Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Octavian Matcașu
Pr. Octavian MatcașuPreot paroh
Parohia Rediu Galian

ADRESĂ

Sat Rediu Galian,

Com. Codăești, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Rediu Galian

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE CU HRAMUL „SFANTUL DIMITRIE, IZVORATORUL DE MIR” DIN SATUL REDIU GALIAN

Satul Rediu Galian este situat in partea de nord a judetului Vaslui si se intinde pe o lungime de 2 kilometri de-a lungul soselei ce duce de la Codaiesti la Tacuta.
Numele satului provine de la numele fostilor proprietari. La inceput, satul s-a numit Rediu Smaului, dupa numele fostului proprietar Ilie Smau, care a construit si bisericuta de la cimitir. Mai tarziu,  s-a schimbat denumirea, dupa numele ultimului proprietar Dumitru Galian. De data aceasta, satul nimindu-se Rediu Galian, denumire ce se pastreaza si astazi ca o recunostinta pentru ca el este ctitorul bisericii din vale si a ambelor locasuri de scoala.
Satul are doua biserici, una din barne de lemn, asezata in mijlocul cimitirului cu hramul” Sfintilor imparati Constantin si Elena” si cealalta din caramida, construita in anul 1896 cu hramul” Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir”.
Biserica cu hramul „Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir” este consruita in anul 1896, din caramida, pe temelie de piatra, in forma de corabie, de catre Dumitru Galian.
In exterior este cu tencuiala fara pictura si este invelita in tabla galvanizata.
Biserica, privita din exterior, are un aspect bine proportionat.
Constructia este executata de mesteri necunoscuti.
Ctitoria lui Dumitru Galian este construita pe 4 prajini de teren donat de locuitorul Nicolae Sacaleanu si sotia sa Rarita.
In pronaosul bisericii se afla cavoul, in care este inmormantat ctitorul, peste care este asezata o placa de marmura alba pe care sta scris Ramasitele pamantesti ale ctitorului bisericii Dumitru Galian, nascut in anul 1812 (+1914).
Desi terminata in acelasi an, adica in anul 1896, biserica se sfinteste peste 18 ani, adica in anul 1914, dupa moartea ctitorului.
Pe parcurs, s-a simtit nevoia ca biserica sa fie ancorata in fier, dupa care s-a reparat radical si s-a sfintit la 8 ianuarie 1933 de catre Preasfintitul Arhiereu Veniamin Barladeanu,Vicarul Sfintei Episcopii de Husi.
In anul 1955, din initiativa si cu indemnul preotului Pavel Coman, biserica se repara radical interior si exterior.
Stilul in care s-ar putea incadra constructia este moldovenesc.
Biserica nu este pictata.Catapeteasma este din lemn de tei, pictata de pictorul N.Dimitriu din Iasi in anul 1896.
Nu prezinta importanta istorica sau valoare artistica deosebita.
Cel dintai preot care a slujit timp de 57 de ani la aceasta biserica a fost pr. Ioan Bogos. Dupa iesirea sa la pensie in 1933, urmeaza preotul Pavel Coman, detasat in interes de serviciu de la parohia Uncesti si abia la 1 ianuarie 1933 aceasta parohie este trecuta in bugetul statului si pr. Pavel Coman este recunoscut ca paroh definitiv al acestei parohii nou infiintata pri dezlipirea de la Uncesti.
In intervalul de la 4 septembrie 1949 pana in mai 1955, timp in care pr. Coman a functionat ca paroh al parohiei Glavanesti , Iasi, pe aici s-au perindat urmatorii preoti: pr.C.Roiu,pr.D.Leon si pr.st.Grigoriu, iar din mai 1955, revine preotul Pavel Coman.
Dupa iesirea sa la pensie au urmat preotii: pr.Mihaila Vasile, pr.Chitic Florin si actualul preot paroh Matcasu Octavian.
Proprietati
Parohia Rediu Galian detine o casa parohiala cu 1500mp, aflata in constructie si teren arabil de 12 ha, conform Arhivelor Nationale.