Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Rareș Cosmin Bădărau
Pr. Rareș Cosmin BădărauPreot paroh
Parohia Ursoaia

ADRESĂ

Sat Ursoaia,

Com. Ivănești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

PAROHIA URSOAIA

Parohia Ursoaia, parte componentă a protopopiatului Vaslui cuprinde satele Bleșca și Ursoaia.

Biserica Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Sfinții Apostoli Petru și Pavel  din satul Ursoaia a fost zidită între anii 2000- 2004. Sfințirea locului a fost săvârșită de Preasfințitul Corneliu al Hușilor în data de 29 august 2000, în timpul regretatului preot Stanciu Mihai. Terenul pe care este zidit Sfântul lăcaș a fost donat de către domnul Nechita Petru, considerat și ctitor al bisericii, fiind înmormântat în curtea bisericii.  În perioada 2004- 2019 Sfântul lăcaș a fost împodobit cu pictură și cele necesare săvârșirii cultului divin public.

Din anul 2019 prin grija părintelui paroh  Rareș- Cosmin Bădărău, s-au întreprins lucrări de consolidare, picture și înfrumusețare  a sfântului lăcaș. Acest sfânt lăcaș a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor pe data de 21 mai 2023, paroh fiind preotul Rareș- Cosmin Bădărău.

Biserica din satul Bleșca cu hramurile Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil și Adormirea Maicii Domnului a fost zidită în anul 1845 de către ieromonahul Paisie și preotul Lupu, cu sprijinul nemijlocit al enoriașilor.

Din lipsă de bani, catapeteasma și 4 icoane împărătești au fost aduse de la Biserica Rediu Vechi, fiind donate de boierul Jak Markopol. De-a lungul timpului biserica a trecut printr-o restaurare și câteva reparații curente.

Restaurarea s-a făcut în 1908, ca urmare a stării avansate de degradare. Cheltuielile pentru restaurare au fost suportate de către boierul Dumitru D. Negruș care a fost înmormântat în cimitirul parochial.

În urma cutremurului din octombrie 1940, biserica a suferit două reparații, în 1941 și 1949. Ultima reparație a fost finalizată în anul 1996, resfințirea bisericii fiind săvârșită de Preasfințitul Ioachim, paroh fiind regretatul preot Mihai Stanciu.

În perioada 2010- 2019 prin osteneala preotului paroh Floareș Marius- Ioan, sfântul lăcaș a fost pictat și a primit o nouă catapeteasmă prin osteneala familiei Chirilă Vasile și Trandafira împreună cu copiii.

La moment acest sfânt lăcaș este filie a parohiei Ursoaia, aici aflându-se și cimitirul parochial.

Casa parohială, situată în satul Bleșca, a fost construită în perioada 1942- 1943 de către preotul Rugină Nicolae.

PROPRIETĂȚI

TEREN AGRICOL- 4,30 HA

0,25 HA biserica Ursoaia

0,20 ha teren casa parohială Bleșca