Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ioan Bîrsan
Pr. Ioan BîrsanPreot paroh
Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

ADRESĂ

STR. TRAIAN

MUN. VASLUI, JUD. VASLUI

PREZENTARE

La sfarsitul secolului al XX-lea si Inceputul secolului al XXI-lea, In municipiul Vaslui, datorita dezvoltarii urbanistice si sporirii numarului populatiei, se simtea nevoia unei repartizari judicioase a lacaselor de cult.
In noile conditii create In Romania dupa 1989, de deplina libertate religioasa, Consiliul Local al Municipiului Vaslui, la solicitarea Episcopiei Husilor, prin Hotararea nr. 70/ 1997, a aprobat transmiterea In folosinta gratuita Protoieriei Vaslui, a unei suprafete de teren (1011 mp, cf. Titlului de proprietate nr. 148.865/2009), situata  In municipiul Vaslui, Zona Traian (langa piata cu acelasi nume), pentru construirea unei biserici de cult crestin ortodox, la initiativa vrednicului Intru pomenire, P.S. Ioachim, Episcopul Husilor (1996-2009).
La 27 februarie 1998, In permanenta Centrului Eparhial al Episcopiei Husilor, s-a hotarat Infiintarea Parohiei cu hramul „Sfintii Arh. Mihail si Gavriil” In mun. Vaslui.
Prin Decizia Episcopiei Husilor din 1 septembrie  1999, responsabilitatea de construire a bisericii, precum si a capelei,  a fost Incredintata preotului paroh, iconom stavrofor, Ioan BIrsan, nascut la 2 august 1959, hirotonit si numit  la Parohia Garceni la 1 iulie 1983, absolvent al Institutului Teologic de Grad Universitar – Bucuresti, In 1988, transferat la 1 iulie 1986 la Parohia Chitoc, com. Lipovat, jud. Vaslui.
La 15 noiembrie 1998, In prezenta unui numar mare de crestini si a primarului municipiului Vaslui, Victor Cristea,  s-a oficiat slujba de sfintire a  locului acestui sfant locas de catre  P.S. Ioachim, Insotit de un sobor de preoti. Protoiereul Vasile Parcalabu, Pr. Juverdeanu Virgil, Hriscu Ioan si Paun Gheorghe.
La solicitarea Episcopiei, Comisia de Avizare a Lacaselor de Cult, prin Avizul nr. 18/18.02.1999, a aprobat Proiectul Tehnic, nr. 404/2005, Intocmit de S.C. SIEPROMED S.R.L. VASLUI (arh. Florin Mugur Popa, ing. Ioan SImbotin, beneficiar: Episcopia Husilor – Parohia „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” –  Vaslui), In baza Certificatului de Urbanism nr. 140/2005.
Capela, construita de catre obste, cu aportul deosebit al ing. Radu Urma, prin stradania pr. paroh, I. BIrsan, a fost sfintita la 7 noiembrie 1999 de catre P.S. Ioachim, Inconjurat de un sobor de preoti, In prezenta a numerosi credinciosi si reprezentanti ai administratiei publice locale, ing. Dumitru Baltatu, prefectul judetului Vaslui, Ioan Manole, presedintele Consiliului judetean Vaslui.
In baza Autorizatiei de construire nr. 164/11.07.2005, la 27 iulie 2005 s-a Inceput constructia acestei sfinte biserici, prin tunarea fundatiilor de catre ctitorii Adrian si Viorica Porumboiu, sub arhipastorirea P.S. Ioachim, episcopul Husilor, lucrarile fiind executate de S.C. COMPREST S.A. VASLUI.
Biserica cu elemente, atat de plan, volum si decoratiuni, de stil moldovenesc, de  plan trilobat (28,30/13,50 m), intrare nord-est, cu turn clopotnita pe pridvor  si turle pe naos si pronaos,  vesmantar In rezalit; fundatii, plansee, bolti si scara interioara (spre cafas si clopotnita) din beton armat, pereti portanti din caramida, acoperis de tip sarpanta din lemn cu Invelitoare din tabla aramita (I:11,25 m la cornisa, 23,30 m la varful turlei principale), tencuieli din praf de piatra, soclu placat cu piatra, tamplarie si pardoseli de lemn (dusumele); fatade decorate cu arcaturi pe toata suprafata, pana la braul median, realizat din caramida „In dinti” de deasupra ferestrelor, ocnite sub cornisa, deschideri In arc In plin cintru; pridvor pe fatada de nord-est, In rezalit, sprijinit pe 8 coloane din beton, din care 4 adosate; turn si turle octogonale cu acoperis piramidal cu panta franta, cu cruci din otel inoxidabil surmontate.
Pana In prezent, ctitorii, Adrian si Viorica Porumboiu, au Inzestrat biserica cu 4 clopote turnate In bronz la Innsbruck (Austria), care au fost sfintite de catre P.S. Corneliu BIrladeanu, Episcopul Vicar al Episcopiei Husilor, la 24 iulie 2008. Cu acest prilej, a fost sfintit steagul parohiei si s-a Inmanat  sigiliul bisericii (inelul cu pecetea Sfintilor Arhangheli) preotului paroh Ioan BIrsan. De asemenea, la 5 iulie 2009, acestia au donat 7 cruci din inox, pentru turlele bisericii, sfintite de catre P.S. Corneliu, Episcopul Husilor, dupa savarsirea Sf. Liturghii In capela Parohiei „Sfintii Arh. Mihail si Gavriil”, fiind prezent si primarul Mun. Vaslui, Ing. Vasile Paval.
Biserica este pregatita In exterior pentru pictarea ocnitelor de sub cornisa, In nr. De 40 In tehnica mozaic, iar In interior, tehnica fresco.
Bunul Dumnezeu sa daruiasca sanatate ctitorilor nostri,  Adrian si Viorica Porumboiu, sa duca la bun sfarsit ctitoria Inchinata Sfintilor Ingeri.

Loading