Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. -
Pr. -Preot paroh
Parohia Ursoaia

ADRESĂ

Sat Ursoaia,

Com. Ivănești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Ursoaia

Biserica din satul Blesca , ,, Sfintii Voievozi,, , a fost zidita în anul 1845 de catre ieromonahul Paisie si preotul Lupu, cu sprijinul nemijlocit al enoriasilor.
Biserica, zidita din caramida, pe stalpi de stejar, se afla la poalele dealului ,, Deluita,, în partea nordica a satului, în mijlocul cimitirului parohial, avand forma de cruce cu trei turle mici.
Din lipsa de bani, catapeteasma si patru icoane împaratesti, au fost aduse de la biserica Rediu Vechi, fiind donata de catre boierul Jak Markopol.
De-a lungul timpului biserica a trecut printr-o restaurare si cateva reparatii curente .
Restaurarea s-a facut în 1908,  ca urmare a starii avansate de degradare. Cheltuielile pentru restaurare au fost   suportate de catre boierul Dumitru D. Negrus . Tot el a înzestrat biserica cu policandru nou, vase liturgice si Sf. Evanghelie. A fost înmormantat în cimitirul parohial .
Deasupra usii Sf. Altar se afla scrisa urmatoarea marturie : „Sa se stie ca aceasta Sf. Biserica este zidita  la anul 1845, noiembrie 13”.
Restaurarea s-a facut în timpul Pr. Titu Iordachescu .
În urma cutremurului din octombrie 1940, biserica a suferit doua reparatii: în 1941 si 1949. Ultima reparatie  a fost finalizata în anul 1996, resfintirea a fost savarsita în anul 1996 de catre P.S.Ioachim, paroh fiind Pr. Stanciu Mihai.  Casa parohiala a fost construita în perioada 1942-1943 de catre Pr. Rugina Nicolae .
Biserica a facut parte din parohia Blesca dar cu timpul s-a schimbat atat numele parohiei cat si hramul bisericii, actual poarta hramul ,, Adormirea Maicii Domnului,,.
Biserica din Ursoaia, cu hramul ,, Sf. Ioan Botezatorul ,, a fost zidita între anii 2000-2004. Sfintirea locului a fost savarsita de catre P.S. Corneliu al Husilor, în timpul regretatului Pr.Stanciu.
Terenul  pe care este zidita biserica a fost donat de catre domnul Nechita Petru, considerat si ctitor al bisericii, fiind înmormantat în curtea bisericii .

Proprietati
Teren agricol 4.ha
Teren casa parohiala 4500mp
Teren cimitir  4500mp
Teren biserica Ursoaia 2000mp.