Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Pîntea Constantin
Pr. Pîntea ConstantinPreot paroh
Parohia Buda

ADRESĂ

sat Buda

Com. Oșești, JUD. VASLUI

Parohia Buda
Dupa reactivarea Episcopiei Husilor in anul 1996 s-a hotarat prin Permanenta Centrului Eparhial Husi ,,sa nu fie sat fara biserica’’. Cu toate ca in satul Buda exista o biserica cu hramul ,, Sfanta Cuvioasa Parascheva “,construita in 1938,  aceasta a devenit neincapatoarea  datorita nevoilor pastoral-misionare a timpurilor in care traim.  Terenul pentru zidirea sfantului locas este in proprietatea  Parohiei Buda, achizitionata de catre credinciosii acestei parohii, situandu-se la intrarea in sat dinspre Vaslui .
Biserica are planul treflat, cu absidele laterale semicirculare, avand doua turle, turla principala deasupra naosului, iar cea de a doua turla deasupra pronaosului, lungimea fiind de 25 m , latimea de 12 m si inaltimea de 25 m.
In anul 2006, luna Iunie, ziua 24, s- a  pus piatra de temelie a bisericii   cu hramul ,,Sfantul Mare Mucenic Mina’’  de catre Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcop al Eparhiei Husilor.
In anul 2007 s-a inceput construirea fundatiei acestui sfant lacas.  Parte din  fondurile necesare au provenit din contributia benevola a credinciosilor din satul Buda precum si din alte localitati din tara cat si din strainatate. O contributie substantiala la ridicarea sfantului locas  au avut-o familia tepes stefan si Elena din localitatea Tulghes ,jud. Harghita  cu suma de 50.000 lei si familia Zagan  Vichentie si Olimpia din Brasov  cu suma de 20.000 lei.  intre anii 2008-2011 s-au construit zidurile bisericii si acoperisul din tabla Weter Best. in anul 2011 prin purtarea de grija a Preasfintitului Parinte Corneliu am primit un ajutor in valoare de 9.300 lei suma necesara cumpararii tablei pentru acoperisul bisericii. De la  Secretariatul de Stat pentru culte s-a primit suma de 95.000lei in decursul anilor 2007-2011. Primaria Osesti prin Hotararea Consiliului Comunei Osesti a sprijinit cu suma de 40.000 lei in aceeasi perioada. Catapeteasma bisericii  este din zid cu icoane din panza  aplicate.Usile imparatesti si usile diaconesti sunt executate din lemn de stejar sculptat.
In anul mantuirii 2013, luna Mai , ziua 7, a fost sfintita biserica de  catre Preasfintitul Parinte Corneliu , Episcop al Eparhiei Husilor, insotit de un sobor de preoti si diaconi, Protopop al locului fiind  P.C. Preot Vasile Parcalabu.

 1,082 total views,  1 views today