Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Chiriac Adrian
Pr. Chiriac AdrianPreot paroh
Parohia Rediu

ADRESĂ

Cartier Rediu

MUN. VASLUI, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Rediu Vaslui

Istoric al bisericii cu hramul ,,Sfintii Imparati C-tin si Elena, Rediu-Vaslui

După cum rezultă din ,,Pisanie” actuala biserică a fost zidită pe ruinele celei vechi, între anii 1925-1930 şi a fost sfinţită probabil în august 1930 de către P.S. Iacov Antonovici, Episcopul Huşilor.
Pământul pe care a fost construită biserica, a fost donat de către familia Pavel şi Elena Sabin iar actuala biserică, a fost zidită prin contribuţia enoriaşilor şi cu ajutorul generalilor Popovici şi Talpeş, a fostului moşier Mavrocordat şi a societăţii ,,Valea Racova’’. Arhitectul acestei clădiri a fost ing. I.D. Iulian iar lucrători au fost din enoriaşii acestei parohii. Construcţia este din cărămidă pe temelie de piatră.

În decursul anilor a suferit mai multe reparaţii de intreţinere interioară şi exterioară. Ample lucrări s-au efectuat în urma seismului din 1940 când biserica a fost ancoratâ în mai multe puncte. În perioada 1975-1977 biserica este repictată, iar după cutremurul din 1977 a necesitat reparaţii exterioare, tencuieli la soclu şi vopsirea lemnâriei.
Cimitirul este în curtea bisericii şi în mod cert în el nu odihnesc personalităţi istorice sau culturale. Parohiei i s-au restituit 2 ha de teren arabil şi fâneţe pentru care s-au obţinut titluri de proprietate.
Icoanele, obiectele de valoare şi cărţile vechi au fost duse şi depozitate la protoieria Vaslui în urma unui ordin din 1982.
Dintre preoţii slujitori care au deservit biserica sunt pomeniţi P.C Pr.Mandrea, Postolache, Rotaru, Irimia, Sofianu, Creţu.
Actualmente preot slujitor este P.C. Pr. Chiriac Adrian născut la data de 29 ianuarie 1971 în  Vaslui, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Staniloaie’’-Iaşi, promoţia 1994-1998, hirotonit pe data de 15 august 1999 de către vrednicul de pomenire P.S. Ioachim, Mareş şi instalat preot-paroh de la 1 sept. 1999 la Parohia Rediu-Vaslui.

Proprietăţi Parohia Rediu:

Biserică construită in 1930.

Cimitir si curtea bisericii în suprafaţă de 5546 mp.

Teren arabil şi fâneţe 2ha.

Loading