Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Adrian Panainte
Pr. Adrian PanaintePreot paroh
Parohia Gologofta

ADRESĂ

Sat Gologofta,

Com. Ivănești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Gologofta

ISTORICUL BISERICII SF. NICOLAE PAROHIA GOLOGOFTA
Biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolae dateaza din anul anul 1774.  Este construita din stejar masiv de catre soborul fostului schit de calugari  care apartinea de manastirea Fastaci, ctitoria lui Mihail Racovita,  domnitorul Moldovei.
Pana astazi se vede ca Sf. Masa este ridicata pe o buturuga crescuta pe acel loc in padurea nesfarsita ce dainuia pe atunci.
Biserica are multe obiecte de valoare cum ar fi : un epitaf lucrat pe panza ce dateaza din anul 1809,  apoi o Sf. Evanghelie tiparita in 1812 la o  tipografie din Pesta cu aprobarea Mitropolitului stefan Stratimirovici din Carlovit.
Acest schit a servit ca lacas de inchinare pentru calugarii de aici, cei mai cunoscuti fiind ieromonahul Ghenadie , cunoscut ca si ctitor  si ieromonahul Veniamin, care a renovat biserica in anul 1830.
In anul 1870 a devenit schit de maici, dintre care o amintim pe maica Susana care in 1890 a ridicat biserica pe temelie de piatra si a transformat-o in  biserica de enorie. La 1907 s-a inlocuit sindrila cu tabla , iar in 1931 s-a renovat acoperisul cu tabla galvanizata si dusumeaua.
Proprietati
Casa parohiala si 12 ha pamant arabil.