Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr.Ambroze MihaiPreot paroh
Parohia Broșteni Filia Valea Mare

ADRESĂ

sat Valea Mare

Com. Ivănești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Brosteni – Filia Valea Mare
In anul 1944-1946, din contributia enoriasilor in curtea cimitirului, in satul Valea Mare a fost ridicata biserica filie a parohiei Brosteni, cu hramul Sfantul Dumitru. Satul isi are cimitirul propriu din 1935, prin donatia enoriasului Alecu Z. Chiriac, zis Bucur. Nu este monument istoric. A fost construita din valatuci, in forma de corabie, in exterior a fost captusita cu scanduri, n-are picturi, ci doar icoane.A fost invelita cu tabla, cu o singura turla si privita din exterior are infatisare simpla.s tilul in care s-ar putea incadra este cel moldovenesc. Catapeteasma din  tei si stejar a fost sculptata de tamplarul  Vasile Branza din Laza,Vaslui in anul 1946.Toate icoanele au fost pictate pe placaj, predominand fondul galben,,rosu,,albastru-verde,,in anul 1946 de catre preotul Arnautu Nicolae.
De-a lungul timpului, nu a fost renovata ci , doar intretinuta.,In anul 2009, prin donatia consistenta a familiei enoriasei Florina Chiriac s-a reusit armarea peretilor exteriori,,inlocuirea usilor Sfantului Altar si a Pridvorului,,precum si inlocuirea tablei vechi de pe acoperis.
Nu este inzestrata cu obiecte pretioase.Prin donatii, enoriasii au inzestrat biserica cu icoane si obiecte de cult sau mijloace gospodaresti necesare.

 557 total views,  1 views today