Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Ionel Vasiliu
Pr. Ionel VasiliuPreot paroh
Parohia Poiana

ADRESĂ

Sat Poiana,

Oraș. Negrești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Poiana

BISERICA CU HRAMUL ‘’ SF. ARH. MIHAIL SI GAVRIIL ‘’
Situat in apropierea confluentei Barladului cu Durducul  si in ‘’ umbra’’ crucii de pe dealul Bobeica , satul Poiana si-a trait istoria intr-un  mod similar altor multe sate romanesti .
Martora la zbuciumul vremurilor a fost tot timpul biserica satului cu hramul ‘’Sf. Arh. Mihail si  Gavriil ‘’ , biserica asezata totdeauna aproape de inimile oamenilor .
Satul care era odata inconjurat de paduri si purta numele de  ‘’Poiana Mogaldei’’ a gasit intotdeauna in Sf. Biserica  un reazem in ‘’ pacalirea timpului’’.
Actuala zidire bisericeasca a fost ctitorita la anul 1873 de catre boierul Neculai Soroneanu si sotia sa , Ecaterina , pe locul unei mai vechi biserici din lemn , biserica din satul Poiana fiind prima pe malul drept al Barladului din zona Negresti .Preot slujitor la vremea  construirii bisericii a fost pr. Bejenaru Gheorghe .
Desi a suferit mai multe reparatii si imbunatatiri , biserica a ajuns totusi intr-o avansata stare de degardare . Incepand cu anul 2004 s-au inceput lucrarile de consolidare , tencuire, pictare,  restaurare catapeteasma si inlocuirea in totalitate a tamplariei si mobilierului .
Lucrarile au fost  posibile cu osardia enoriasilor satului , a unor oameni de bine din orasul Negresti, a primariei orasului Negresti si cu contributia  insemnata a familiei Neculai si Silvia Cozma . Totodata a fost rezidita clopotnita , o magazie si gardul imprejmuitor .Toate aceste lucrari s-au inceput la initiativa  consiliului   parohial si sub indrumarea  preotului  paroh Vasiliu Ionel  Maricel si finalizate in vara anului 2007 .
Binecuvantarea de sfintire a Sf. locas s-a primit de la P.S. Corneliu Barladeanul , care a faptuit-o pe data de 28 octombrie 2007, insotit de un sobor de preoti .
Ca oricare lucrare inchinata lui Dumnezeu ,  nadajduim ca si aceasta Sf. Biserica  va dainui peste ani , spre a fi dovada vie a credintei neamului romanesc.