Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ionel Vieru
Pr. Ionel VieruPreot paroh
Parohia Delești

ADRESĂ

Sat Delești,

Com. Delești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Delesti

BISERICA PAROHIALA „BUNAVESTIRE” DIN DELESTI – COMUNA DELESTI –

Istoricul satului Delesti
Pe valea paraului Stemnic, denumit astazi Buda, se afla vechiul sat de clacasi Delesti, situat intre satele Raduiesti si Balesti, strabatut de soseaua care leaga Vasluiul de localitatile Osesti – Buda, facand legatura cu orasul Negresti.
Vatra satului se afla la vestul satului, pe drumul ce duce catre satele componente ale comunei Delesti, respectiv Harsova, Fundatura, Albesti si Manastirea. Aici a luat nastere satul, la marginea unei paduri virgine, fiind defrisata de primii locuitori pentru a face loc caselor si bordeielor.
Ocupatia de baza a delestenilor este agricultura de subzistenta, cresterea animalelor si albinaritul (pentru unii).
Dupa 1900, populatia s-a inmultit si s-au costruit case noi la marginea drumului Vaslui – Osesti, asa dupa cum se vede si astazi.
Delesti-ul  este resedinta de comuna, cu un nou sediu al primariei aflat la stadiu de „rosu”. Satul are un dispensar cu medic de familie, un medic dentist, o scoala cu clasele I-VIII, un dispensar veterinar, magazin satesc plus alte buticuri, o statiune viticola… s.a.
La capatul de sud-est se afla o frumoasa livada de meri si ciresi care uneste satul de Raduiesti si care este proprietate privata.
Satul Delesti numara 245 de familii, in majoritate pensionari C.A.P., fara alte surse de venit.

Monografia bisericii din satul Delesti
Biserica satului Delesti este situata la mijlocul satului, in partea de sud-est, in vecinatatea scolii cu clasele I-VIII. Este biserica de cimitir, avand hramul principal „Bunavestire” – 25 martie si unul secundar, in duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor. Conform pisaniei, a documentelor de la arhiva nationala si a marturiilor batranilor satului, actuala zidire sau constructie a bisericii vine peste o alta mai veche, din paianta, ridicata in anul 1806 de monahul Ghiorghi Hrisovechi pe un teren mostenit de la parinti, teren pe care s-a construit si scoala, dupa dorinta monahului.
Aceasta biserica a rezistat pana-n 1909 cand, prin straduinta „poporanilor”, s-a ridicat o noua biserica, din zid de caramida, pastrandu-se vechiul acoperis de lemn si tabla. Forma ei este de nava, cu abside usor conturate pe naos, avand un altar modest, naos si un pridvor de dimensiuni reduse.
In anul 1946, sub arhipastorirea vrednicului de pomenire a Prea Sfintiei Sale, P.S. Grigorie Leu, paroh fiind pr. Ioan Ciubucciu s-a finalizat o ampla reconsolidare a bisericii, fiind adaugat un pridvor din caramida, completand vechea constructie si largind spatiul lacasului de cult prin transformarea vechiului pridvor in pronaos. Peretii au fost impodobiti cu pictura in ulei care nu s-a pastrat. Sfintirea bisericii a fost facuta de delegatul Episcopiei Husilor, P.C. Pr. Protoiereu C. Ulea, intrucat timpurile de atunci erau foarte tulburi si nu au putut permite prezenta ierarhului.
1965 a fost anul cand parohul de atunci, pr. Mihai Gaita, a modificat acoperisul vechi al bisericii Delesti prin ridicarea unei turle deasupra naosului cu materiale de la casele demolate in municipiul Vaslui, pentru a aduce un plus de lumina in biserica. in 2004 s-a ridicat o noua clopotnita pe locul celei vechi din lemn cu piloni din teava groasa de fier, situata la intrarea in cimitir.
La hramul bisericii din martie 2006 a fost consultata Adunarea Parohiala care si-a dat acordul de schimbare a vechiului acoperis care era in pericol sa cada oricand peste enoriasii prezenti la sfintele slujbe.
Prin straduinta credinciosilor parohiei s-a reusit ca in anul 2009 sa se termine lucrarile de schimbare a acoperisului vechi, interiorul fiind tencuit din nou, iar peretii pregatiti pentru pictura. Tot in acest an s-a inlocuit si catapeteasma veche, putreda si mancata de carii cu alta din lemn de tei, sculptata la un atelier din Bacau. Icoanele din aceasta catapeteasma au fost donate de credinciosi si pictate de un pictor din orasul Bacau. Vechea catapeteasma a fost depozitata intr-una din camerele casei parohiale din Delesti, urmand ca sa fie restaurata si montata in viitoarea casa praznicala. In 2010 s-a refacut instalatia electrica la biserica si se continua lucrarea bisericii cu fatada plus trotuarele.
Preotii de la aceasta biserica au fost Grivescu, Dimitriu, Calmuschi, Ene, Ciubucciu, Hriscu, Moraru, Gaita, schiopu, Tuscanu, Gavrila si, in prezent, subsemnatul.
Proprietati
– 2 ha teren arabil, arendat lui Porumboiu
– 0,50 ha teren cimitir parohial
– 0,25 ha teren casa parohiala