Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Andrei Marciuc
Pr. Andrei MarciucPreot paroh
Parohia Pribești

ADRESĂ

Sat Pribești,

Com. Codăești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Pribești

Ctitorita pe la 1844 de catre vornicul Lupu Bals si sotia sa, Eufrosina, ca paraclis de curte, pe locul unei biserici cu hramul “Sf. Nicolae” , atestata in 1636  si recladita in c. 1765
Biserica cu plan dreptunghiular cu absida altarului decrosata, semicirculara si turn – clopotnita pe pronaos. Plastica arhitecturala de factura neoclasica. Sistemul de boltire sprijinit pe arcuri dublou si pandantive. Naosul acoperit cu doua calote, iar altarul si pronaosul cu semicalote. Iconostas cu pictura in ulei, din secolul al XIX – lea, ulei pe lemn. „Cazania lui Varlaam”, tiparita la Iasi in 1643, contine insemnari referitoare la ctitori.
Biserica a fost reparata in interior si exterior in anul 1990 – 1991 si a fost pictata in fresca in 1992 – 1993 de catre pictorul Cosa Costica sub pastorirea preotului paroh Rebegea Mihai. In anul 1994  s-a dusumit.
Zidita din caramida, pe fundatii si soclu inalt de piatra, biserica are fatadele simplu decorate si ferestre rectangulare.
Casa Roset-Bals este considerata una din cele mai mari realizari ale arhitecturii civile moldovenesti din sec. XVII-XVIII. Construita din piatra si caramida, cu ziduri groase, planul respecta modelul locuintei romanesti traditionale, dar la dimensiuni sporite. La subsol se afla o pivnita spatioasa si, deasupra ei, pe un parter inalt, numeroase camere de locuit, holuri de legatura, toate boltite in cruce. La intrarea principala se afla un foisor ridicat pe sase stalpi si  cu grinzi de lemn sculptate.