Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ionuț Iacob
Pr. Ionuț IacobPreot paroh
Parohia Zizinca

ADRESĂ

Sat Zizinca,

Com. Deleni, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Zizinca

Parohia Zizinca cu hramul Sfantul Nicolae – Deleni

La parohia Barlalesti si Bursuci s-au facut lucrari de consolidare a bisericilor.
Despre Parohia Zizinca, ca istoric, sunt foarte putine ducumente.
Din ceea ce se stie din Indrumatoarele Pastorale ale BOR, existente inainte de 1944, precum si din marturiile enoriasilor cu varsta inaintata, se pot concluziona urmatoarele:
Parohia Zizinca, compusa din satele Bulboaca, Zizinca si Zizincuta au facut parte integrala din cadrul comunei Deleni-Vaslui. Ca atestare documentara,  Delenii (Hotinestii, cum i se mai zicea), sunt atestati ca asezare razaseasca la 15 oct 1491, in timpul lui Stefan cel Mare. Dar asezarea mai este amintita si pe la anii 1450, datorita unor batalii dintre Bogdan al-II-lea (tatal lui Stefan cel Mare) si polonezi, condusi de Petre Odrawraz. Aceasta lupta este mentionata de cronicarii Grigore Ureche si Jan Douglasz.
Multe documente s-au pierdut in umbra trecutului.
Se stie ca, din acele vremuri, zona actualei Parohii Zizinca era ocupata, in buna parte, de clacasi si diversi lucratori si angajati ai razesilor.
Prin osirdia  si contributia directa a acestei comunitati crestine s-a reusit ridicarea bisericii cu hramul Sf.Nicolae, in jurul anilor 1912, ce deservea locuitorii din satele Bulboaca, Zizinca si Zizincuta.
In urma ploilor si a inundatiilor din 1970, s-au produs o serie de alunecari de teren in zona  catunului Zizincuta. Astfel, a avut loc stramutarea locuitorilor din aceasta zona, 20-30 familii, in perimetrul satelor Bulboaca si Zizinca, Zizincuta disparand ca punct geografic.
In perioada anilor 1980, paroh a fost  pr. Parcalabu C-tin si in anul 2008, Pr Mititelu Gh.

In anul 2008 s-a facut urmatoarele lucrari:  decapare totala exterioara a peretilor, tencuiala in praf de piatra la exteriorul, inlocuirea acoperisului cu tabla galvanizata. De asemenea s-au turnat trotuare in jurul bisericii si planseu din ciment la intrare in biserica, montarea unei usi metalice -iesire din Sf Altar, copertine de protejarea deasupra ambelor usi existente.
S-a reusit confectionarea si montare,a pe frontonul de la intrarea in biserica, a unei icoane mari a Sf Ierarh Nicolaie, a carui hram il poarta aceasta Sfanta Biserica.

Proprietati
Teren Arabil – 2,4 ha
Vie – 0,4 ha
Constructii (casa parohiala si biserica) – 0,6 ha