Project Description
PREOT SLUJITOR
ADRESĂ
Sat Toporăști,
Com. Pungești, JUD. VASLUI
PREZENTARE
Parohia Toporăști
Parohia Toporasti este asezata paralel cu Valea Racovei, la o distanta de 32 km de Vaslui si de aproximativ 60 km de orasul Bacau.
Dupa sondajele facute in ceea ce priveste istoria satului , am putut constata ca satul Toporasti este format din doua parti denumite Razasi si Clacasi zisi astfel probabil din motive personale, deoarece nu s-au gasit documente ca o parte din locuitori ar fi fost improprietariti de domnitori. Parohia a mai avut de altfel in componenta sa si doua catune, numite Rapsa care exista si astazi la o distanta de 2.5 km nord-vest de sat si Hordila la o distanta de aproximativ 3 km nord-est, cel din urma datorita alunecarilor de teren s-a alipit de satul Toporasti. Satul Toporasti isi are originea numelui prin faptul ca locuitorii erau lucratori in padurile vecine: padurea Fistici, padurea Buda, Cosesti sau Cursesti, ocupandu-se exclusiv cu aceasta indeletnicire.
Biserica parohiala are hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” si a fost construita in anul 1834 prin contributia materiala si financiara a enoriasilor. Datorita faptului ca biserica a fost construita din paianta si a diferitelor incendii prin care a trecut, biserica a fost construita total sau partial in mai multe randuri dupa cum urmeaza.
Astfel in timpul preotului Tabacaru Constantin care a trait intre anii 1856-1911, enoriasii satului spun ca biserica a trecut printr-un incendiu devastator care aproape a distrus-o din temelii, fiind necesara reconstructia acesteia. Nu se cunoaste anul in care s-a reconstruit biserica , ceea ce se cunoaste in schimb este faptul ca ea a fost reconstruita in acelasi loc.
In anul 1948 printr-un incident a ars o parte din interiorul altarului, precum si din acoperisul bisericii, dar incendiul nu a distrus icoane sau alte lucruri de valoare. Biserica s-a resfintit in acelasi au fiind reparata partial, preot fiind in acel timp Ioan Cobalas.
Biserica nu prezinta obiecte de valoare artistica sau istorica si nu este monument istoric. Cimitirul parohial se gaseste la aproximativ 300m de biserica in marginea satului.
In istoria satului, oamenii vorbesc de o a doua biserica a carei constructie a fost inceputa in anul 1935. La reforma calendarului o parte dintre credinciosii satului au ramas adeptii stilului vechisi au hotarat sa isi faca alta biserica alcarei loc a fost sfintit in anul 1935 de catre episcopul pe rit vechi Glicerie Tanase. Acesta a randuit preot si cantaret in sat dupa care a plecat mai departe. Nu se cunoaste in ce imprejurare dar noua biserica inaltata fost daramata de catre jandarmi, in acest conflict murind chiar 3 oameni. In momentul de fata nu se mai pastreaza nici locul si nici un obiect din aceasta biserica, desi in sat mai sunt cateva familii de stilisti.
Revenind la biserica parohiala a satului, aceasta a avut ultima reparatie in anul 2007 si ea continua si astazi, biserica fiind rezidita cu caramida si consolidata, tencuita interior si exterior. Ca si proiecte de viitor ne propunem constuirea unei case de praznuire si pictura in interiorul bisericii
Proprietati
Biserică Toporăşti – 3131 mp
Cimitir – 7286 mp