Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ionel Vasiliu
Pr. Ionel VasiliuPreot paroh
Parohia

ADRESĂ

Sat Valea Mare,

Oraș. Negrești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Poiana – Filia Valea Mare

BISERICA CU HRAMUL ‘’ SF. DIMITRIE ‘’
Situat pe dreapta cursului raului Barlad , strajuit de crucea de pe dealul Bobeica , cladit pe vestigii arheologice neolitice descoperite la Grop , satul Valea  Mare a trecut prin istorie ca oricare alt sat romanesc . Si in vremuri bune si in cele de rastriste , nadejdea valenilor a fost numai la Dumnezeu. Lucru de mare lauda pentru locuitorii satului Valea Mare este faptul ca si-au ctitorit o biserica pe vremea cand putini reuseau.
Lucrarile la Biserica cu Hramul Sf. Dimitrie au inceput in anul 1970. iar in luna septembrie a anului 1972 lucrarile s-au terminat. Sfantul locas s-a ridicat prin stradania binecredinciosilor enoriasi din satul Valea Mare , ale credinciosilor din parohia Poiana si din donatiile acordate de Sf. Episcopie a Romanului si Husilor.
Biserica a fost construita din piatra de Scheia  de o echipa de mesteri ajutati in mare masura de locuitorii satului Valea Mare , pe locul unei vechi capele mortuare.
Terminandu-se lucrarile , Biserica a fost sfintita la data de 21 noiembrie 1972 de catre P.S. Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului si Husilor , Eftimie Barladeanul,  in fruntea unui sobor de preoti . Biserica a fost construita sub directa indrumare a parintelui Juncu Ioan ,  paroh la data sfintirii  fiind  preot Dresler Ioan , iar Episcop al Romanului si Husilor fiind Preasfintitul Partenie Ciopran .
Datorita amprentei vremurilor , biserica a ajuns intr-o stare de degradare accentuata , fiind nevoie a se incepe lucrari de restaurare . Astfel , in anul 2005 la initiativa  consiliului parohial si  sub indrumarea  preotului Vasiliu Ionel Maricel   incep lucrarile de : tencuire a peretilor , pictare in tehnica tempera ,  innoire mobilier , inlocuire tamplarie , restaurare catapeteasma ,  la acestea adaugandu-se restaurare cu adaugiri a clopotnitei si cumpararea  mai multor obiecte de cult .
Lucrarile s-au desfasurat cu sustinerea enoriasilor satului , a altor binevoitori crestini , cu ajutorul Primariei orasului  Negresti , dar mai ales cu aportul deosebit al fam. Neculai si Silvia Cozma .
Sfantul locas s-a resfintit la data de 21 septembrie 2008 de catre P.S. Corneliu Barladeanul ,  insotit de un sobor de preoti .

Lui  Dumnezeu  slava in vecii vecilor !