Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Sebastian Iordache
Pr. Sebastian IordachePreot paroh
Parohia Moara Domnească

ADRESĂ

Sat Moara Domnească,

Com. Văleni, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Moara Domnească

Satul Moara Domneasca este situat in partea de nord-est a judetului Vaslui, de o parte si de alta a DN 24 Vaslui-Iasi si a drumului judetean Moara Domneasca-Feresti. Locuitorii satului, 430 de familii,sunt in totalitate de credinta crestin ortodoxa, iar ca ocupatie principala este agricultura.
Numele satului vine de la o moara de apa ce se afla pe paraul Vasluiet.In anul 1820,satul avea 76 de locuitori din care 54 birnici,14 slugi boieresti(12 la caminarul Ilie Kogalniceanu si 2 la Ion Roseti).
Biserica parohiala cu hramul “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” ,situata in mijlocul satului,a fost construita in anul 1802 de catre vornicul Scarlat Donici. Ea este construita  din lemn si valatuci de lut cu paie pe temelie din piatra,in forma de corabie si atat in interior cat si in exterior era captusita cu scandura vopsita,iar acoperisul era din tabla galvanizata.
In anul 1936, din venituri proprii, s-a construit o clopotnita din lemn,ea fiind ridicata de catre Pavel Nita, Dumitru Brezanu si Pavel Mogos,locuitori ai satului Moara Domneasca.In anul 1940, cand s-au facut reparatii,bisericii i s-a adaugat un pridvor cu turla , construit tot din lemn. Nu se cunosc mesterii care au construit biserica,iar stilul in care s-ar putea incadra constructia este cel moldovenesc. Ea nu este pictata in interior, peretii fiind impodobiti cu icoane.Catapeteasma este din lemn de tei si brad,in parte sculptata. Ea a fost pictata in anul 1910,dupa marturia unui enorias decedat pe nume Vasile Popa,de catre un pictor din Barlad.(Se presupune ca pictorul s-ar fi numit Ioan Gheorghiu).
In anul 1981,24 octombrie,biserica a fost cuprinsa de un  incendiu ,in urma caruia  a fost in mare parte distrusa. Prin stradania preotului paroh Valeriu I. Popa si cu ajutorul credinciosilor din Moara Domneasca si imprejurimi a fost reparata si resfintita de catre PreaSfintitul Eftimie,Episcop al Romanului si Husilor ,la data de 14 noiembrie 1982.
Biserica nu este inzestrata cu obiecte pretioase, dar ar fi de mentionat cateva obiecte de valoare istorica : carti de cult vechi,un sf. potir cu o inscriptie din anul 1857 si un sigiliu din 1843.
In anii 2002-2003, s-au intreprins lucrari de reparatii capitale si consolidare la casa parohiala,ce se afla in curtea bisericii(consolidarea peretilor , schimbarea usilor si ferestrelor ,construirea de sobe si a unui beci).Tot in anul 2003,cu ajutorul credinciosilor din sat ,s-a construit un nou gard ce  imprejmuieste biserica ,cimitirul si casa parohiala.
In anul 2005, cu aprobarea Consiliului Parohial, si fiind strict  necesara pentru exercitarea cultului s-au inceput lucrarile de constructie a unei case praznicare,lucrari ce s-au finalizat in anul 2007. Casa praznicara este prevazuta cu bucatarie, sala de mese, fiind dotata cu toate cele necesare (mese ,scaune, vesela ,tacamuri,aragaz) pentru buna functionare.
In anul 2007,multumita stradaniei si contributiei familiei Anton Dumitru, a fost inaltata o noua si frumoasa clopotnita din zidarie ,la intrarea in cimitir , fiind necesara deoarece clopotnita veche se afla intr-o stare de degradare avansata.
In anul 2008,in urma indemnului PreaSfintitului Parinte Corneliu ,Episcop al Husilor,,dat cu ocazia vizitei din data de 22 mai 2006, s-au inceput lucrarile de reparatie capitala ,consolidare si modernizare a bisericii parohiale.
Aceste lucrari au fost facute pe baza unui proiect tehnic si au constat in:
-realizarea de noi fundatii
-construirea unui pridvor nou si a doua abside din zidarie
-camasuirea cu plasa metalica pe interior si exterior a peretilor si tenciurea lor
-inlocuirea acoperisului si a sarpantei
-inlocuirea usilor si ferestrelor
-executarea de trotuare in jurul bisericii
-lucrari de tabluire a acoperisului cu tabla galvanizata.
Tot acum a fost inlocuita si poarta bisericii ,cu una noua din fier si cu stalpi de beton.
In biserica a fost inlocuita in totalitate instalatia electrica, cea veche fiind depasita si prezentand nesiguranta in folosire.
In anul 2009 s-au sapat doua fantani,una in fata bisericii si una in curtea casei parohiale.
Cu binecuvantarea PreaSfintitului Parinte Corneliu,avem in vedere reali
zarea lucrarilor de pictura .
Biserica a fost dotata ,pentru anotimpul rece, cu centrala termica pe lemne , ce asigura o atmosfera placuta in biserica.
Pentru buna functionare a serviciului liturgic, biserica a fost dotata cu unele obiecte noi de cult cum ar fi:Sf. Evanghelie, sf. Vase , vesminte preotesti, sf. Epitaf, sfesnice, cadelnita, precum si cu un sistem de sonorizare.
In acest moment, biserica se afla in santier si se desfasoara lucrari de finisare si modernizare constand in pregatirea peretilor pentru picture, pardosirea cu gresie si parchet si alte lucrari caracteristice.
Cu ajutorul Lui Dumnezeu nadajduim ca toate acestea sa le ducem la bun sfarsit.
Din preotii care au slujit in aceasta biserica notam numele celor care se cunosc:
-Preot Ignat – 1820
-Preot Nicolae Bocancea -1845
-Preot Vasile Anastasiu – 1880
-Preot Ion Comanescu – 1905
-Preot Gheorghe Florea – 1913
-Preot Ion Radu – 1927
-Preot Nicolae Stoica – 1930
-Preot Valeriu I. Popa – 1951
Incepand din anul 2001 si pana in prezent Parohia Moara Domneasca se afla sub obladuirea preotului paroh Sebastian Iordache
PROPRIETATI
Parohia detine casa parohiala si teren arabil – 3,44 ha
Teren faneata – 1,5 ha
Teren curte biserica si casa parohiala – 600 mp