Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Sorin VânăPreot paroh
Parohia Tăcuta – Mircești

ADRESĂ

Sat Mircești,

Com. Tăcuta, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Tăcuta – Filia Mircești

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE CU HRAMUL „SFINTII IMPARATI CONSTANTIN SI ELENA” DIN SATUL MIRCESTI, COMUNA TACUTA

Satul Mircesti este situat in partea de nord a judetului Vaslui si se intinde pe o lungime de 1 kilometru pe coasta dealului orientat cu fata spre miaza-zi .
Denumirea satului provine de la numele unui arcas” Mircea”, care a fost de la inceputul asezarii omenesti pe aceste locuri, cu o familie numeroasa, cu peste treizeci de membri.
Satul dateaza din timpul descalecarii lui Bogdan Voda, Voievod venit din Maramures, care a fost intemeietorul Moldovei. Este cel mai vechi sat din imprejurimi, denumit sat razasesc.
Satul are doua biserici, una din barne de lemn, construita In 1532, asezata in mijlocul cimitirului cu hramul ”Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil” si cealalta din caramida, construita in anul 1894 cu hramul ”Sfintilor Imparati Constantin si Elena”.

Biserica construita in anul 1894 cu hramul” Sfintilor Imparati Constantin si Elena este ctitoria lui Costache Pancescu si a sotei sale Amalia, fostii proprietari ai mosiei Mircesti.
Biserica este construita din caramida, pe temelie de piatra, in forma de corabie. In exterior este cu tencuiala fara pictura. Este invelita in tabla . Biserica, privita din exterior, are un aspect bine proportionat si este impodobita cu turla de zid, in care sunt asezate doua clopote.

Constructia este executata de mesteri necunoscuti. Deasupra usii, in pronaos, la intrare este aceasta inscriptie:” Cu mila lui Dumnezeu, acest sfant locas s-a fondat in anul 1894 cu capitalul si staruinta d-lui Costache Pancescu si a sotiei sale Amalia si a fratelui sau Gheorghe, pentru pomenirea numelui lor si a fiilor lor Lucia si Dimitrie in zilele M.s.Regelui Carol I si P. s.Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei, a P. s. Silvestru Episcopul Husilor cu a carui binecuvantare s-a inceput zidirea, asemenea cu ajutorul d-lui Alex. M. Largeanu si a consoartei sale Ecaterina, care au oferit locul pe care s-a inaltat acest sfant locas, spre eterna amintire”.

In curtea bisericii se afla cavoul cu mormintele ctitorilor.

Stilul in care s-ar putea incadra constructia este moldovenesc. Catapeteasma este din lemn de tei, pictata de pictorul N. Dimitriu din Iasi, in anul 1894. Nu prezinta importanta istorica sau valoare artistica deosebita. Biserica a fost reparata in anii 1950 si 1984, fara nici o modificare sau adaugire. Dintre slujitorii la aceasta biserica ii amintim pe pr. M.Agapa 20 decembrie 1930, in varsta de 30 de ani, pr. Ioan Bogos 1937, in etate de 82 de ani, pr. C.Popescu, pr.Alex Stamate, pr.Ioan Barbu, pr.Petru Peptu, pr.Pavel Coman, pr.Vasile Mihaila, pr.Florin Chitic, pr.Matcasu Octavian, pr. Rustea Iulian.

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE CU HRAMUL „SFINTII ARHANGHELI MIHAIL sI GAVRIIL” DIN SATUL MIRCESTI, COMUNA TACUTA

Biserica cu hramul ”Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost fondata de cativa calugari , ca pentru un schit , in anul 1532 si a fost translocata pe doua locuri. Prima locatie a bisericii a fost pe locul numit Grui.
Din cauza navalirilor tatarilor, locuitorii au fost nevoiti sa-si mute satul in codru, pe locul numit „Siliste” si odata cu aceasta a fost mutata si biserica.
Dupa un timp oarecare au fost descoperiti de barbari si in noua lor asezare si atunci au fost din nou nevoiti sa-si mute satul in mijlocul codrului, translocand si biserica, folosind la reconstructia ei lemne din arborii taiati de pe loc.
La inceput a fost acoperita cu stuf, iar mai apoi a fost acoperita cu sindrila adusa din orasul Roman. Mai tarziu, sindrila de pe acoperis a fost inlocuita cu tabla.
In anul 1894, Constantin Pancescu construieste o noua biserica. De la aceasta data, aceasta bisericuta de lemn serveste numai pentru prohodirea mortilor si se oficiaza sfanta Liturghie o singura data pe an cu ocazia hramului „sfinTilor Arhangheli Mihail si Gavriil”.

Pe parcursul anilor s-au facut mai multe reparatii ale bisericii. Din anul 1864 dateaza o prima inscripie in litere chirilice, aflata deasupra usii de la intrare :”Anul 1864, septembrie. Boita cu cheltuiala comuna de epitropii Ioan Spiridon, Petrache Savuca. Facerea bisericii vechi din anul 1532”.
A doua inscriptie consemneaza:” Catapeteasma din aceasta sfanta biserica este zugravita din nou in anul 1906-1907, fiind preot paroh Ioan Bogos. Epitrop Stefan Savuc, Costache Furnica casier, cu staruinta d-lui Alex. Largeanu, primarul acestei comune. Pictor, Neculai Dumitriu, Iasi”.
Dintre slujitorii la aceasta biserica amintim pr.Matei, pomenit intr-un act din 6 aprilie 1624, pr. Vasile (1698), pr.AnastasieIordache (1832-1846), pr.Alexandru Adam ( 1860), pr.Agape (+20 decembrie 1931), pr.Ioan Bogos (+1937), pr.C.Popescu, pr.Alex.Stamate, pr.Ioan Barbu, pr.Petru Peptu, pr.Pavel Coman, pr.Vasile Mihaila, pr.Florin Chitic, pr.Matcasu Octavian, pr.Rustea Iulian.

Proprietati
Parohia Mircesti detine  o suprafata de teren de 7 ha – conform Arhivelor Nationale