Project Description

GALERIE FOTO

PREOT SLUJITOR

Pr. Vasile Buruiană
Pr. Vasile BuruianăPreot paroh
Parohia Satu Nou

ADRESĂ

Sat Satu Nou,

Com. Muntenii de Sus, JUD. VASLUI

PREZENTARE

Parohia Satu Nou

Istoricul Parohiei Satu Nou, com. Muntenii de Sus, jud. Vaslui


Parohia Satu Nou, comuna Muntenii de Sus, judetul Vaslui, se afla la 7 km. nord de orasul Vaslui, in partea stanga a soselei nationale care merge spre Iasi. Aceasta parohie devine de sine statatoare dupa 1990. Pana in acel moment, a fost ca filie atat la Parohia Moara Domneasca, cat si la Parohia Satu Vechi, Muntenii de Sus. Parohia dispunea de o capela de cimitir cu hramul “Sf. Cuv. Parascheva” construita in anii ’50, din paianta si acoperita cu tabla. In anul 2000, la initiativa Pr. Icon. Strav. Vasile Buruiana si a Consiliului Parohial s-a decis construirea unei biserici noi. In data de 10 iunie 2001 s-a sfintit si s-a pus piatra de temelie a noii biserici cu hramul “Sf. Treime” de catre vrednicul de pomenire Ioachim arhiereul, insotit fiind de un sobor distins de preoti si diaconi.
Lucrarile au fost demarate cu fonduri stranse din parohie (contributiile credinciosilor + vanzarea casei parohiale), reusindu-se in scurt timp scoaterea bisericii la cota 0. In anul 2002, la initiativa parohiei s-a atasat ctitorul principal, domnul Lazar Neacsu si sotia sa Elena. Printr-un protocol incheiat cu Eparhia Husilor si cu binecuvantarea arhiereului de atunci, a fost modificat hramul acestei noi biserici, fiind stabilit hramul “Sf. Ap. Petru si Pavel”, la cererea ctitorului principal.
Biserica este construita in stil stefanian, cu o lungime aproximativa de peste 30 m, cu 8 m latime si cu 29 de m inaltime pana la cruce. A fost acoperita cu tabla de arama, pavata cu marmura, infrumusetata cu strane si cu o catapeteasma sculptate in lemn de stejar. De asemenea, a fost pictata in fresca de catre pictorii Sorin Nicolae, Adrian Botea si echipa lor. Proiectarea noului asezamant, cat si asistenta tehnica au fost asigurate de catre arhitectul Aurel Bogdan si inginerul de rezistenta Ioan Sambotin.
Acest sfant lacas de inchinare a fost sfintit in data de 27 August 2006, de catre Preasfintitul Corneliu, Episcop al Eparhiei Husilor, insotit fiind de un sobor de peste 40 de preoti si diaconi.
Langa biserica a fost ridicata si o casa praznicala formata din sala de mese, bucatarie, 2 grupuri sanitare si 4 camere cu 12 paturi. Langa aceasta s-a mai adaugat, in 2010, o magazie si o copertina de vara. In curtea bisericii a fost inaltat un monument in cinstea eroilor munteni, cazuti in Razboiul de Independenta si in cele doua razboaie mondiale. Biserica dispune de o curte de peste 1,5 ha, imprejmuita fiind cu gard metalic si temelie din beton. Aceasta suprafata va fi folosita in timp ca cimitir al acestei localitati. Parohia este implicata si in asistenta sociala, avand parteneriat cu Primaria Muntenii de Sus si unele spitale din zona. Actualmente, parohia asista 3 copii minori si mama acestora.
Din punct de vedere administrativ aceasta parohie are in proprietate 5 ha pamant arabil si un cimitir cu capela. Parohia Satu Nou nu dispune de carte veche si obiecte de patrimoniu.
Preotul paroh al acestei parohii este Pr. Icon. Strav. Vasile Buruiana. S-a nascut la 1 ianuarie 1956, in localitatea Unirea, comuna Cozmesti, judetul Vaslui, din parintii Mihai si Natalia. A urmat Scoala generala in localitate, iar liceul in Vaslui la Liceul Nr. 2. Apoi, a urmat cursurile Seminarului Teologie de la Manastirea Neamt, pe care le-a absolvit in 1980. A urmat stagiul militar cu termen redus. Dupa aceea, a frecventat cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti, pe care le-a absolvit in 1984. A fost hirotonit pe seama Parohiei Harsova, de catre Preasfintitul Eftimie, Episcop al Eparhiei Romanului si Husilor, la data de 27 Decembrie 1982. La data de 15 August 1999, odata cu sfintirea bisericii cu hramul “Sf. Imp. Constantin si Elena”, din Parohia Harsova, construita din temelie, parintelui Vasile i s-a acordat rangul de iconom stravofor.