Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Mircea Sebastian Chiroscă
Pr. Mircea Sebastian ChiroscăPreot paroh
Parohia Zăpodeni de Sus

ADRESĂ

Sat Zăpodeni,

Com. Zăpodeni, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Zapodeni de Sus

Istoricul Bisericii Sfantul Ierarh Nicolae

Biserica se afla in partea de sus a satului Zapodeni, avand in jural sau cimitirul. Este construita din lemn de stejar in anul 1770 si reparata in anul 1880. S-ar parea ca familia Rusu este initiatoarea construirii bisericii. Pana in anul 1942 biserica a fost acoperita cu sindrila iar apoi cu tabla galvanizata de catre credinciosul Gheorghe Scutaru cu cheltuiala lui. Aceasta biserica are stilul moldovenesc in forma de corabie cu pridvor la intrare.In interiorul bisericii barnele de stejar au ramas in forma originala asa cum au iesit din mana mesterilor cioplitori. In exterior biserica a fost si este captusita cu scandura ca protectie impotriva frigurilor si ploilor. Catapeteasma are pictura bizantina din secolul al XVIII fiind restaurata in anul 1880 la fel si icoanele. In anul 2000 acoperisul bisericii a fost schimbat cu o alta tabla.
In curtea bisericii se afla o clopotnita din lemn care datorita vechimii s-a prabusit. Dupa prabusirea acesteea a fost construita o alta din caramida care de asemeni nu a rezistat. Actualmente este o clopotnita din scandura cu stalpi de stejar ridicata in anul 1996.
Documentele originale au ars impreuna cu toata arhiva intr-un pridvor anexat bisericii dar asta de multa vreme respectiv secolul al XlX-lea.
Starea actuala a bisericii este buna doar pictura necesitand renovare cat mai urgent.