Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Valentin Burghelea
Pr. Valentin BurgheleaPreot paroh
Parohia Sfântul Apostol Andrei – Delea

ADRESĂ

 

 

STR. DELEA

MUN. VASLUI, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Istoricul Bisericii “Sfantul Apostol Andrei”

Departe de tumultul orasului Vaslui, in imediata apropiere de rapa lui Stefan Voda, care candva era teatru de razboi dintre plaiesii lui Stefan si turcii, pe valea raului Delea, intre padure si vie pe coama unui deal de la marginea Vasluiului nu departe de parcul copou, locul unde poetul M. Eminescu se plimba adesea cu prietenii sai, intr-un cadru natural perfect este amplasata biserica ‘Sfantul Apostol Andrei’, pe strada Delea nt. 50.
Slujba de sfintire si piatra de temelie a acestui Sfant lacas a fost pusa intr-o zi de toamna tarzie din anul 1998 de catre vrednicul de pomenire P.S. Ioachim Mares – Episcopul Husilor.
Necesitatea construirii bisericii apare datorita fenomenului sectar din acea zona dar si aparitei unui nou cartier de locuinte.
Din lipsa de fonduri, din anul 1998 pana in 2003 nu s-a putut realiza nimic. Atunci la cerera expresa a P.S. Ioachim a fost numit un nou preot cu sarcina de a construi biserica.
In mai 2003 noul preot Burghelea Valentin cu fonduri proprii a inceput constructia. Biserica se dorea a fi o copie a bisericii Manastirii Putna cu sapte cruci pe acoperis, tocmai pentru a marca importanta anului 2004; 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a domnitorului Stefan cel Mare.
Din Mai pana in August se finalizeaza temelia bisericii apoi o echipa de mesteri maramureseni, condusa de mesterul Ion Pop incepe ridicarea barnelor din lemn de stejar prinse in coada de randunica si dinte de cal. Apoi urmeaza dupa cele doua randuri, barnele din lemn de brad pana la acoperis.
Pictura bisericii este in tehnica fresco, relizata de pictorul Vasile Tudor din Iasi.
Odoarele de mare prêt in biserica, policandrele si vesmintele sunt aduse de la Moscova, Kiev si Grecia, din Sfantul munte de la Manastirea Vatopedu si Schitu Lacu.
Momentan se construieste clopotnita bisericii, cat si alte lucrari pentru finalizarea constructiei bisericii.

 1,109 total views,  4 views today