Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Dumitru Duduman
Pr. Dumitru DudumanPreot paroh
Parohia Trohan – Racova

ADRESĂ

Sat Trohan,

Com. Gârceni, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Trohan – Filia Racova

Istoricul Bisericii Racova comuna Garceni cu Hramul “Sfantul Ierarh Nicolae”
biserica din satul Racova, comuna Garceni a fost construita de C. Sion, boier din familia Sionestilor, de loc din Cosesti Vaslui, in anul 1802, din lemn de stejar.
A fost facuta in forma de corabie, pe locul Manolachestilor, acoperita cu dranita. Catapeteasma, in stil Bizantin, a fost refacuta in anul 1908 de catre zugravul N. Ionescu sub pastorirea preotului Dimitrie Mironescu, precum se vede din inscriptia de pe icoane.
In anul 1930 s-a reparat acoperisul care era din sindrila. In anul 1958-1959 s-a largit biserica, folosindu-se tot lemn de stejar, s-a acoperit cu tabla alba si s-a captusit cu scandura inauntru si afara. Aceasta lucrare a fost executata de Nicolaie I. Popa si Ghe. Virlan din satul Trohan preot fiind Constantin Vintila si s-a sfintit la 25 octombrie 1959 de catre Pr. Constantin Radu, Protoiereu al Raionului Negresti.
Toate aceste lucrari s-au facut cu cheltuiala credinciosilor parohiei Trohan si filialei Racova: Pr. Vintila Constantin, cantaret Manolache Aurel, enoriasii Anghelache Ioan si Armeanu Toader.
Catapeteasma a ramas aceiasi din biserica veche.
In acesta biserica nu exista obiecte de valoare istorica documentara, exceptie facand cartile de ritual (mineile).
In anul 2009, biserica a fost vopsita in interior si exterior fara a se schimba culoarea initiala. Altarul a fost placat cu labriu in culoarea lemnului. S-au renovat centura bisericii si monumentul eroilor.