Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Preot paroh
Parohia Ghergheleu

ADRESĂ

Sat Ghergheleu,

Com. Codăești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Ghergheleu

Istoricul Bisericii cu Hramul “Sfintii Voievozi Mihail si Gavril” din satul Ghergheleu, comnua Codaesti, judetul Vaslui
Satul Ghergheleu este situat in partea de NV a judetului Vaslui si se intinde pe o distanta de 2 km pe ambele parti ale paraului ce trece prin sat, fiind o asezare in general regulat cu ulite drepte.
Satul are biserica ortodoxa si scoala de IV ani, locuitorii sunt romani de origine si de religie ortodoxa  si in totalitate se ocupa cu agricultura.Unii dintre ei se ocupa cu constructii de case si obiecte gospodaresti.
Biserica este construita intre anii 1908-1912 si s-a sfintit la 8 noiembrie 1913.
Este construita din caramida pe temelie din piatra.
Biserica veche era in mijlocul satului construita din lemn si foarte deteriorata din cauza umezelei si alunecarilor de teren, a fost necesara constructia undei noi bieserici.
Cetatenii s-au hotarat prin anul 1906 sa construiasca biserica noua si cum terenul unde era biserica veche nu era propriu pentru cladiri mari, au hotarat din invoiala cu cetateanul Gheorghe P. Luchian sa construiasca biserica noua pe lotul acestuia la marginea de rasarit a satului.
Gheorghe P. Luchian a donat 10 prajini in scopul acesta, iar alti locuitori sub forma de schimb au donat pana la suprafata de 7.500 mp ce ii are si in prezent.
Biserica etse construita din caramida pe temelie de piatra in forma de cruce acoperita cu tabla si in interior este cu tencuiala si cateva tablouri religioase pictate pe panza.
Privita din exterior are un aspect bine proportionat si a fost construita sub suprvegherea lui Gheorghe Racovita proprietarul de la Suranesti-astazi satul Emil Racovita-care era inginer constructor.
Gheorghe Racovita s-a ingrijit de proiect si de constructie, iar cetatenii au procurat materialele si au pus la indemana tot ce a fost necesar.
In stilul care s-ar putea incadra cladirea este cel moldovenesc.
In interior este pictata de catre zugravul Vologi din Iasi care a pictat si Catapeteasma.
Catapeteasma este construita din lemn de tei, demontabila si executata de sculptorul Patras din Husi, fiind pictata de zugravul Vologi in anul 1910-1912, este vopsita cu bronz auriu si starea actuala este buna.
Biserica etse inzestrata cu mobilier si cu obiecte necesare cultului dar fara valoare istorica.
Starea actuala a biserici este buna.
Proprietati :   6 ha teren arabil