Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr.Teslariu Mihăiţă Ciprian
Pr.Teslariu Mihăiţă CiprianPreot paroh
Parohia Brăhăşoaia Filia Cănţălăreşti

ADRESĂ

sat Cănţălăreşti

Com. Ştefan cel Mare, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Brăhășoaia – Filia Cănțălărești

Istoricul bisericii Cănțălărești

Până în anul 1864, satul Cănțălărești , era așezat lângă biserica ,, Sfântul Ier. Nicolae,, din satul Ciofeni. După acest an, proprietarul de atunci a moșiei , Matache Castroianu l-a mutat la marginea dinspre miazăzi a moșiei lângă  Podul de piatra , construcție veche care  se spune că pe vremuri  ar fi existat cancelariile lui Ștefan cel Mare.
Credincioșii ,deși strămutați,   au continuat totuți a se folosi ți a se îngriji de vechiul locaș de cult  împreuna cu cei din satul Ciofeni  care din 1929 , s-au alipit la parohia Zăpodenii de Jos.
Între  anii 1953-1959 s-a construit în Cănțălărești  o biserică  pe un loc donat de un credincios care este înmormântat în cimitirul de lângă biserică. Sfințirea a fost făcută în ziua de 14 .10.1962 de către P.C. Pr. Virgiliu N. Petrov si P.C.Vasile Chiroșcă din Ardeal.
Până în anul 2005 biserica nu a fost racordată la rețeaua de electricitate, dar datorită bunavoinței conducerii  Comunei Ștefan cel Mare  și cu ajutorul enoriașilor care au zugrăvit biserica, s-a reușit ca la data de 14.10.2005 sa fie  resfințită biserica de către P.C. Pr.Doltu Duca Dănuț Protoiereu al Negreștiului.
În anul 2008 s-au început lucrările de construcție la Casa de prăznuire .

Loading