Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Constantin Căpitanu
Pr. Constantin Căpitanu Preot paroh
Parohia Tanacu

ADRESĂ

Sat Tanacu,

Com. Tanacu, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Tanacu

BISERICA PAROHIALĂ “SF. VOIEVOZI” DIN TANACU
Recladita in anul 1826, biserica din lemn din Tanacu exista inca din secolele anterioare.In catagrafia pe anul 1809 era mentionat la biserica cu hramul “Sf. Voievozi” din Tanacu preotul Sava Carare. Existenta celor doi diaconi cu numele de Teodor Carare si Sava in Recensamintele din anii 1772-1744 presupun existenta deja a unui locas de cult.
In anuarul din 1934 se mentioneaza ca aceasta biserica a fost construita de preotul I. Moisa si obstea locuitorilor. Cu un an mai tarziu, aceeasi publicatie consemneaza ca anul constructiei nu se cunoaste, ctitori fiind Tanacu si Miliana, iar materialul din care s-a construit a fost lemnul de stejar. in anuarul din 1936 se consemneaza ca aceasta biserica a fost construita din lemn de stejar in anul 1826 de Tanacu si Miliana. Abia in anuarul din 1938 lucrurile par sa se clarifice.  Aici se mentioneaza ca inaintea  acestei biserici, construita in anul 1826, a fost alta care a ars. Actuala biserica a fost facuta cu ajutorul boierului Angheluta. Aceasta informatie a fost preluata si in alte lucrari care vorbesc despre biserica din Tanacu.
Despre o reparatie a acestei biserici aflam din anuarul de la inceputul secolului ca aceasta a avut loc in anul 1889. Reparatia acoperisului acestei biserici a avut loc in anul 1938 si a costat suma de 19.581 lei, stransi de la enoriasi. O reparatie radicala se efectuase la aceasta biserica in anul 1928 cand s-a tencuit temelia si s-au acoperit peretii interiori si exteriori cu scandura. Ultima reparatie s-a facut in anul 1980 cand s-a largit pridvorul si s-a mutat intrarea pe partea de vest, unde a fost adaugata si o mica tinda. Peretii au fost decapati de scandura si barnele au fost cioplite cu tesla , indepartandu-se stratul deteriorat de la suprafata. Lemnul a fost tratat cu ulei de in ars si acoperit cu o pelicula de nitrolac care impiedica inchiderea la culoare a acestuia. Usile de la pridvor au fost sculptate in lemn de stejar la Roman. Interiorul a fost decapat de scandura, tencuit si pictat in tempera.
Biserica din Tanacu are planul treflat, absida altarului pentagonala, decrosata, absidele laterale pe cinci laturi si pronaosul dreptunghiular. Pridvorul inchis, decrosat, a fost largit la ultima reparatie.
Barnele au fost incheiate in “coada de randunica”, iar spatiile ramase goale dintre aceastea au fost umplute cu pasta din aracet si rumegus. Peretii din barne care pastreaza prospetimea lemnului de curand cioplit, acoperisul din tabla alba in solzi, dau impresia unei biserici proaspat construite.
Ferestrele au ancadramentele din barne decorate cu rozete si crestaturi. Deasupra intrarii este crestata data sfintirii locasului:”1826 avgust 11″.

Proprietatile bisericii din Tanacu:
Biserica din Tanacu are o casa parohiala construita in anul 1998 de catre preotul Damian Gheorghe si a fost sfintita de P.S. Ioachim al Husilor.
Exista si o casa de praznuire in curtea cimitirului construita in anul 2008 sub indrumarea preotului paroh Damian Gheorghe.
Dintre obiectele de valoare care au existat in proprietatile bisericii din Tanacu mai exista o Evanghelie care dateaza din anul 1889. Sfantul Epitaf a fost luat de catre muzeul din Vaslui iar dintre cartile de cult cum ar fi:-Penticostanionul din 1728, -Evanghelie 1744, -Triodion 1831 si Liturghier 1848 au fost depozitate la palatul episcopal din Husi.
Parohia Tanacu are ca preot slujitor din anul 1993 pe preotul Damian Gheorghe, pana la aceasta data slujitor a fost parintele Trofin Neculai, care a slujit din anul 1966.
Preotul Damian Gheorghe, nascut la data de 9 iulie 1966 in satul Deleni, judetul Vaslui, absolvent al Seminarului Teologic Buzau (1993) si al Facultatii de Teologie Dumitru Staniloae din Iasi, promotia 1997.Hirotonit la data de 10 octombrie 1993 intru diacon iar preot la data de 17 octombrie 1993.Slujitor in aceasta parohie din data de 24 octombrie 1993.
Biserica – 4756 mp
Cimitir – 6151 mp