Project Description
PREOT SLUJITOR
ADRESĂ
Sat Trohan,
Com. Gârceni, JUD. VASLUI
PREZENTARE
Parohia Trohan
Istoricul bisericii Trohan comuna Garceni cu Hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Biserica din satul Trohan, comuna Garceni a fost construita de catre familiile razasesti Armeanu, Vintila, in frunte cu Teodor Vrabie. Biserica a fost ridicata in anul 1824 pe pamantul numit “Popesc”. A fost construita din stejar, lucrata in amnari si acoperita cu dranita, namaifiind reparata de la data constructiei. Timpul indelungat a facut ca temelia Bisericii sa se macine, lasandu-se partea dinspre miazanoapte in pamant, care a permis lemnelor sa iasa din incheieturile amnafilor, producadu-se crapaturi mari ce permiteau a se vedea dinauntru afara.Dat fiind ca sindrila de pe acoperis a putrezit, apa de ploaie s-a infiltrate prin multe locuri ceea ce a facut sa putrezeasca scandurile de la bolta.
In anul 1935, pe vremea cand era Paroh Pr. Diaconita Anton s-a purces la renovarea acestei Biserici care a procedat la alcatuirea unui comitet de refacere din enoriasi fruntasi in numar de 15 cu ajutorul carora a inceput a strange fonduri si material ca: piatra cca 80 m.c., lemn stejar 100 m.c., var 8000 kg, sindrila 30 mii bucati aduse din orasul Bacau precum si toata fieraria necesara. In ziua de 17 aprilie 1939, cu inceputul unei ierurgii, dupa ce a fost adunat tot materialul necesar s-a inceput desfacerea bisericii, care a fost terminate vara anului 1940. A fost sfintita in ziua de 20 oct. 1940 de Preasfintitul Grigore Leu, Episcop al Eparhiei Husilor, cu un sobor de 12 preoti si diaconi. Biserica are temelia de piatra cu ciment in forma de cruce, pereti din lemn de stejar, fiind captusita pe din afara cu scandura vopsita cu ulei, culoarea gri acoperita cu sindrila care a fost vopsita cu carbonileu.In interior biserica este spicuita si tencuita cu var nisip si ciment.
La intrare are scari betonate si un pridvor cu geamlac din scandura si cu sticla inghetata care s-a infundat cu ocazia reparatiei din 1940. Biserica este construita de mesterul Ioan N. Ursache din comuna Grumazesti judetul Neamt, iar rama catapetesmei si stranele sunt lucrate de mesterii: Neculai I. Popa, D. I. Vintila, Ioan V. Toma si Vasile Ghe. Toma. Strana arhiereasca este donata de enoriasul Constantin P. David, iar iconstasul de enoriasul N. I. Popa, toti credinciosi din satul Trohan. De remarcat este stilul catapetesmei cu o forma unica deosebita. Pictorul si arhitecul nu se cunosc. In aceasta Biserica se afla obiecte cu valoare istorica din argint- vase de cult donate de catre fostul Mitropolit Primat al Tarii Romanesti Athanasie Mironescu, care a fost fiu al satului.In anul 1985 acoperisul bisericii a fost refacut cu tabla alba zincata.
In anul 2009 au fost reconditionate vasele de cult, s-a obtinut avizul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Vaslui pentru renovarea bisericii deoarece scandura exterioara era intr-un grad avansat de deteriorare, biserica fiind declarata monument intoric. In exterior biserica a fost placata cu scandura vopsita gri, respectandu-se normele impuse de Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Vaslui. A fost refacuta partial si clopotnita bisericii.
Proprietati
Casă parohială plus teren agricol – 6 ha