu.

Loading