Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Corneliu Halapciug
Pr. Corneliu HalapciugPreot paroh
Parohia

ADRESĂ

Sat Laza,

Com. Laza, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Laza I

Biserica parohiala Laza, cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe si Haralambie” este amplasata in satul Laza, comuna Laza, la aproximativ 14 km de Vaslui, avand acces la soseaua nationala Vaslui-Bacau.
Inceputul zidirii bisericii din Laza s-a facut in vara anului 1913 de catre o echipa de mesteri italieni condusi de antrepenorul Giusepi Girometa si s-a terminat in anul 1919, preot paroh fiind Dumitru Galaction. In anul terminarii, biserica a fost sfintita de episcopul de Husi, Iacob Antonovici.
In urma cutremurului din 5 noiembrie 1940, biserica din Laza a suferit mari stricaciuni. Turlele, dintre care una servea si ca clopotnita, s-au daramat, iar zidurile au capatat numeroase fisuri, amenintand securitatea credinciosilor. In 1942, preot paroh fiind Vasile Guzu, cu ajutorul credinciosilor din comuna, a Departamentului Cultelor si Prefecturii Vaslui, s-a reparat cladirea in totalitate, construindu-se din nou turlele bisericii, dar mai reduse ca inaltime. In ziua de 5 decembrie 1943 biserica a fost sfintita de episcopul Grigore Leu.
Intre 27 decembrie 1957 si 27 aprilie 1958 pictorul Vasile Pascu din Focsani a pictat biserica din Laza, pictura fiind sfintita de episcopul Teofil Herineanu.
Intre 1972-1974, preot paroh fiind Stefan Boghiu, s-a pus tabla pe acoperis si s-au executat mici reparatii la turle.
In urma cutremurului din 1977, biserica a fost din nou avariata, aparand mari crapaturi in ziduri, iar pictura a cazut de pe pereti aproape in totalitate.
Intre 1993-1999 s-a lucrat intens la consolidarea bisericii, preot paroh fiind Stefan Hotoleanu.Turlele au fost daramate,construindu-se altele din lemn de catre o echipa de mesteri din Suceava.Astfel,biserica a fost pregatita din nou pentru pictura.Tot in aceasta perioada,cu ajutorul enoriasilor, s-au  construit casa parohiala din caramida si o  noua clopotnita.
La 1 august 1999 a fost numit un nou paroh,preotul Cretu Andrei.S-a construit praznicarul si s-au inceput lucrarile de pictura in fresca executate de pictorul Harabor Constantin din loc.Urechesti,jud.Vrancea.
La 1 august 2003 a fost numit paroh preotul Halapciug Corneliu.S-a continuat pictarea bisericii,lucrarile terminandu-se in octombrie 2005.Tot in acest timp biserica a fost impodobita cu mobilier nou[strane,iconostase,tron arhieresc .S-au construit anexe,trotuare,fiind terminate lucrarile de reconsolidare si reparatii la biserica si praznicar.
Cu ajutorul Primariei si Consiliului Local Laza,s-a reusit aductiunea cu apa la biserica si s-a construit  gardul imprejmuitor.
In ziua de 9 mai anul 2010 biserica a fost resfintita de catre PS.EPISCOP CORNELIU,,inconjurat de un impresionant sobor de preoti si diaconi.