Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Rebegea Neculai
Pr. Rebegea NeculaiPreot paroh
Parohia Băcăoani

ADRESĂ

sat Băcăoani

Com. Muntenii de Jos, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Băcăoani

Scurt istoric al bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil Parohia Băcăoani.

Satul Băcăoani este situat în partea de sud a municipiului Vaslui, la o distanta de 8 km. Se întinde pe o lungime de 2 km de o parte și de alta a DN 24, pe valea râului Bîrlad fiind o așezare de clăcași în moșia boierului Topalea.
Ocupația de  bază a locuitorilor a fost și este agricultura, unii mai lucrând și în străinatate sau în oraș. Toți locuitorii satului sunt de religie ortodoxă.
Biserica  este construită în mijlocul satului, din cărămidă  aparentă sub formă de cruce  și acoperită cu tablă zincată. Catapeteasma este din lemn de tei în stil românesc cu teme ca vița de vie, cruce, funii, etc. și este poleită cu foiță de aur.
Biserica a fost construită din contribuții benevole ale credinciosșlor, sub supravegherea inginerului Zota. Credincioșii au procurat materialele de construcții înainte de începutul celui de-al doilea război mondial. Multe din aceste  materiale au fost luate de armata rusă și duse în pădurea Bulboaca unde și-au făcut niște costrucții militare. Cărămida a fost folosită chiar și la alei. După  război o parte din materiale au fost recuperate.
Construcția bisericii se finalizează în anul 1950 cand este și sfințită.
Cutremurul din anul 1977 îi provoaca o serie de fisuri în bolți, și îi dărâmă turla. Este refăcută din lemn și cămășuită cu tablă, dar totuși baza acesteia rămâne fisurată.
În anul 1970 se pictează în ulei.
Între anii 1991- 1992 este schimbată tabla de pe biserică.

 647 total views,  1 views today