Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Adrian Curelaru
Pr. Adrian CurelaruPreot paroh
Parohia Portari

ADRESĂ

Sat Portari,

Com. Zăpodeni, JUD. VASLUI

Sat Miclești,

Com. Miclești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Portari

Biserica „Sf. Gheorghe” din satul Portari, comuna Zapodeni (Vaslui) este atestata documentar la inceputul secolului al XIX-lea, edificiul de lemn datand din anul 1802. Constructie modesta si fara multe acareturi, biserica a fost renovata in 1928, fiind afectate clopotnita si rezistenta bisercii de pe urma Primului Razboi mondial. in anul 1999 a fost ridicata si sfintita o clopotnita de lemn, iar la inceputul anului 2008 a fost sfintita si casa praznicala.
Sfantul lacas a rezistat celor doua razboaie devastatoare si furiei regimului comunist, insa nu a putut fi salvat din mistuitorul incendiu care a avut loc in decembrie 2008. Toate obiectele de cult, vesmintele si odoarele de pret ale bisericii au fost distruse de focul declansat, se pare, de pe urma unui scurt circuit al sistemului de iluminat.
In clopotnita se pastreaza trei clopote, dintre care doua reprezinta danii ale credinciosilor si contin cate o inscriptie:
„Acest clopot s-au facut in numile Sf. Gheorghi. 1808”;
„Donat de Pavel Brezeanu si sotia sa Efrosina pentru biserica din Portari, com. Zapodeni, preot fiind G. Florea in anul mantuirii 1924. Sob. Str. I. C. Bratianu 5 Iasi”.
In data de 12 iunie 2010 PS Corneliu Episcop al Husilor, inconjurat de un sobor de preoti, a pus piatra de temelie a unei noi biserici, pe locul fostului lacas de lemn. Actuala biserica de piatra se construieste dupa un plan triconc si prezinta unele influente din arhitectura moldoveneasca a epocii stefaniene. Lucrarile de constructie sunt incredintate preotului paroh Curelaru Adrian.